Aluehallitus, kokous 9.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Valintatyöryhmän toimivallan tarkentaminen

KHVADno-2024-4058

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Veijola, vs. toimialuejohtaja, tiina.veijola@kainuu.fi

Perustelut

Tausta

Hyvinvointialuejohtajan virka on julistettava haettavaksi, koska edellinen hyvinvointialuejohtaja on irtisanoutunut 20.6.2024 alkaen.

Perustelut

Hyvinvointialueista annetun lain 42 §:n mukaan hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuelain 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Jos hyvinvointialuejohtajan vaalissa kukaan ei ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä vaalissa eniten ääniä saanut tulee valituksi.

Hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.

Hallintosäännön 21 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä johtaa ja kehittää toimintaa aluehallituksen alaisuudessa.


Hyvinvointialuejohtajan tehtävänä on sen lisäksi, mitä muualla lainsäädännössä tai tässä hallintosäännössä on määrätty:
1. vastaa strategia- ja taloussuunnittelusta
2. vastaa toiminnan tehokkuudesta ja tuloksellisuudesta
3. vastaa aluehallituksessa käsiteltävien asioiden valmistelusta ja toimii esittelijänä
4. vastaa ministeriöiden kanssa pidettävien ohjausneuvotteluihin 
valmistautumisesta ja yhteistyöalueen neuvotteluista
5. vastaa hyvinvointialueen ja kuntien välisestä neuvottelusta
6. vastaa yhteistyöstä alueen kuntien kanssa, kansallisesta ja
kansainvälisestä sosiaali- ja terveydenhuollon ja 
pelastustoimen yhteistyöstä sekä yhteydenpidosta valtion 
viranomaisiin
7. vastaa kehittämisestä ja yhteistyöstä eri verkostojen kanssa
8. vastaa hyvinvointialueen tiedottamisesta
9. vastaa, että henkilöstön toimivalta ja vastuut on asianmukaisesti järjestetty
10. vastaa, että sisäinen valvonta, riskienhallinta ja varautuminen on
asianmukaisesti järjestetty
11. nimeää aluehallituksen järjestämisvastuulla olevien tehtävien 
vastuuhenkilöt
12. päättää pitkäaikaisen lainan ottamisesta 
13. hyväksyy hyvinvointialueen sopimukset ja sitoumukset, ellei hallintosäännössä ole 
toisin määrätty
14.päättää tavara- ja palveluhankinnoista, joiden arvo on yli 1.000.000 euroa, mutta 
enintään 2.000.000 euroa 
15. päättää kehittämishankkeista, joiden omarahoitusosuus on yli 200.000 euroa ja 
enintään 1.000.000 euroa 
16. päättää vahingonkorvausten maksamisesta enintään 50.000 euroon saakka 
17. päättää hyvinvointialueelle tulevan lahjoituksen ja testamentin vastaanottamista ja 
hakemisesta sekä käyttökohteesta ja realisoinnista aluehallituksen hyväksymien 
periaatteiden mukaisesti
18. suorittaa muut aluehallituksen määräämät toimialaansa kuuluvat tehtävät.

Kelpoisuusehdot

Aluevaltuusto päätti perustaa kokouksessaan 15.3.2022 hyvinvointialuejohtajan viran 15.3.2022 alkaen.

Päätöksessään aluevaltuusto totesi,​ että:

Perustuslain (731/1999) 125.2 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito,​ kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hyvinvointialuejohtajan viran erityisiksi kelpoisuusvaatimuksiksi aluevaltuusto vahvisti:

  • soveltuva ylempi korkeakoulututkinto
  • tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus
  • käytännössä osoitettu johtamistaito ja –kokemus
  • kelpoisuusvaatimukset määriteltiin laajemmin aluehallituksen 24.3. kokouksessa ja 4.4.2022 pidettävässä aluevaltuuston kokouksessa

Aluehallitus totesi em. aluevaltuuston päättämät kelpoisuusedellytykset. Lisäksi aluehallitus toteaa,​ että:

  • Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa,​ taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuejohtaja vastaa asioiden valmistelusta aluehallituksen käsiteltäväksi ja toimii aluehallituksen esittelijänä.
  • Hyvinvointialuejohtajan virka on hyvinvointialueen lakisääteisesti perustettava virka. Hyvinvointialuelain 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen.
  • Aluevaltuustolle esitetyn hallintosäännön mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluevaltuusto päättää myöskin hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista.
  • Perustuslain (731/1999) 125.2 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito,​ kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Viranhaltijalain 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella,​ hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Em. valtuuston hyväksymien kelpoisuusvaatimusten lisäksi valittavalta hyvinvointialueen johtajalta edellytetään vahvaa todennettua kykyä muutoksen johtamiseen,​ tulokselliseen työskentelyyn,​ talouden hallintaan sekä laaja-​alaista kokemusta johtaa ja hallita laajoja toiminnallisia kokonaisuuksia.

