Aluevaltuusto, kokous 4.11.2024

§ 58 Pyyntö aluevaltuuston puollosta: Poikkeuslupahakemus Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautiseen päivystykseen

KHVADno-2024-5102

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ritva Kanervo, johtajaylilääkäri, Ritva.Kanervo@kainuu.fi

Perustelut

Lapin hyvinvointialue hakee Sosiaali- ja terveysministeriöltä lupaa Ivalon perusterveydenhuollon toistaiseksi voimassaolevan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseksi. Terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla. Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä poikkeuslupa Ivalon ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollon päivystykselle on voimassa 31.12.2024 saakka.

Palveluiden saatavuuden ja riittävän alueellisen ympärivuorokautisen lääketieteellisen akuuttihoidon näkökulmasta Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys on edelleen tarpeellinen. Lapin hyvinvointialueella on kolme ympärivuorokautista terveydenhuollon päivystystä. Lapin keskussairaalassa on laaja ympärivuorokautinen yhteispäivystys ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen yhteispäivystys Ivalon ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen lisäksi. 

Ivalon päivystys palvelee Inarin kunnan alueen lisäksi Utsjoen ja Sodankylän pohjoisosien asukkaita sekä Inari-Saariselkä-alueen matkailijoita. Lisääntyvä sotilaallinen läsnäolo ja harjoitustoiminta hyötyvät myös päivystysvalmiudesta. Ivalon ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys vastaa pohjoisen Lapin terveydenhuollon päivystyksestä ja ympärivuorokautista lääkärivalmiutta edellyttävästä vuodeosastohoidosta. Etäisyys Ivalosta lähimpään seuraavaan ympärivuorokautiseen päivystyspisteeseen Rovaniemelle on 289 km ja matka-aika maakuljetuksena hyvissä olosuhteissa 3,5 tuntia. Utsjoen Nuorgamista etäisyys Ivalon päivystykseen on 211 km ja ilman Ivalon päivystystä etäisyys lähimpään päivystysyksikköön Rovaniemelle olisi 497 km.

Vuodesta 2016 lähtien Ivalon päivystys on vastannut entisen Lapin sairaanhoitopiirin alueen perusterveydenhuollon puhelinkonsultaatioista terveyskeskusten omien kiirevastaanottoaikojen ulkopuolella. Puhelinkonsultaatiot palvelevat ensihoitoa, terveyskeskuksia, palvelutaloja, kotihoitoa ja muita viranomaisia. Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautisesta päivystyksestä on sovittu pohjoisen yhteistyöalueen voimassa olevassa yhteistyösopimuksessa. 

Ivalon päivystys toimii tiiviissä yhteistyössä ensihoidon maayksiköiden ja Finnhems-lääkintähelikopterin kanssa. Lisäksi on sovittu yhteistyöstä yli rajan Norjan kanssa. Ivalon päivystyksessä on saatavilla diagnostiset tutkimukset ympärivuorokautisesti. Virka-ajan ulkopuolella laboratoriodiagnostiikassa tukeudutaan vieridiagnostiikkaan ja kuvantamisessa hälytystyöhön. Kuvantamistutkimusten lausunnot saadaan tarvittaessa päivystyksellisesti etänä. Erikoisalakohtaista päivystyksellistä konsultaatiotukea saadaan Lapin keskussairaalasta ja tarvittaessa Oulun yliopistollisesta sairaalasta. 

Ivalon perusterveydenhuollon päivystys on mukana sairaalaverkkouudistusta toteuttavassa Sosiaali- ja terveysministeriön luonnoksessa hallituksen esitykseksi terveydenhuoltolain muutokseksi siten, että jatkossa Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautiselle päivystykselle olisi pysyvä lupa ilman poikkeuslupamenettelyä. Ivalon ympärivuorokautisesta päivystyksestä on myös sovittu voimassa olevassa yhteistyöaluesopimuksessa. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 36 §:n mukaan kuhunkin hyvinvointialueen poikkeuslupahakemukseen on liitettävä muiden samaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden aluevaltuustojen puollot luvan alaiselle toiminnalle.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto puoltaa Lapin hyvinvointialueen hakemusta Sosiaali- ja terveysministeriöltä terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin mukaisesti ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Ivalossa toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto puoltaa Lapin hyvinvointialueen hakemusta Sosiaali- ja terveysministeriöltä terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin mukaisesti ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Ivalossa toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi päätösesityksen yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen ja yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite:
Torikatu 34–40, 90100 Oulu       

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00