Perustelut
Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain {449/2007} 4 §:n 1 momentti edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:
1. henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä;
2. palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytöstä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia tai muita olennaisia henkilöstövaikutuksia;
3. henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia;
4. taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.
Suunterveydenhuollossa on havaittu tarve organisoida virka-ajan toimintaa siten, että kiireettömään hoitoon pääsy helpottuu kestävästi. Tämä tarkoittaisi muutoksia eri toimipisteiden palveluvalikoimaan ja työn sisältöön. Lisäksi on havaittu tarve tarkastella tauotusta. Kolmanneksi on havaittu tarve tarkastella hammaslääkäreiden saldovapaiden ehtoja valtakunnalliseen käytäntöön nähden. Neljänneksi on todettu muutostarve pienimpien toimipisteiden sulkujen aikaiseen palveluiden järjestämiseen.
Neuvotteluiden seurauksena joidenkin työntekijöiden työehdoissa voi tapahtua muutoksia.
1. Järjestämissuunnitelman 1. aallon toimenpide-esityksen mukaisesti hammassärkypäivystys siirtyy Sotkamon uuden sotekeskuksen valmistuttua Kuhmosta Sotkamoon ja Kuhmossa painottuu ennaltaehkäisevä ja kiireetön hoito. Muutoksella on vaikutusta henkilöstön työn kliiniseen sisältöön. Henkilöstön nykyiseen määrään ei kohdistu vähentämistarvetta.
2. Työaikaa ja työn tauotusta tullaan tarkastelemaan siten, että käytännöt ovat toimipaikoissa yhtenäiset toiminnan erityispiirteet huomioiden, ja että taukojen määrä on muiden hyvinvointialueiden kanssa samantasoinen, turvaten kiireettömien vastaanottoaikojen riittävän saatavuuden käytettävissä olevalla resurssilla.
3. Hammaslääkäreiden saldovapaiden kertymiseen ja pitämiseen liittyviä seikkoja tullaan tarkastelemaan verraten muiden hyvinvointialueiden käytänteisiin, osana kiireettömän hoidon saatavuutta.
4. Pienimpien suun terveydenhuollon toimintayksiköiden alati vähentynyt akuuttiaikojen tarve puoltaa muutosta lomakausien ja koulutuspäivien kaltaisiin ajankohtiin. Yhteistoiminnassa tullaan tarkastelemaan hoitoloiden keskinäistä vastuunjakoa lomakausina ja muina toiminnan sulkuja edellyttävinä ajankohtina kuten koulutuspäivinä. Pyrkimyksenä on turvata pienimpien yksiköiden henkilöstölle riittävä väljyys toiminnan suunnitteluun ja yhtäläiset edellytykset osaamisen kehittämiseen kuin isommilla yksiköillä.
Tavoitteena on toiminnalliset muutokset, joilla ei ole henkilöstön vähentymistarvetta. Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus päättää valtuuttaa johtavan hammaslääkärin ja henkilöstöjohtajan valmistelemaan neuvotteluesityksen, käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut sekä edustamaan työnantajaa yhteistoimintaneuvotteluissa. Neuvotteluissa työnantajaa voi edustaa tai niiden valmisteluun voi osallistua muitakin toimialuejohtajan ja henkilöstöjohtajan osoittamia henkilöitä. Yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena mahdollisesti toteutettavista muutoksista päätetään erikseen hallintosäännössä määritellyn toimivaltajaon mukaisesti.