Lisäksi katsomme eduksi:

  • Vahvaa halua ja edellytyksiä kehittää hyvinvointialueen toimintaa 
  • Hyvää yhteistyökykyä sekä hyviä verkosto-​ ja vuorovaikutustaitoja
  • Erinomaisia viestintätaitoja
  • Näyttöä johtamiskyvystä,​ jolla rakennetaan vahvaa luottamuksen ilmapiiriä organisaation sisälle ja ulkoa organisaatioon päin. Haluamme tunnistaa hakijan kyvyt yhteisöllisen toimintakulttuurin luomiseen,​ tuloksekkaan ja hyvähenkisen organisaation rakentamiseen -​ aidosti hyvän työnantajan rakentamiseen.
  • Julkishallinnon ja -​talouden yleistä asiantuntemusta
  • Johtamistehtävässä korostuvat paineensieto-​,​ päätöksenteko ja -​pitokyky sekä hyvinvointialueen yhteiskunnallisen aseman kokonaisvaltainen ymmärrys ja poliittinen ohjaus.
  • Hakijalle luetaan eduksi hyvinvointialueen toimintojen laaja-​alainen tuntemus,​ kokemus ja näytöt yhteiskunnallisesta edunvalvonnasta sekä tutkimus-​,​ kehitys-​ ja innovaatiotoiminnan tuntemus.

 

Viran haettavaksi julistaminen ja täyttäminen

Viranhaltija otetaan virkasuhteeseen toistaiseksi tai määräajaksi. Hyvinvointialuejohtajan virasta säädetään hyvinvointialuelaissa, jonka mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto joko toistaiseksi tai määräajaksi.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä, jollei jäljempänä toisin säädetä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä tai hyvinvointialueesta annetun lain 113 §:ssä säädetyllä tavalla.Virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen voi perustellusta syystä päättää hakuajan jatkamisesta, uudesta hakumenettelystä tai virkasuhteen täyttämättä jättämisestä. Uutta hakumenettelyä koskevassa ilmoituksessa on mainittava, otetaanko aikaisemmat hakemukset huomioon.

Hallintosäännön 21 §:n mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Silloin, kun virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen on aluevaltuusto, viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi kuitenkin aluehallitus.

Henkilöstöjohtaja on pyytänyt kolmelta rekrytointikonsultilta tarjoukset hyvinvointialuejohtajan rekrytointipalvelusta.

Hallitus määrittelee tarkemmin hyvinvointialuejohtajan hakijaprofiilia ennen hakuajan alkamista yhdessä valitun rekrytointikonsultin kanssa.

 

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päätttää:

1. julistaa Kainuun hyvinvointialuejohtajan toistaiseksi voimassa olevan viran haettavaksi viikolla 35, hakuaika päättyy 30.9.2024 klo 15.
2. nimeää valintatyöryhmän 
3. vahvistaa rekrytointiprosessin tarkemman aikataulun
4. valitsee rekrytointikonsultin
5. valtuuttaa valintatyöryhmän hyödyntämään rekrytointikonsulttia
6. valtuuttaa valintatyöryhmän tarkentamaan hakijaprofiilia ja laatimaan hakuilmoituksen yhdessä rekrytointikonsultin kanssa

Päätös

Vt. hyvinvointijohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää:

1. julistaa Kainuun hyvinvointialuejohtajan toistaiseksi voimassa olevan viran haettavaksi viikolla 35, hakuaika päättyy 23.9.2024 klo 15.

