Aluehallitus, kokous 22.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Kainuun evakuointisuunnitelma (yleinen osa)

KHVA-2022-206

Perustelut

Valmistelija: Juha Kärkkäinen, valmiuspaällikkö, Kainuun Pelastuslaitos, puh. 044 7100 153

Perustelut

Kainuun evakuointisuunnitelma on laadittu Kainuun pelastuslaitoksen johdolla yhteistyössä Kainuun kuntien ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kainuun sote) kanssa 11/2020 – 3/2022 välisenä aikana. Suunnitelman laadintaan on soveltuvin osin osallistuneet myös valtionhallinnon turvallisuusviranomaiset. Suunnitelmassa on yleinen osa ja erilliset liitteet, jotka tarkentavat suunnitelmaa Kainuun pelastuslaitoksen, jokaisen Kainuun kunnan ja Kainuun soten osalta. Liiteosa ei ole julkinen. Evakuointisuunnitelmakokonaisuuden yleinen osa valmistuu 07/2022. 

Kainuun evakuointisuunnitelman laadintaprosessin yhteydessä Kainuun kunnat ovat päivittäneet myös omat valmiussuunnitelmat siten, että suunnitelmien kokonaisarkkitehtuuri on mahdollisimman yhteensopiva. Kainuun kuntien evakuointisuunnitelman liiteosat sisältävät myös evakuoitavien vastaanottosuunnitelman, jonka mitoitusperusteena on 25 % kunnan vakinaisesta asukasmäärästä. Kainuun soten evakuointisuunnitelmassa on laadittu mm. toimintaohjekortit jokaisen Kainuun kunnan evakuointikeskukseen.

Evakuointisuunnitelman laadintaprosessiin on kuulunut Kainuun alueen hoitolaitosten suojaväistösuunnitelman laadinta (Kainuun sote ja Kainuun pelastuslaitos), Kotiin vietävien palvelujen suojaväistösuunnitelman laadinta (Kainuun sote ja Kainuun pelastuslaitos) ja maatalouden eläintilojen suojaväistösuunnitelman laadinta. Lisäksi Kainuun kunnat (Kajaani, Sotkamo, Kuhmo, Paltamo ja Suomussalmi) ovat laatineet Kajaanin Mamselli -liikelaitoksen koordinoimana ateria- ja puhtaanapidon valmiussuunnitelmat sekä toimintaohjekortit evakuointien toteuttamiseen kaikissa turvallisuustilantilanteissa. Kainuun pelastuslaitos osallistui tiiviisti suunnitelmien laadintaan ja laadinnassa hyödynnettiin myös ulkopuolista sparraajaa (Tamora Oy).

Kainuun eläintilojen suojaväistö- ja evakuointisuunnitelmaa on laadittu Kainuun soten ympäristöterveydenhuollon ja Kainuun pelastuslaitoksen johdolla. Suunnitelman laadintaan on osallistunut laaja joukko eri sidosryhmien ja organisaatioiden asiantuntijoita. Kukin työryhmään osallistuja on pystynyt tuomaan suunnitelmatyöhön näkemyksensä omalta erityisosaamisalueeltaan.

Kainuun maakunnan alueella ei ole ollut aikaisempaa eläintilojen suojaväistö- ja evakuointisuunnitelmaa, eikä suunnitelman laadintaa varten ole olemassa mitään kansallista laadintaohjetta tai valmista asiakirjapohjaa. Eläintilojen suojaväistö- ja evakuointisuunnitelman tarve on havaittu erityisesti erilaisten häiriötilanteiden tai niiden harjoittelun yhteydessä. Suunnitelman sisällön viimeistelyn yhteydessä pyydettiin myös lausunnot Kainuun kunnista sekä keskeistä ministeriöistä ja ruokavirastosta.

Kuntien, Kainuun pelastuslaitoksen ja Kainuun soten yhteistyönä on laadittu suunnitelma, jonka avulla evakuointisuunnitelmia viedään käytännön tasolle ja se on jo osan kuntien osalta käynnissä.

Kainuun evakuointisuunnitelmakokonaisuus on osa Kainuun valmiuteen ja varautumiseen liittyvää valmistautumista hyvinvointialueille siirtymiseen.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymähallitus on hyväksynyt evakuointisuunnitelman kokouksessaan 11.5.2022 § 129 ja on lähettänyt Kainuun evakuointisuunnitelman Kainuun hyvinvointialueen aluehallitukselle hyväksyttäväksi. 

Liite: Yleinen osa Kainuun evakuointisuunnitelma 2022

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy Kainuun evakuointisuunnitelman.

Päätös

Kokousasiaa ei käsitelty tässä kokouksessa.