§ 5 Vuoden 2024 tuloksellisuushaasteen palkittavat henkilöstöehdotukset

Lataa 

KHVADno-2025-769

Päätöspäivämäärä

7.2.2025

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Aluehallituksen hyväksymien kehitysohjelmien mukaisesti (6.5.2024, § 113)

Kuvaus

Kainuun hyvinvointialueen tavoitteena on kannustaa henkilöstöä avoimeen ja yhdessä kehittävään työkulttuuriin. Osana aluehallituksen hyväksymiä kehitysohjelmia avattiin talvella 2024 henkilöstölle tuloksellisuushaaste, jossa valitaan kausittain parhaat esitykset sekä näistä valittavat kärkiesitykset koko vuoden osalta. Ideointialustana toimiva Orchidea-järjestelmä oon ollut koko henkilöstölle avoimena vuoden 2024 ajan.

Tuloksellisuushaasteen tarkoituksena on kannustaa vaikuttamaan oman työyhteisön ja -ympäristön kehittämiseen.  Hyvinvointialue haluaa edistää toimintatapoja, joilla nostetaan käytännön ideat hyödynnettäväksi. Näin voidaan parantaa työn tuloksellisuutta sekä laadukasta ja taloudellista toimintaa. Ideahaaste on avoinna kaikille Kainuun hva:n palveluksessa oleville.

Osana aluehallituksen hyväksymiä kehitysohjelmia kärkiehdotuksille myönnetään lisäpalkkana maksettavat rahapalkinnot.

Vuoden 2024 kärkiesityksinä palkitaan seuraavat ehdotukset:

Suun terveydenhuollon kutsukäytäntöjen kehittäminen yhdessä digitaalisten palveluiden kanssa (Leena Korhonen, 1000 euroa)

Ehdotuksessa kuvataan selkeästi ja perustellusti toiminnan muutos, jolla pyritään muuttamaan suun terveydenhuollon ajanvarausten työprosesseja osin digitaaliseksi ja vähemmän työvoimaa sitovaksi.

Arvioinnissa on todettu ehdotuksen toteuttavan hyvinvointialueen strategiaa sekä tuovan taloudellisia säästöjä. Idea on arvioitu toteuttamiskelpoiseksi nopealla aikataululla. Erityiseksi ansioksi on todettu mekaanisen työn vähentyminen sekä ehdotetun käytännön yhdensuuntaisuus vastaavien toimintamallien kanssa (esimerkiksi neuvolatyössä ja kouluth:ssa).

Organisaation perehdytyksen kehittäminen (Eija Jääskeläinen ja Kati Pöyry; a’ 1000 euroa)

Ehdotuksessa kuvataan uuden työntekijän kaikille yhteisten osioiden toteutusta kuukausittaisena teams-palaverina sekä nauhoituksena.

Toimintatavalla saadaan yhdenmukaistettua perehdytyksen laatua ja sisältöä. Lisäksi se vähentää merkittävästi yksikön työkuormaa, kun uusi työntekijä perehdytettäisiin vain yksikön toimintaan.

Esimerkkejä yhteisestä sisällöstä: organisaatiorakenne, palvelusuhteeseen liittyvät asiat, työelämän pelisäännöt, työterveyshuolto, henkilökuntaedut, pysäköintiluvat, tietojärjestelmät, tietoturva, kulunvalvonta, vartiointi, koulutuksiin ilmoittautuminen, henkilöstöravintoloiden toiminta yms.

Arvioinnissa idea on saanut myönteistä palautetta, erityisesti resurssien säästymisestä. On myös todettu, että hva on saanut myös laadunarvioinnissa poikkeamia perehdytyksestä ja ehdotettiin, että tallenteet voisi viedä osaksi laadunhallintajärjestelmää.

Ohjatun omahoidon ryhmät mielenterveyden hoidossa (Anna-Leena Åman, Outi Peräkylä, Helena Kortelainen ja Mari Ridha; a’ 750 euroa)

Ehdotus koskee ohjattua omahoitoa, jota voidaan toteuttaa myös ryhmämuotoisena. Näin tapaamisiin yhdistyy vaikuttavaksi osoitettu vertaistuellinen toiminta. Samalla ammattilaisten resurssilla voidaan kohdata useampi asiakas ja asiakkaat hyötyvät myös toisten kokemuksista turvallisten ammattilaisten ohjaamana. 

Ehdotuksessa todetaan myös, että ryhmämuotoisia ohjatun omahoidon ohjelmia voidaan hyödyntää koko organisaatiossa. Ehdotus on hyvä esimerkki työyhteisössä tapahtuvasta työmenetelmien jalostamisesta ja uusien ajatusten jalostamisesta. Siinä yhdistyy myös tuloksellisuuden keskeiset näkökulmat (tehokkuuden, laadun, vaikuttavuuden ja taloudellisten vaikutusten edistäminen) sekä konkreettisuus ja toteuttamiskelpoisuus.

 

Esitys: Esitän palkittavaksi edellä kuvatun mukaisesti (kustannuspaikka 7010030510 / Johtamisen ja toiminnan kehittäminen)

Päätös

Hyväksyn esityksen.

Allekirjoitus

Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Järjestämisen tuki