2. nimeää valintatyöryhmän 

3. vahvistaa rekrytointiprosessin tarkemman aikataulun

4. valitsee rekrytointikonsultin

5. valtuuttaa valintatyöryhmän hyödyntämään rekrytointikonsulttia

6. valtuuttaa valintatyöryhmän tarkentamaan hakijaprofiilia ja laatimaan hakuilmoituksen yhdessä rekrytointikonsultin kanssa

 

Keskustelun kuluessa Miikka Kortelainen esitti, että aluehallitus nimeää valintatyöryhmän puheenjohtajaksi aluevaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkarin, valintatyöryhmän jäseneksi kustakin valtuustoryhmästä yhden jäsenen ja varajäsenen, jotka pyydetään ilmoittamaan sähköpostitse 18.8.2024 mennessä Timo Haloselle. Tea Heikkinen kannatti esitystä. Heikki Huotari esitti viranhaltijajäseneksi työryhmään järjestämisjohtaja Eija Tolosta. Harri Peltola esitti, että Miikka Kortelaisen esittämän kokoonpanon lisäksi hallituksen puheenjohtaja on mukana työryhmässä. Markku Oikarinen kannatti Harri Peltolan esitystä.

Aki Räisänen esitti, että rekrytointikonsultiksi valitaan Mercuri Urval. Markku Oikarinen ja Heikki Huotari kannattivat Aki Räisäsen ehdotusta.

Aluehallitus hyväksyi muutetun päätösesityksen, nimesi valintatyöryhmän puheenjohtajaksi aluevaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkarin ja valintatyöryhmän jäseniksi aluehallituksen puheenjohtajan, viranhaltijajäseneksi järjestämisjohtaja Eija Tolosen sekä kustakin valtuustoryhmästä yhden jäsenen ja varajäsenen, jotka ilmoitetaan sähköpostitse 18.8.2024 mennessä Timo Haloselle. Rekrytointiprosessin aikataulun osalta aluehallitus päätti tavoitteeksi, että hakuaika päättyy 23.9.2024, aluehallitus antaa asiaa koskevan esityksen aluevaltuustolle 21.10.2024 ja aluevaltuusto päättää asiasta 4.11.2024. Aluehallitus valitsi rekrytointikonsultiksi Mercuri Urvalin.

Tämän pykälän käsittelemisen aikana kokoukseen saapui Tiina Veijola klo 12.09. Tämän pykälän käsittelemisen aikana kokouksesta poistui etäyhteyden välityksellä Harri Peltola klo 12.21. Harri Peltola saapui kokouspaikalle tämän pykälän käsittelemisen aikana klo 12.21. Tiina Veijola poistui kokouksesta tämän asian käsittelemisen aikana klo 13.11.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Merkittiin tauko klo 13.11- 13.27.

Valmistelija

  • Tiina Veijola, vs. toimialuejohtaja, tiina.veijola@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus on käsitellyt kokouksessaan 12.8.2024 hyvinvointialuejohtajan viran haettavaksi julistamista. Aluehallitus on nimennyt valintatyöryhmän kokouksessaan sekä valtuuttanut valintatyöryhmän hyödyntämään rekrytointikonsulttia sekä tarkentamaan hakijaprofiilia ja laatimaan hakuilmoituksen yhdessä rekrytointikonsultin kanssa. Rekrytointiprosessin aikataulun osalta aluehallitus on päättänyt tavoitteeksi, että hakuaika päättyy 23.9.2024, aluehallitus antaa asiaa koskevan esityksen aluevaltuustolle 21.10.2024 ja aluevaltuusto päättää asiasta 4.11.2024. 


Kainuun Hyvinvointialuejohtajan toistaiseksi voimassa oleva virka on julistettu haettavaksi viikolla 35 ja hakuaika päättyy 23.9.2024. Hyvinvointialuejohtajan rekrytointiprosessin etenemisen sujuvuuden varmistamiseksi valintatyöryhmän tulee voida päättää tarvittavista rekrytointiprosessiin liittyvistä toimenpiteistä. Valintatyöryhmän tulee voida valita hakijoista ne henkilöt, jotka kutsutaan lähihaastatteluun ja valita haastatelluista henkilöistä ne, jotka etenevät soveltuvuusarvioihin. Valintatyöryhmän tulee voida myös tehdä muut tarvittavat rekrytointiprosessiin liittyvät toimenpiteet, jotta hyvinvointialuejohtajan virka saadaan täytettyä alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:


1. valtuuttaa valintatyöryhmän tekemään kaikki tarvittavat toimenpiteet hyvinvointialuejohtajan haussa, niin että aluehallitus voi tehdä ehdotuksensa aluevaltuustolle 21.10.2024

2. edellyttää, että valintatyöryhmä pitää aluehallituksen ja aluevaltuuston informoituna hyvinvointialuejohtajan valintamenettelyn eri vaiheissa

Päätös

Hyväksyi.

Timo Halonen poistui ennen tämän pykälän käsittelemistä klo 12.43 ja saapui takaisin kokoukseen pykälän käsittelemisen jälkeen klo 12.46.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.