Yhteistyötoimikunta, kokous 3.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Ryhmäkoti Puolukka toiminnan päättäminen

KHVADno-2024-5914

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Sosiaali- ja perhepalvelujen toimialueella on valmisteltu Sotkamossa sijaitsevan ryhmäkoti Puolukan lakkauttaminen. Hallintosäännön mukaan asiasta tekee päätöksen aluehallitus. 

TAUSTAA

Ryhmäkoti Puolukka sijaitsee Sotkamossa, osoitteessa Rantatie 3. Ryhmäkodissa on järjestetty kehitysvammaisten erityishuoltona ohjattua asumispalvelua kymmenelle asukkaalle. Tämä lisäksi ryhmäkodilla on ollut yksi tilapäistä hoitoa tarjoava asukaspaikka. Viime aikoina Puolukassa on asunut vaihdellen 6-8 asiakasta, koska ryhmäkotiin ei ole voitu tehdä uusia pitkäaikaisia asumisratkaisuja. Ryhmäkodista käsin on järjestetty myös asumisen tuki ja ohjaus omissa kodeissaan asuville vammaisille henkilöille (noin 15 henkilöä) Sotkamon kunnan alueella.

Ryhmäkodissa on käytössä kuusi ohjaajan vakanssia, työaika on ollut kahdessa vuorossa. Ryhmäkodissa ei ole yövalvontaa, vaan asukkailla on ollut turvapuhelin käytössään ja muita järjestelyjä.

Ryhmäkodin tilat omistaa Sotkamon kunta. Tilat ovat vanhat ja puutteelliset ja ovat toimineet pelastusviranomaisen poikkeusluvalla määräaikaisesti tai kunnes uudisrakentaminen valmistuu. Tiloissa ei ole toiminnan edellyttämää sprinklerijärjestelmää ja pelastustiet ovat puutteelliset eikä niitä rakennuksen kunto huomioiden enää rakenneta. Tiloissa on myös sisäilmahaasteita ja henkilöstö on oireillut. Ryhmäkodin käytössä olevien kellarikerroksen sosiaali- ja saunatilojen kunto on edelleen heikentynyt rankkasateista johtuneen vesivahingon vuoksi. Tilassa on hajuhaittaa. Koko rakennuksen käytöstä ollaan luopumassa uudisrakentamisen myötä (sotekeskus 1). Puolukan asukkaiden ja omaisten kanssa on tilanteesta keskusteltu ja pidetty keväällä 2023 ensimmäisen kerran tiedotus- ja keskustelutilaisuus.

VAIKUTUS ASIAKKAISIIN

Ryhmäkodin toiminnan päättämiseen on valmistauduttu tekemällä muutostöiden myötä Sotkamon Leivolan G-taloon kaksi uutta tukiasuntoa. Vammaisten henkilöiden sosiaalityö on arvioinut asukkaiden palvelutarvetta ja tehnyt yksilölliset suunnitelmat palvelutarpeen mukaiseen asumispalveluun jatkoon. Jokaiselle asukkaalle järjestyy palvelutarpeen mukainen jatkoasumispaikka. Yksi asukas odottaa väliaikaisen ratkaisun turvin Sotkamon sotekeskuksen tukiasuntojen valmistumista. Leivolan G-taloon siirtyy kolme asukasta, jotka tarvitsevat päivittäin vahvaa tukea asumiseen. Lisäksi Sotkamon kunnan alueella omissa kodeissaan asuvien vammaisten henkilöiden palvelutarve on lisääntynyt. Palvelurakenteen muutos on tarpeen toteuttaa hallitusti ja yhtäaikaisesti kaikkien asiakkaiden osalta, jotta lisääntyneeseen palvelutarpeeseen voidaan vastata suunnitellusti.

 

VAIKUTUS HENKILÖSTÖÖN

Puolukassa on kuusi ohjaajan vakanssia. Näistä kaksi ohjaajan vakanssia on avoinna eikä niitä ole muutoksen myötä tarpeen täyttää. Neljä ohjaajan vakanssia siirtyy tuottamaan Sotkamon alueella vammaisten henkilöiden asumisen tukea tukiasunnoissa sekä omissa kodeissaan asuville vammaisille henkilöille. Tämä mahdollistaa asumisen tuen toteutumisen kahdessa vuorossa jokaisena viikonpäivänä. Muutos vastaa asukkaiden palvelutarpeeseen ja parantaa Sotkamon alueella asuvien vammaisten edellytyksiä asua kevyemmissä asumismuodoissa pidempään. Muutos on hyvinvointialueen strategian mukainen ja on osa palvelurakenteen keventämiseen tähtääviä toimia hyvinvointialueen vammaisten henkilöiden palveluissa.

 

VAIKUTUS TALOUTEEN

Ryhmäkoti Puolukan toiminnan päättäminen vaikuttaa hyvinvointialueen talouteen kuluja vähentävästi noin 115 000 euroa. Tämä koostuu palvelujen ostojen ja henkilöstön palkkauskulujen vähentymisestä. Tilavuokrien osalta kyseessä on vuokrasopimuksen osa-irtisanominen ja kustannusvaikutus on selvittelyssä teknisissä palveluissa, koska koko rakennus on toistaiseksi hyvinvointialueen käytössä.

Ryhmäkoti Puolukan toiminta on tarkoitus päättää suunnitelmallisesti 31.12.2024 mennessä. Asia käsitellään aluehallituksen kokouksessa 9.12.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Yhteistyötoimikunta keskustelee asiasta ja merkitsee asian käsitellyksi yhteistoimintalain 449/2007 mukaisesti.

Päätös

Yhteistyötoimikunta keskustelee asiasta ja merkitsee asian käsitellyksi yhteistoimintalain 449/2007 mukaisesti.

Järjestöt eivät hyväksy päätöskirjausta ”käsitelty yhteistoimintalain 449/2007 mukaisesti”. Puolukan toiminnan lakkauttamisesta ei ole käyty yt -neuvotteluja. Järjestöjen näkemyksen mukaan esittelytekstissä on jo kirjattu päätökset. Muutoksessa on kyse työsuhteen olennaisesta muutoksesta, kun työntekoyksikkö muuttuu ja muutos voidaan tehdä vain irtisanomisperusteella, mikä edellyttää yt-neuvotteluiden käymistä. Myöskään EVA-arviointia ei ole muutokseen liittyen tehty. Huomioitavaa on, että esittelytekstistä poiketen, Puolukassa työskentelee myös sosiaaliohjaaja.

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).