Perustelut
Valtuustoaloite Kainuun Demarit 17.6.2024:
Valtuustoaloitteen sisältö:
Aloitteessa esitetään nuorten tiimin perustamista aikuisten sosiaalityöhön Kainuun hyvinvointialueelle. Nuorten tiimin ydintehtävä on tarjota alle kolmekymmentävuotiaille nuorille matalan kynnyksen sosiaalipalveluja, joissa työntekijät ovat erikoistuneet nuorten erityistarpeisiin ja käyttävät heille suunnattuja menetelmiä. Tiimi toimii saavutettavasti nuorten omissa ympäristöissä ja tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa sekä tukee nuorten etenemistä kohti työkokeiluja ja opiskelua. Lisäksi tiimi selkiyttää ja tehostaa sosiaalityöntekijöiden työnkuvia sekä koordinoi sujuvaa yhteistyötä muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa.
Aloitetta perustellaan muun muassa nuorten saamalla hyödyillä, kun nuorille tarjotaan matalampi viranomaiskynnys ja asiantuntevia työntekijöitä, jotka ovat saavutettavissa siellä, missä nuoret ovat, käyttäen nuorille suunnattuja menetelmiä. Lisäksi perustetaan omia kuntouttavan työtoiminnan ryhmiä, jotka ovat saaneet hyvää palautetta ja auttaneet nuoria etenemään työkokeiluihin ja opiskelemaan.
Työnkuvien selkiyttäminen vähentää työntekijöiden tarvetta perehtyä kaikkeen, panostus nuoriin vähentää tulevaisuuden asiakkuuksia, ajankäyttö tehostuu, ja verkostotyö sujuu jouhevammin muiden nuoriin erikoistuneiden tahojen kanssa. Nuorten kanssa toimijoita on paljon, joten tiimi vähentää päällekkäistä työtä ja tarjoaa selkeän käsitteen verkostoille, mikä sujuvoittaa yhteistyötä. Aikuisten sosiaalityön rooli nuorten verkostossa tulee tutummaksi, ja se on luontevin taho koordinoimaan nuorten kanssa työtä tekevien verkostoa, koska se on mukana nuorten elämässä jokaisella elämän osa-alueella.
Kainuun Demarit esittävät, että Kainuun hyvinvointialueelle perustetaan nuorten tiimi osaksi aikuisten sosiaalityötä. Tämä mahdollistaa paremman ja tehokkaamman tuen nuorille, selkeyttää työnkuvia ja tehostaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken.
Kainuun hyvinvointialueen vastaus:
Sosiaalipalvelut järjestävät nuorille neuvontaa ja ohjausta yhteistyössä perusterveydenhuollon ja muiden toimijoiden kanssa. Sosiaalipalveluiden tavoitteena on edistää ja ylläpitää lasten, nuorten ja perheiden toimintakykyä, sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta. Sosiaalipalveluja järjestetään tuen tarpeen mukaan.
Kainuun hyvinvointialueella sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen kokonaisuus on keskitetty sosiaali- ja perhepalvelujen toimialueen sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueelle. Palvelualue muodostuu aikuisten sosiaalityön, lapsiperheiden sosiaalityön ja vammaisten sosiaalityön palveluyksiköistä. Palvelualueella sosiaalityön tehtävissä on sosiaaliohjaajia ja sosiaalityöntekijöitä. Asiakkaille tehdään palvelutarpeen arviointeja, palvelupäätöksiä ja asiakassuunnitelmia ja työntekijät toimivat asiakkaiden omatyöntekijöinä huolehtien siitä, että asiakkaat saavat palveluntarvettaan vastaavia palveluja oikea aikaisesti. Sosiaalityöntekijät ja sosiaalohjaajat vastaavat asiakasprosesseista. Sosiaalityöllä on keskeinen koordinoiva rooli eri toimijoiden tarjoaman tuen ja palvelujen yhteensovittajana siten, että voidaan rakentaa toimivia kokonaisuuksia asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseksi pistemäisten erillispalvelujen sijaan.
Nuorille aikuisille järjestetään sosiaalityön palvelua tarpeen mukaisesti aikuisten sosiaalityön ja lapsiperheiden sosiaalityön palveluyksiköistä. Yli 18-vuotiaiden asiakkaiden asiat hoidetaan aikuisten sosiaalityön palveluyksikössä ja alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten sekä yli 18-vuotiaiden lastensuojelun jälkihuolto asiakkaiden asiat hoidetaan lapsiperheiden sosiaalityön palveluyksikössä. Työntekijät antavat ohjausta ja neuvontaa, keskuteluapua ja tukea. Oman työntekijän kanssa voi pohtia elämäntilannettaan ja tulevaisuutta sekä etsiä ratkaisuvaihtoehtoja kuten asuminen, koulutus, työ, terveys ja sosiaaliset suhteet. Työn tukena käytetään erilaisia työmenetelmiä. Tehtävät palveluyksiköissä keskittyvät viranomaistyöhön. Palvelutuotanto on eriytetty sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueelta sosiaali- ja perhepalvelujen toimialueen asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelut palvelualueelle ja perheiden tuki- ja ostopalvelut palvelualueelle. Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajat toimivat asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelut palvelualueella.
Sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueen rakenteiden uudistaminen/tarkastelu on aloitettu vuoden 2024 aikana ja sitä jatketaan vuonna 2025. Palvelualueen henkilöstölle toteutettiin kysely toukokuussa 2024 uudistusten/muutostarpeiden kartoittamiseksi. Uudistuksella pyritään parantamaan asiakasprosessien sujuvuutta sekä selkiinnyttämään sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen ensisijaisuutta palvelutarpeen arvioinneissa sekä palvelujen järjestämisessä. Tehtävänkuvat tarkastetaan ja toimintojen uudelleen organisoinnilla pyritään kiinnittämään huomiota työtehtävien päällekkäisyyksien poistamiseen. Samassa yhteydessä kartoitetaan kokonaisuudessaan palvelualueen henkilöstötarve. Palvelualueen palveluyksiköiden tehtävät keskittyvät vain välttämättömiin lakisääteisiin palveluihin ja viranomaistehtäviin. Uudelleen organisoitumiseen liittyvässä kyselyssä yhdessä vastauksessa tuli esiin erillinen nuorten tiimin perustaminen. Kyselyssä nousseet ehdotukset huomioidaan uudistamisen yhteydessä.
Sosiaalityö on hyvin pitkälle juridisoitunutta ja sitä ohjaa monet lait. Sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien osaamista pyritään vahvistamaan, palvelualueen henkilöstöllä tulee olla vahva lainsäädännön tuntemus ja asiakkaiden kohtaamisentaidot. Lisäksi kehitetään erilaisten työmenetelmien käyttöä ja palvelujen digitalisoitumista. Viranomaistehtäviin kuuluu asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnit, palvelupäätökset ja asiakassuunnitelmat. Työtehtävässä korostuu sosiaalityöntekijöiden koordinoiva rooli eri toimijoiden tarjoaman tuen ja palvelujen yhteensovittajana.
Sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien tulee voida työssään keskittyä tähän perustehtäväänsä. Asiakkaille tarjottavat palvelut ja kuntouttavan työtoiminnan sekä sosiaalisen kuntoutuksen erilaiset ryhmätoiminnot on hyvä eriyttää viranomaistyöstä. Oman toiminnan tuotannon yksikössä tulee olla riittävät resurssit erilaisten ryhmien vetämiselle, joilla asiakasta pyritään kuntouttamaan. Moniammatillinen yhteistyö korostuu työtehtävissä ja sitä tehdään hyvinvoinitalueen sisällä, kuntien, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien kanssa, jotka myös tarjoavat asiakkaiden kuntoutumiseen erilaisia toimintoja. Ei ole tarkoituksenmukaista, että viranomaistyötä tekevät sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät toteuttavat myös asiakkaiden palveluja, koska työntekijän rooli asiakkaan tilanteessa voi hämärtyä ja perustehtävä saattaa kärsiä. Selkeät tehtävänkuvat ja paneutuminen perustehtävään tukevat asiakasprosessin asiakaslähtöisyyttä, sujuvuutta, tehokkuutta ja voidaan keskittyä olennaiseen.
Sosiaalityössä on hyvin monia asiakasryhmiä. Asiakkaita koskevia tiimejä perustaessa tulee huomioida myös se, kuinka resurssit saadaan riittämään ja kuinka haavoittuvia pienet tiimit ovat. Tiimejä perustaessa tulee selvittää niiden tarkoituksenmukaisuus, välttämättömyys ja kuinka se hyödyttää asiakasta. Mikäli sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueella on monia eri tiimejä jokaista eri asiakasryhmää koskien, voi muodostua tilanne, että asiakaan palvelutarpeet edellyttävät asiakkaan asiointia monissa eri tiimeissä ja näin vaarana on päällekkäinen työ. Uudelleen organisoitumisen valmistelua jatketaan palvelualueella ja valtuustoaloitteessa nostettuihin asioihin tulemme kiinnittämään huomioita.
Lopuksi
Yhteenvetona todetaan, että sosiaali- ja perhepalvelujen toimialueella järjestetään nuorille sosiaalityön palvelua palvelutarpeen mukaisesti. Erillisen nuorten tiimin perustaminen huomioidaan mahdollisuuksien mukaan sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueen rakenteiden uudistamisessa niiltä osin kuin se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista. Toimialueen toiminnallista sisältöä on selkeytetty niin palveluiden kuin työntekijöiden roolien näkökulmasta palvelukartan ja vastuumatriisin laadinnalla. Näin varmistetaan ammattilaisten näkyvyys muiden toimintaan ja asiakkaiden tarkoituksenmukainen ohjautuminen palveluihin. Jokaiselle toimijalle on määritelty oma rooli ja vastuu asiakasprosessissa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.