Aluevaltuusto, kokous 24.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Valtuustoaloite: Kainuun hyvinvointialueen ja Mehiläinen työterveyden sopimus työterveyshuollon palveluista päivitettävä (lisäpykälä)

KHVADno-2025-1130

Perustelut

Keskustan aluevaltuustoryhmä 24.2.2025:

 Kainuun hyvinvointialueen työntekijöiden työterveyshuollon sopimus tulisi laajentaa koskemaan sairaudenhoitoa myös muiden kuin akuuttien sairastapausten osalta. Sairaanhoitopalveluihin kuuluu rajatusti tällä hetkellä lisäksi perusterveydenhuollon laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. Perussairauksien hoito ja seuranta, mitkä vaativat laajempia tutkimuksia, ohjataan perusterveydenhuollon puolelle, myös niissä tapauksissa, joissa diagnoosi on tehty työterveyshuollon toimesta. Onko tarkoituksenmukaista, että he, joiden tehtävä on hoitaa jonoissa odottavia kainuulaisia, voivat joutua olemaan poissa tehtävistään sairaslomalla sen vuoksi, ettei vastaanottojen resurssit riitä? Erityisesti hyvinvointialueellamme, jossa perusterveydenhuoltoon kohdistuu asiakaspainetta ja resursointiongelmia, laajan työterveyshuollon rooli on merkittävä. Kun työntekijät saavat tarvitsemansa terveyden ja sairaanhoidon palvelut työterveyshuollosta, he eivät kuormita perusterveydenhuollon resursseja samalla tavalla. Tämä vapauttaa perusterveydenhuollon resursseja muiden asiakasryhmien hoitamiseen ja mahdollistaa nopeamman reagoinnin akuutteihin tarpeisiin. Laajat työterveyshuollon palvelut voivat parhaimmassa tapauksessa vähentää sairauspoissaolojen määrää ja parantavat työntekijöiden työkykyä, mikä puolestaan vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja rekrytointikustannuksia. Laajat työterveyshuollon palvelut ovat myös kilpailuetu työvoiman saatavuuden näkökulmasta.

Toimivan ja riittävän laajan työterveyshuollon rooli on tärkeä sosiaali- ja terveydenhuollon alalla, jossa työntekijät kohtaavat korkean työkuorman, stressiä sekä fyysisiä ja psyykkisiä rasitteita. Laaja työterveyshuolto tukee työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista, mikä vaikuttaa suoraan työnantajan kykyyn tuottaa korkealaatuista palvelua asiakkaille ja potilaille.

Haluamme samalla kiinnittää huomiota myös täsmätyökykyisten työntekijöiden työhön paluun helpottamiseen hyvinvointialueella. Tästä löytyy erillinen kirjaus Mehiläisen kanssa tehdystä työterveysyhteistyön toimintasuunnitelmasta. Työterveyshuolto hoitaa kyllä oman vastuunsa, mutta tällä hetkellä työnantajan toimet eivät tätä tue. On valitettavaa, että täsmätyökykyisistä liian suuri osa joutuu tyytymään työmahdollisuuksia selvitettäessä vastaukseen ”ei mahdollista meidän yksikössä”. Edes lääkäreiden lausunnot, jotka suosittavat keskittymistä pienempiin kokonaisuuksiin jätetään tällä hetkellä huomiotta ja pakotetaan työntekijät tekemään enemmän kuin työntekijän sen hetkiset terveydelliset resurssit sallivat. Yli palveluyksikkö ja palvelualue rajojen katsovalla toiminnalla ja laadukkaalla perehdyttämisellä pystyisi työnantaja vahvistamaan täsmätyökykyisten työhönpaluuta, sekä sitouttamaan työntekijöitä. Henkilöstöllämme on valtavan laaja osaaminen, eikä meillä ole varaa menettää yhtään työntekijää toisille hyvinvointialueille sen vuoksi, että me emme osaa pitää huolta omistamme.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan päätösehdotuksen.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12.20.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä:

  • päätöksestä,​ joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (hyvinvointialuelaki 141 §),​
  • hallinnon sisäisestä määräyksestä,​ joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintotuomioistuimissa 6§),​
  • päätöksestä,​ josta lainsäädännön nojalla ei voi hakea muutosta (lainkohta mainittava erikseen päätöksen perusteluissa) tai
  • hankintapäätöksestä,​ jota ei tehdyn hankintaoikaisun johdosta muuteta (hankintalaki 126 § ja 132 §).