Aluehallitus, kokous 18.11.2024

§ 288 Lääkkeiden annosjakelupalvelun palvelusetelin arvo 1.1.2025 alkaen

KHVADno-2022-461

Valmistelija

  • Seija Salomaa, erikoissuunnittelija, asiakasohjaus ja ikäihmisten ostopalvelut, seija.salomaa@kainuu.fi

Perustelut

Lääkkeiden annosjakelupalvelu on toimintaa, jossa apteekki toimittaa asiakkaan lääkkeet valmiiksi kerta-annoksiksi jaettuina asiakkaan lääkehoidosta vastaavaan Ikäihmisten palvelujen kotihoitoon / hoitokotiin. Lääkkeiden annosjakelupalvelu tulee ajankohtaiseksi yleensä silloin, kun jatkuva lääkehoito käsittää useita eri lääkkeitä tai asiakas tarvitsee lääkehoidon toteuttamisessa apua. Annosjakelupalvelun tavoitteena on tukea turvallisen ja rationaalisen lääkehoidon toteutumista. 

Palveluseteli on yksi tapa järjestää lakisääteisiä palveluja. Palvelusetelilain tarkoituksena on palvelusetelin avulla lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeino toimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä 569/2009). Kainuun hyvinvointialue järjestää mm. lääkkeiden annosjakelupalvelun ostopalveluna ja palvelusetelillä.

Palveluseteli on Kainuun hyvinvointialueen päätöksellä asiakkaalle myönnettävää kohdennettua ostovoimaa, jolla hän voi ostaa itse valitsemaltaan palveluseteliyrittäjänä toimivalta apteekilta palvelun, johon palveluseteli on kohdennettu. Kainuun hyvinvointialue hyväksyy palveluseteli palveluntuottajaksi hakeutuvat palveluntuottajat (apteekit). Palveluntuottajaksi voi hakeutua PSOP-järjestelmän kautta. Palvelusetelisääntökirjassa määritellään, mihin yksityinen palveluntuottaja sitoutuu, kun Kainuun hyvinvointialue hyväksyy palveluntuottajan palvelusetelillä toteutettavan palvelun palveluntuottajaksi. Sääntökirjassa määritellään mm. palveluntuottajan tehtävät, velvollisuudet, oikeudet ja vastuut. Sääntökirjassa palveluntuottajat velvoitetaan käyttämään Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmää PSOP (parastapalvelua.fi). PSOPin kautta hallinnoidaan asiakkaille palveluseteleinä ja ostopalveluina järjestettäviä palveluja. 

Lääkkeiden annosjakelun toteuttaminen palvelusetelillä kohdistuu Kainuun hyvinvointialueen oman toiminnan asiakkaille, joiden lääkehoidon toteuttaminen kuuluu Ikäihmisten palvelujen toimialueen vastuulle. Lääkkeiden annosjakelun palveluseteli voidaan myöntää säännöllistä kotihoitoa saaville asiakkaille tai Kainuun hyvinvointialueen yksiköissä pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa oleville asiakkaille, mikäli lääkejaon toteuttaminen annosjakeluna on suunniteltu asiakkaan palvelukokonaisuuteen.

Asiakkaalle myönnettävän lääkkeiden annosjakelun palveluseteli on tasasuuruinen. Palvelusetelin arvo on 5 € / viikko. Palvelusetelillä järjestetystä lääkkeiden annosjakelusta ei voi muodostua asiakkaalle omavastuuta. Lääkkeensä asiakas maksaa itse.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää Lääkkeiden annosjakelupalvelun palvelusetelin arvoksi 5€ /viikko 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).