Aluehallitus, kokous 8.5.2023

§ 122 Ensihoidon palvelutasopäätös

KHVADno-2023-200

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sami Mäenpää, toimialuejohtaja akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut, sami.maenpaa@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen ensihoidon nykyinen voimassa oleva palvelutasopäätös ei vastaa ensihoidon toimintaa vuodenvaihteessa tapahtuneen ensihoitajien viikkotuntimäärän muutoksen jälkeen. Uudeksi palvelutasopäätökseksi on valmisteltu liitteen mukainen luonnos. Keskeisimmät muutokset aikaisempaan ovat yksikkömäärän poistaminen palvelutasopäätöksestä ja keskittyminen kvartaaleittain seurattaviin tavoittamisviiveisiin sekä ulkoisen palveluntuottajan toiminnan mahdollistaminen Kainuussa oman toiminnan rinnalla. Palvelutasopäätös-luonnoksessa on kuvattu yksityiskohdat, jotka Terveydenhuoltolain 39§ edellyttää.

Ehdotus

Esittelijä

Anssi Parviainen, pelastusjohtaja, anssi.parviainen@kaipe.fi

Turvallisuusjaosto käsittelee ensihoidon palvelutasopäätösesityksen ja siirtää jatkokäsittelyyn aluehallitukseen.

Päätös

Minna Leinonen esitti, että ensihoidon palvelutasopäätöksestä sivulta 1 poistetaan seuraavat lauseet: "Ensihoitopalveluun kuuluu kiinteästi taktisen ensihoidon toiminta poliisin ja rajavartioston kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti. Toiminnasta voidaan sopia myös puolustusvoimien kanssa.” Ehdotusta kannatti Pasi Kilpeläinen.

Raili Myllylä esitti, että ensihoidon palvelutasopäätös siirretään uudelleen valmisteltavaksi ja selvitetään kustannusvaikutukset ja toimintatilastot. Ehdotusta kannatti Minna Karjalainen.

Puheenjohtaja totesi,​ että oli tehty turvallisuusjaoston pohjaehdotuksesta poikkeavat ehdotukset,​ joten niistä on äänestettävä. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi nimenhuutoäänestyksen. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestysesityksen: ne, jotka kannattavat Minna Leinosen ehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Raili Myllylän ehdotusta äänestävät EI.

Äänestyksen tulokset:

JAA: Pasi Kilpeläinen, Minna Leinonen, Markku Oikarinen ja Hannu Korhonen

EI: Minna Karjalainen, Raili Myllylä ja Teemu Heikkinen

Puheenjohtaja totesi suoritetussa äänestyksessä Minna Leinosen ehdotuksen saaneen 4 JAA-ääntä ja Raili Myllylän ehdotuksen saaneen 3 EI-ääntä.

Puheenjohtaja totesi Minna Leinosen ehdotuksen tulleen äänestyksen tulokseksi.

 

Puheenjohtaja totesi, että on vielä äänestettävä turvallisuusjaoston pohjaesityksestä ja Minna Leinosen muutosesityksestä. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestystavaksi nimenhuutoäänestyksen. Turvallisuusjaosto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksestä äänestysesityksen: ne, jotka kannattavat turvallisuusjaoston pohjaehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Minna Leinosen muutosehdotusta äänestävät EI.

Äänestyksen tulokset:

JAA: Minna Karjalainen ja Teemu Heikkinen

EI: Pasi Kilpeläinen, Minna Leinonen, Markku Oikarinen ja Hannu Korhonen

TYHJÄ: Raili Myllylä

Puheenjohtaja totesi suoritetussa äänestyksessä turvallisuusjaoston pohjaehdotuksen saaneen 2 JAA-ääntä ja Minna Leinosen muutosehdotuksen saaneen 4 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni.

Puheenjohtaja totesi Minna Leinosen ehdotuksen tulleen turvallisuusjaoston päätökseksi.

Minna Karjalainen jätti eriävän mielipiteen: "Koska käsiteltävään asiaan ei ole tuotu kokouksen aikana uutta, perusteltua tietoa ja kustannusvaikutuslaskelmaa sekä toimintatilastoa, en näe aihetta muuttaa päätösesitystä."

Turvallisuusjaosto lähettää ensihoidon palvelutasopäätöksen aluehallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Sami Mäenpää, toimialuejohtaja akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut, sami.maenpaa@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen ensihoidon nykyinen voimassa oleva palvelutasopäätös ei vastaa ensihoidon toimintaa vuodenvaihteessa tapahtuneen ensihoitajien viikkotuntimäärän muutoksen jälkeen. Uudeksi palvelutasopäätökseksi on valmisteltu liitteen mukainen luonnos. Keskeisimmät muutokset aikaisempaan ovat yksikkömäärän poistaminen palvelutasopäätöksestä ja keskittyminen kvartaaleittain seurattaviin tavoittamisviiveisiin sekä ulkoisen palveluntuottajan toiminnan mahdollistaminen Kainuussa oman toiminnan rinnalla. Palvelutasopäätös-​ luonnoksessa on kuvattu yksityiskohdat,​ jotka Terveydenhuoltolain 39§ edellyttää.

