Aluevaltuusto, kokous 30.11.2023

§ 66 Valtuustoaloite: Omalääkäri 2.0 - malliin siirtyminen (lisäpykälä)

KHVADno-2023-6493

Perustelut

Keskustan ryhmä esittää, että Kainuussa siirryttäisiin Omalääkäri 2.0 -malliin, jota esitetään ratkaisuksi perusterveydenhuollon kriisiin. 

Aloitetta tulee STM:n selvitys omalääkärimallista. 

Aiemmat omalääkärimallit ovat kaatuneet muun muassa huonoon henkilöstöresursointiin sekä liian suuriin vastuuväestöihin. Potilaan ja lääkärin luottamuksen syntyminen ei synny sillä, että omalääkärimalli vain nimetään, vaan se vaatii ihmisiä töihin kohtaamaan asiakkaat. Perusterveydenhuollon resurssia on siis vahvistettava. 

Potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuminen, omahoitajat sekä moniammatillisten tiimien muut jäsenet ovat keskeisiä onnistumisen kannalta selvityksessä kuvatussa mallissa. Hoitosuhteen jatkuminen samojen ammattilaisten kanssa parantaa hoitotuloksia, kun potilaan vaivat ja ongelmat ovat hoitaville tahoille ennalta tuttuja ja uusiin ongelmiin päästään puuttumaan nopeasti. Tuttu hoitosuhde potilaan ja lääkärin välillä vähentää myös merkittävästi päivystyskäyntejä  sekä sairaalahoitojaksoja. Pitkällä tähtäimellä omalääkärimallin kautta yleinen sairastavuus ja kuolleisuus vähenee merkittävästi ja kokonaiskustannukset terveydenhuollossa laskevat.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan päätösehdotuksen.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 10.29.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.