Aluevaltuusto, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Valtuustoaloite: Nuorten tiimi (lisäpykälä)

KHVADno-2024-3364

Perustelut

Kainuun Demarit 17.6.2024:

Nuorten tiimi aikuisten sosiaalityöhön Kainuun hyvinvointialueelle. Nuorten tiimin ydintehtävä on tarjota alle kolmekymmentävuotiaille nuorille matalan kynnyksen sosiaalipalveluja, joissa työntekijät ovat erikoistuneet nuorten erityistarpeisiin ja käyttävät heille suunnattuja menetelmiä. Tiimi toimii saavutettavasti nuorten omissa ympäristöissä ja tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa sekä tukee nuorten etenemistä kohti työkokeiluja ja opiskelua. Lisäksi tiimi selkiyttää ja tehostaa sosiaalityöntekijöiden työnkuvia sekä koordinoi sujuvaa yhteistyötä muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa.

Nuorten tiimi tulee perustaa seuraavin perustein:

Hyödyt nuorille

Nuorille tarjotaan matalampi viranomaiskynnys ja asiantuntevia työntekijöitä, jotka ovat saavutettavissa siellä, missä nuoret ovat, käyttäen nuorille suunnattuja menetelmiä. Lisäksi perustetaan omia kuntouttavan työtoiminnan ryhmiä, jotka ovat saaneet hyvää palautetta ja auttaneet nuoria etenemään työkokeiluihin ja opiskelemaan.

Hyödyt työyhteisölle

Työnkuvien selkiyttäminen vähentää työntekijöiden tarvetta perehtyä kaikkeen, panostus nuoriin vähentää tulevaisuuden asiakkuuksia, ajankäyttö tehostuu, ja verkostotyö sujuu jouhevammin muiden nuoriin erikoistuneiden tahojen kanssa.

Hyödyt verkostoille

Nuorten kanssa toimijoita on paljon, joten tiimi vähentää päällekkäistä työtä ja tarjoaa selkeän käsitteen verkostoille, mikä sujuvoittaa yhteistyötä. Aikuisten sosiaalityön rooli nuorten verkostossa tulee tutummaksi, ja se on luontevin taho koordinoimaan nuorten kanssa työtä tekevien verkostoa, koska se on mukana nuorten elämässä jokaisella elämän osa-alueella.

Kainuun Demarit esittävät, että Kainuun hyvinvointialueelle perustetaan nuorten tiimi osaksi aikuisten sosiaalityötä. Tämä mahdollistaa paremman ja tehokkaamman tuen nuorille, selkeyttää työnkuvia ja tehostaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

 

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan päätösehdotuksen.

Tämän pykälän käsittelemisen aikana kokouksesta poistui Airi Mäkinen klo 17.03.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.