Aluehallitus, kokous 30.10.2023

§ 212 Kainuun hyvinvointialueen taloussääntö

KHVADno-2023-2988

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen hallintosäännön (27.2.2023) § 67 Rahatoimen hoitaminen:

Aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen kokonaisvarallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista.

Rahoitustarvetta ei saa kattaa pitkäaikaisella lainalla. Hyvinvointialue voi ottaa pitkäaikaisen lainan valtioneuvoston päättämän lainanottovaltuuden rajoissa. Muilta osin aluevaltuusto päättää lainanottamisen ja lainan antamisen periaatteista.

Aluehallitus päättää lainan ottamisesta ja lainan antamisesta noudattaen aluevaltuuston hyväksymiä periaatteita, ellei tässä hallintosäännössä ole toisin säädetty. Aluehallitus voi siirtää lainan ottamiseen ja antamiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranomaiselle.

Taloussäännössä annetaan Kainuun hyvinvointialueen taloussuunnittelua, taloushallintoa sekä muuta taloudenhoitoa koskevia hallintosääntöä täydentäviä ja tarkentavia määräyksiä. Taloudenhoidossa on noudatettava hallintolain, hankintalain, kirjanpitolain, arvonlisäverolain ja muun lainsäädännön säännöksiä, kirjanpitolautakunnan ohjeita ja suosituksia.

Taloussääntö sisältää yleiset taloudenhoitoon liittyvät määräykset, toiminnan ja talouden suunnittelussa ja seurannassa noudatettavat periaatteet, rahoitustoiminnan ja laskutuksen ohjeistuksen, maksusuorituksiin ja niiden viivästyksiin sekä perintään liittyvät ohjeet, laskentatoimen ja irtaimen omaisuuden hallinnan ohjeistuksen sekä erityisiä määräyksiä liittyen mm. hankintoihin, omaisuuden hoitoon, luottokortteihin ja vahinkokorvauksiin. 

Aluehallitus voi antaa lisäksi tarkempia määräyksiä ja ohjeita taloussäännön soveltamisessa. Taloussääntö on perusteltu olla olemassa mm. hyvinvointialueen sisäisen yleishallinnon ja talouspalvelujen sekä tilintarkastajan tarpeita varten.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy taloussäännön.

Päätös

Vs. hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Asia palautetaan valmisteluun.

Aluehallitus:

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.