Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 14.3.2023

§ 12 Järjestöavustusten 2023 myöntäminen

KHVADno-2023-221

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto on hyväksynyt talousarviossa vuodelle 2023 järjestöavustuksiin käytettäväksi yhteensä 150 000 euroa. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan päätöksen mukaan järjestöavustukset jakaantuvat kolmeen avustuslajiin: 1) toiminta-avustukset, 2) kerta-avustukset ja 3) kumppanuusavustukset. Järjestöavustukset ovat haettavina ajalla 9.1.-31.1.2023 pl. kerta-avustukset, joissa on jatkuva haku vuoden 2023 aikana.

Toiminta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, joka edistää toimintaan osallistuvien terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.  Kerta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, jolla vastataan äkilliseen, toimintaympäristössä ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Kumppanuusavustuksilla tuetaan yhdistystä tilanteissa, kun haetaan avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-hankerahoitusta Kainuun ELY -keskukselta. Mikäli ko. avustusta on haettu myös kunnalta, hyvinvointialue käy keskustelun avustushakemuksesta kunnan ja hakijan kanssa ennen päätöksentekoa. Kumppanuusavustusten osalta tammikuussa olevan haun lisäksi haku voidaan avata huomioiden STEAn/ESR hakuajat v. 2023.  Kerta-avustusten osalta lautakunta päättää avustuksen nopeasta myöntämismahdollisuudesta, jolloin päätös siitä on tarkoituksenmukaista tehdä viranhaltijapäätöksellä käytettävissä olevan määrärahan puitteissa. Myönnetyistä kerta-avustuksista raportoidaan lautakunnalle.

Järjestöavustuksiin käytettävä määräraha (150 000 €) on tarkoituksenmukaista jakaa avustuslajien osalta niin, että määrärahasta voidaan käyttää tietty % -osuus kuhunkin avustuslajiin: toiminta-avustukset 45 %, kerta-avustukset 5 % ja kumppanuusavustukset 50 %.

Ehdotus

Esittelijä

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta päättää avustusmäärärahan käytettäväksi toiminta-avustuksiin 45 %, kerta-avustuksiin 5 % ja kumppanuusavustuksiin 50 %. Kumppanuusavustusten hakuaikaa on mahdollista jaksottaa STEAn ja ESR kansallisten hakujen mukaan. Kerta-avustusten päätökset tehdään viranhaltijapäätöksellä.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee edistää ja tukea kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on käsitellyt Järjestöavustusten periaate -asiakirjaa kokouksissaan 11.10.2022 ja 8.11.2022. Asiakirjaa on täydennetty huomioiden lautakunnan ohjeistus sekä kuntien ja järjestöjen antamat lausunnot.

Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen, mm. miten hyvin järjestön toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Kainuun hyvinvointialueen valtuusto päätti vuoden 2023 talousarviosta kokouksessaan 20.12.2022. Järjestöavustuksiin osoitettava määräraha on 150 000 euroa.

Kokouksessaan 13.12.2022 hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hyväksyi Järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2023 sekä päätti järjestöavustusten hakuajaksi 9.1.–31.1.2023.

Sosiaali-, terveys- ja pelastusalan järjestöjen oli mahdollista hakea Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustuksia ajalla 9.1.-31.1.2023. Avustuslajeina ovat toiminta-, kerta- ja kumppanuusavustus. Hakemuksia tuli yhteensä 44 kpl. Toiminta-avustuksia haki 35 yhdistystä, kerta-avustuksia kolme yhdistystä ja kumppanuusavustuksia 6 yhdistystä. Kaikki hakemukset on käyty läpi arvioiden niitä Järjestöavustusten periaateasiakirjan kriteereihin, jonka jälkeen avustusehdot täyttävät hakemukset on pisteytetty.  

Toiminta-avustuksiin on käytettävissä 67 500 €, kumppanuusavustuksiin 75 000 euroa ja kerta-avustuksiin 7 500 euroa vuonna 2023.   

Toiminta-avustuksen myöntämisen hakuehdot täytti 18 hakemusta, yhteissummaltaan 56 380 €. Kumppanuusavustusten myöntämisen hakuehdot täyttyivät viidessä (5) hakemuksessa, joiden yhteissumma oli 181 000 €. Kerta-avustuksia haki kolme (3) yhdistystä, niiden osalta tehdään viranhaltijapäätökset.

Oheismateriaalit:

Kumppanuusavustukset

Toiminta-avustukset

Ehdotus

Esittelijä

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta myöntää järjestöavustuksia vuodelle 2023 seuraavasti:


1. Kumppanuusavustusta:

1)     Kainuun Muistiyhdistys ry 21 000 €,

2)     Mieli Kainuun Kriisikeskus ry 21 000 €,

3)     Nuorten Ystävät ry 21 000 € ja

4)     Kajaanin Päiväkeskus ry 12 000 €.

Yhteensä 75 000 €.

Kumppanuusavustusta ei myönnetä Spartak Kajaani ry:lle.

2.Toiminta-avustusta seuraaville yhdistyksille:

1)     Kainuun Aivoyhdistys ry 1200 €,

2)     Kainuun Munuais- ja maksayhdistys ry 700 €,

3)     Kainuun neuroyhdistys ry 650 €,

4)     Kainuun näkövammaiset ry 1600 €,

5)     Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry 500 €,

6)     Kainuun Palomiehet SPAL ry ry 500 €,

7)     Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry 4800 €,

8)     Kainuun Sydänyhdistys ry 6800 €,

9)     Kajaanin seudun Invalidit ry 600 €,

10)  Kajaanin Seudun Kuulo ry 400 €,

11)  Kuhmon Hengitysyhdistys ry 500 €,

12)  Kuhmon Kuuloyhdistys ry 450 €,

13)  Kuhmon Reumayhdistys ry 600 €,

14)  Kuhmon Selkäyhdistys ry 300 €,

15)  Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry 25 000 €,

16)  Oulun Seudun KILPI ry Kajaanin toiminta 1000 €,

17)  Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys ry Kajaanin osasto 1000 € ja

18)  Suomen Nivelyhdistys ry / Kajaanin Nivelpiiri 600 €.

Yhteensä 47 200 €.

3. Jäljelle jäävän avustusmäärärahan 20 300 € käytöstä lautakunta päättää erikseen. Määräraha mahdollistaa myöhemmin avautuvat STEAn ja ESR rahoitushaut v. 2023 aikana.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen ja yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat:

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue / Aluehallitus
PL 401
87070 Kainuu      

Käyntiosoite:
Sotkamontie 13, Hallintotalo H, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi     
Faksinumero: 08 718 0050           
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)  
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot kohdasta ”Oikaisuvaatimusviranomainen”).