Turvallisuusjaos on käsitellyt ensihoidon palvelutasopäätöstä 27.4.2023 § 19 ja esittää alkuperäisestä palvelutasopäätösluonnoksesta poistettavaksi seuraavat lauseet: "Ensihoitopalveluun kuuluu kiinteästi taktisen ensihoidon toiminta poliisin ja rajavartioston kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti. Toiminnasta voidaan sopia myös puolustusvoimien kanssa.”

Taktinen ensihoito on erityistä koulutusta saaneen ensihoitajien ryhmä, joka tukee poliisin toimintaa etukäteen riskialttiiksi todetuissa tehtävissä. Ryhmän toiminnasta aiheutuvat kulut kohdentuvat poliisihallinnolle hälytystehtävien sekä erityisvarusteiden osalta ja ryhmän sisäiset harjoitukset maksaa hyvinvointialue. Poliisi on hälyttänyt taktisen ensihoidon viime vuosina seuraavasti: v. 2022 / 23 kpl, v. 2021 / 22 kpl ja v. 2020 / 24 kpl. Toimintakustannuksia on kertynyt viimeisenä kolmena vuotena alle 5000 euroa / v. Taktisen ensihoidon ryhmän merkitys on korostunut viime vuosina myös poikkeusolojen varautumissuunnittelussa, vaativien tilanteiden varautumisessa ja viranomaisyhteistyössä. Ryhmän ensihoitajien erityisosaaminen on käytössä myös normaaleissa päivittäistehtävissä.

Taktinen ensihoito on toiminut Kainuussa vuodesta 2002 lähtien alkuun Kajaanin pelastuslaitoksen ja poliisihallinnon välisellä sopimuksella, jota on jatkettu keskeytyksettä organisaatiomuutosten yhteydessä aina hyvinvointialueelle siirtymiseen saakka. Sopimukseen on lisätty Rajavartiolaitoksen osuus taktisesta ensihoidosta vuonna 2014. Asetus ensihoitopalvelusta (585/2017 § 9) ohjeistaa sopimaan poliisilaitosten kanssa siitä, miten yhteistoiminta ensihoitoa edellyttävissä vaativissa poliisin johtamissa tilanteissa järjestetään (taktinen ensihoito). Uudessa asetuksessa (1218/2022) ei pykälää ole kumottu. Eduskunta on hyväksynyt 6.5.2022 lain puolustusvoimien virka-avusta poliisille ja rajavartiolain muuttamisesta annetun lain, jotka tulivat voimaan 15.6.2022. Näissä laeissa määritellään sotilaallisen voiman käytöstä poliisin tehtävillä.  Lain hengen toteuttamiseksi on yhdessä eri viranomaisten kanssa toteutettu harjoittelu koko toiminnan perusta. Samoin toimintaa ohjaava poliisihallituksen ohjausryhmä on laajentanut yhteistoimintaa rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien kanssa jo vuosia sitten. Näissä päätöksissä ja linjauksissa korostuu myös viranomaisyhteistyö, koulutus sekä varautuminen.

Valtakunnallisesti taktisen ensihoidon valmiutta on aivan viime vuosina lisätty perustamalla Pirkanmaalle välittömässä valmiudessa oleva ensihoidon yksikkö, joka on miehitetty kahdella taktisen ensihoidon koulutuksen saaneella ensihoitajalla. Kyseisen yksikön prioriteettina ovat poliisijohtoiset tehtävät (ampumiset, puukotukset ja pahoinpitelyt sekä osallistuvat alhaisella kynnyksellä poliisin muihin tehtäviin) ja lisäksi yksikkö on käytössä normaalisti kiireellisillä ensihoidon tehtävillä. Pirkanmaan yksikön toiminta on koettu hyväksi, jonka seurauksena Helsingin/Uudenmaan välittömän valmiuden taktisen ensihoidon yksikkö on aloittanut toimintansa huhtikuussa 2023. Saman kaltaisen yksikön perustaminen Varsinais-Suomeen on suunnitteilla ja tavoitteena aloittaa toiminta kesän 2023 jälkeen.

Taktinen ensihoito on pieni mutta tärkeä osa ensihoitojärjestelmää. Kainuussa taktisella ensihoidolla on pitkät perinteet ja keskeinen rooli eri viranomaisten välisessä yhteistyössä. Toiminta perustuu voimassa oleviin sopimuksiin. Turvallisuusjaoston päätöstä 27.04.2023 § 19 poistaa taktisen ensihoidon kirjaus palvelutasopäätöksestä ei voida pitää perusteltuna.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy ensihoidon palvelutasopäätöksen alkuperäisen esityksen mukaisena ja siirtää ensihoidon palvelutasopäätöksen edelleen aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.

Kokouskäsittely

Markku Oikarinen esitti, että käynnistetään sisäinen tarkastus taktisen ensihoidon kustannuksista varusteineen sekä lisätään ensihoidon palvelutasopäätökseen yksikkömäärät. Puheenjohtaja totesi, ettei esitystä oltu kannatettu, joten se raukeaa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.