Aluehallitus, kokous 3.2.2025

§ 28 Vuolijoen Emmakodin toiminta 2025

KHVADno-2025-470

Valmistelija

  • Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi
  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi

Perustelut

Ikäihmisten asumispalvelujen palvelualueella toimii 12 - paikkainen Vuolijoen Emmakoti. Yksikössä toteutetaan sekä pitkäaikaista ympärivuorokautista palveluasumista että lyhytaikaista hoitoa ja hoivaa mm. omaishoidettavien lakisääteisten vapaiden ja hoitokotipaikan odottajien palvelujen osalta.  Hoitokodin toinen siipi jouduttiin sulkemaan laajan kosteusvaurion vuoksi nopealla aikataululla syksyllä 2024, tätä ennen yksikössä oli 18 hoitopaikkaa. Yksikkö on paikkamäärältään pieni, kustannusrakenteeltaan kallis ja edelleen sisäilmaongelmainen, joten yksikön toimintaa on tarpeellista tarkastella Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman mukaisesti.

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain {449/2007} 4 §:n 1 momentti edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat

1.   henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä;

2.     palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytöstä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia tai muita olennaisia henkilöstövaikutuksia;

3.     henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia;

4.    taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa­ aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.​​​

Vuolijoen Emmakodin toiminnan tarkastelussa tullaan arvioimaan yksikön jatkamisedellytyksiä, joten kokonaistarkastelun tueksi tehdään ennakkovaikutusten arviointi yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Tarkastelussa selvitetään mm. yksikön kustannukset sekä mahdolliset vaihtoehtoiset tavat ja kustannukset järjestää vastaavat asumispalvelut. Yksikössä esiintyy ajoittain rekrytointihaasteita, joten on tarpeellista tarkastella myös lakisääteisen hoitajamitoituksen turvaamista. Haasteita on myös asiakkaiden sijoittumisessa Vuolijoelle, koska osalle omaisista matka Vuolijoelle on haasteellisia kulkea, joten myös tämä huomioidaan tarkastelussa. Kokonaistarkastelun ja yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen tullaan esittämään mahdolliset yksikköä koskevat muutosesitykset.

Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Mahdollinen Vuolijoen Emmakodin sulkeminen voi merkitä työntekijöiden irtisanomista tai muutoksia työtehtäviin ja työaikaan. Mikäli vaihtoehtona päätetään ehdottaa Vuolijoen Emmakodin toiminnan lakkauttamista, työnantaja tulee ensisijaisesti tarjoamaan työntekijöille mahdollisuutta siirtyä työskentelemään toisiin työyksikköihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi

Aluehallitus päättää valtuuttaa ikäihmisten palveluiden toimialuejohtajan  ja henkilöstöjohtajan valmistelemaan neuvotteluesityksen, käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut sekä edustamaan työnantajaa yhteistoimintaneuvotteluissa. Neuvotteluissa työnantajaa voi edustaa tai niiden valmisteluun voi osallistua muitakin toimialuejohtajan ja henkilöstöjohtajan osoittamia henkilöitä. Yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena mahdollisesti toteutettavista muutoksista päätetään erikseen hallintosäännössä määritellyn toimivaltajaon mukaisesti.

 

 

 

 

Päätös

Tea Heikkinen, Miikka Kortelainen ja Aki Räisänen ilmoittivat esteellisyytensä ja poistuivat kokouksesta klo 13.29.

Hyväksyi.

Tea Heikkinen, Miikka Kortelainen ja Aki Räisänen saapuivat kokoukseen klo 13.33.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.
 

Esteellisyys

  • Tea Heikkinen (yhteisöjäävi), Miikka Kortelainen (yhteisöjäävi) ja Aki Räisänen (yhteisöjäävi).

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).