Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 21.9.2023

§ 27 Osallisuusohjelman ja -suunnitelman laadintaprosessin käynnistäminen

KHVADno-2023-4903

Valmistelija

  • Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain (29§) mukaan alueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Strategiakirjausten lisäksi jokaisella hyvinvointialueella tulisi olla valmiudet muodostaa oma suunnitelmansa asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteuttamiseksi.

Miksi alueiden kannattaa vahvistaa osallisuuden kokemuksia?

Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi toivomallaan tavalla, kuulua joukkoon ja osallistua itselle tärkeiden asioiden edistämiseen.

Vahva osallisuuden kokemus:

• Lisää yksilön hyvinvointia: Osalliseksi itsensä kokeva ihminen tekee hyvinvointiaan palvelevia valintoja.

• Lisää yhteisöllistä hyvinvointia: Yhteisöllisyys lisääntyy. Osallinen ihminen pystyy tuottamaan ja jakamaan hyvää myös muille ihmisille esimerkiksi panostamalla elinympäristöönsä ja kehittämällä palveluja. Yhdessä kehittämällä palveluista tulee asiakaslähtöisempiä ja ne vastaavat paremmin tarpeisiin.

• Edesauttaa hyviä väestösuhteita ja luo turvallista arkea: Osallinen ihminen kohtaa naapurinsa kunnioittaen eikä koe tarvetta hakea osallisuuden kokemusta esimerkiksi väkivaltaan taipuvaisista jengeistä.

• Parantaa paikallista elinvoimaa ja ilmapiiriä: Kun ihmiset kohtaavat erilaisissa ja yllättävissäkin ympyröissä, he tulevat kuulluksi ja saavat virikkeitä toisiltaan. Ihmisten kohdatessa voi syntyä uutta taloudellista toimeliaisuutta.

Alueet voivat esittää osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet itsenäisenä kokonaisuutena eli osallisuusohjelmana, tai ne voidaan kytkeä osaksi muita ohjelmia.

Osallisuusohjelma kuvaa osallistumisen puitteet lainsäädännön, hallintosäännön ja päätöksenteon rakenteiden osalta sekä määrittää hyvinvointialueen strategiatyön ja muun työskentelyn kautta syntyneet osallisuuden tavoitteen. Ohjelmassa esitetään kokonaiskuva keinoista sekä osallistumiseen liittyvän työn organisoinnista hyvinvointialueella. Tavoitteena ohjelmalle on, että siinä rakennetaan yhtenäistä osallistumisen kokonaiskuvaa, arkkitehtuuria yksittäisten ja irrallisten osallistumisen kanavien sijaan.

Pääpiirteissään ohjelman tulisi kuvata seuraavat asiat:

- osallistumista ohjaavat puitteet alueella

- osallistumista ohjaava tavoitteet ja menetelmät sekä arviointi

- osallistumista koskevan työn organisointi

Hyvinvointialueella on sovittu osallisuusasioiden koordinointitehtävien sisällyttämisestä sosiaalialan erikoissuunnittelijan tehtävänkuvaan. Näin hän toimii osallisuusohjelman ja -suunnitelman valmistelun koordinoijana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta käy lähetekeskustelun osallisuusohjelman laadinnan aloittamiselle.

Päätös

Hyväksyi.
______________________

Sosiaalialan erikoisuunnittelija Marja-Liisa Ruokolainen esitteli osallisuusohjelman ja -suunnitelman laadintaprosessia.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.