Tarkastuslautakunta, kokous 20.11.2023

§ 62 Tilivelvolliset 2023

KHVADno-2023-6078

Valmistelija

  • Miia Pussinen, sisäinen tarkastaja, miia.pussinen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää tilivelvollisten nimeämisestä. 

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on valmistella aluevaltuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat. Koska luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tilivelvollisuus liittyy läheisesti hallinnon ja talouden tarkastukseen, on perusteltua, että tarkastuslautakunta valmistelee aluevaltuustolle tilivelvollisten nimeämistä koskevan päätöksen.

Tilivelvollisia ovat aluehallituksen, lautakuntien sekä niiden jaostojen jäsenet sekä kunkin tehtäväalueen johtavat viranhaltijat. Johtavia viranhaltijoita ovat toimielinten esittelijät sekä itsenäisestä tehtäväkokonaisuudesta vastaavat viranhaltijat. Toimielinten varajäseniin ja johtavien viranhaltijoiden varahenkilöihin sovelletaan samoja säännöksiä heidän toimiessaan tehtävässä. Johtavien viranhaltijoiden tehtävänä on suunnitella, seurata ja valvoa johtamansa hallinnollisen kokonaisuuden toimintaa sekä vastata sen taloudesta, tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta.

Tilintarkastajan harkittavaksi viime kädessä jää, kehen mahdollinen muistutus voidaan kohdistaa. Siten vastuunalainen tilintarkastaja voi kohdistaa muistutuksen muullekin, kuin tilivelvollisten määrittelyn piirissä olevalle toimielimen jäsenelle tai viranhaltijalle ja esittää vastuuvapauden epäämistä.

Vaikka Kainuun hyvinvointialueen työntekijä ei olisikaan hyvinvointialuelain tarkoittama tilivelvollinen, hänen on hoidettava tehtävänsä asianmukaisen huolellisesti. Tilivelvollisuuden puuttuminen ei myöskään vapauta esihenkilöä valvontavastuusta. Tilivelvollisten määrittely ei estä kohdistamasta vahingonkorvausvaatimusta tai rikossyytettä muuhun henkilöön kuin tilivelvolliseen.

Tilivelvolliset on tarkoituksenmukaista esittää tilinpäätöksessä kirjanpitolautakunnan hyvinvointi- ja kuntajaoston antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Päävastuullinen tilintarkastaja Tiina Mikkonen-Brännkärr antaa näkemyksensä kokouksessa tilivelvollisten määrittelyyn. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Kettunen, pj., tuomas.kettunen@eduskunta.fi

Tarkastuslautakunta esittää aluevaltuustolle, että:

  1. Kainuun hyvinvointialueen tilivelvollisia vuonna 2023 ovat liitteessä mainitut toimielinten jäsenet, varajäsenet sekä viranhaltijat.

 

 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.