Aluehallitus, kokous 2.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Kainuun hyvinvointialueen strategiaprosessi

KHVADno-2022-134

Valmistelija

  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Taustaa

Käynnistettäessä Kainuun hyvinvointialueen valmistelua linjattiin niin Väliaikaisessa valmistelutoimielimessä (VATE) että valmistelun poliittisessa seurantaryhmässä valmistelulle kolme selkeää painopistettä: 1) Valmistellaan ns. uudistuksen toimeenpanolain 616/2021 10 §:n mukaiset asiat; 2) Uuden hyvinvointialueen haasteet todettiin sellaisiksi, että on välttämätöntä valmistella uskottava ja avoin tilannekuva toimintakyvystä tulevassa toimintaympäristössä; 3) Toteutetaan strategiaprosessi, joka muodostuu hyvinvointialuestrategiasta, palvelustrategiasta (sote) ja palvelutasopäätöksestä (pela ja ensihoito).

Hyvinvointialueesta annetun lain 41 §:n mukaan hyvinvointialueella on oltava strategia, jossa aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Hyvinvointialueen strategiassa tulee ottaa huomioon:

-        asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen hyvinvointialueen tehtäväalalla

-        palvelujen järjestämistä ja tuottamista koskevat strategiset linjaukset

-        hyvinvointialueen tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet

-        omistajapolitiikka

-        henkilöstöpolitiikka sekä

-        asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.

 

Strategian tulee perustua arvioon hyvinvointialueen tilanteesta strategian laatimishetkellä sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista hyvinvointialueen tehtävien toteuttamiseen. Järjestämislain (612/2021) mukaan hyvinvointialueen tulee laatia osana hyvinvointialuestrategiaa terveydenhuollon palvelustrategia. Pelastustoimen osalta aluevaltuusto hyväksyy palvelutasopäätöksen.

Hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointi-aluestrategian ja siinä päätettyjen toiminnan talouden pitkän aikavälin tavoitteiden mukaisesti. Soten palvelustrategia laaditaan osana hyvinvointialuestrategiaa. Se asettaa tavoitteet sote-palvelujen toteuttamiselle. Aluevaltuusto päättää pelastustoimen palvelutasosta, joka määrittelee toiminnan tavoitteet, käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden tason. Vastaavasti toiminta- ja taloussuunnitelmassa hyväksyttyjen toiminnan ja talouden tavoitteiden on toteutettava hyvinvointialuestrategiaa

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy ja merkitsee tiedoksi liitteen mukaisen strategiaprosessin. Hallitus seuraa ja täsmentää strategiaprosessia sen edetessä.

Päätös

Hyväksyi.

Kokouskäsittely

Ehdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä: "Prosessin eteneminen viedään tiedoksi aluevaltuustolle."