Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 17.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Järjestöavustusten määrärahan kohdentuminen eri avustuslajeihin

KHVADno-2023-221

Valmistelija

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto on hyväksynyt talousarviossa vuodelle 2023 järjestöavustuksiin käytettäväksi yhteensä 150 000 euroa. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan päätöksen mukaan järjestöavustukset jakaantuvat kolmeen avustuslajiin: 1) toiminta-avustukset, 2) kerta-avustukset ja 3) kumppanuusavustukset. Järjestöavustukset ovat haettavina ajalla 9.1.-31.1.2023 pl. kerta-avustukset, joissa on jatkuva haku vuoden 2023 aikana.

Toiminta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, joka edistää toimintaan osallistuvien terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.  Kerta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, jolla vastataan äkilliseen, toimintaympäristössä ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Kumppanuusavustuksilla tuetaan yhdistystä tilanteissa, kun haetaan avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-hankerahoitusta Kainuun ELY -keskukselta. Mikäli ko. avustusta on haettu myös kunnalta, hyvinvointialue käy keskustelun avustushakemuksesta kunnan ja hakijan kanssa ennen päätöksentekoa. Kumppanuusavustusten osalta tammikuussa olevan haun lisäksi haku voidaan avata huomioiden STEAn/ESR hakuajat v. 2023.  Kerta-avustusten osalta lautakunta päättää avustuksen nopeasta myöntämismahdollisuudesta, jolloin päätös siitä on tarkoituksenmukaista tehdä viranhaltijapäätöksellä käytettävissä olevan määrärahan puitteissa. Myönnetyistä kerta-avustuksista raportoidaan lautakunnalle.

Järjestöavustuksiin käytettävä määräraha (150 000 €) on tarkoituksenmukaista jakaa avustuslajien osalta niin, että määrärahasta voidaan käyttää tietty % -osuus kuhunkin avustuslajiin: toiminta-avustukset 45 %, kerta-avustukset 5 % ja kumppanuusavustukset 50 %.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta päättää avustusmäärärahan käytettäväksi toiminta-avustuksiin 45 %, kerta-avustuksiin 5 % ja kumppanuusavustuksiin 50 %. Kumppanuusavustusten hakuaikaa on mahdollista jaksottaa STEAn ja ESR kansallisten hakujen mukaan. Kerta-avustusten päätökset tehdään viranhaltijapäätöksellä.

Päätös

Hyväksyi.