Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 22.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Kainuun hyvinvointialueen osallisuusohjelma

KHVADno-2023-4903

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain (29§) mukaan alueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Strategiakirjausten lisäksi jokaisella hyvinvointialueella tulisi olla valmiudet muodostaa oma suunnitelmansa asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteuttamiseksi.

Miksi alueiden kannattaa vahvistaa osallisuuden kokemuksia?

Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi toivomallaan tavalla, kuulua joukkoon ja osallistua itselle tärkeiden asioiden edistämiseen.

Vahva osallisuuden kokemus:

• Lisää yksilön hyvinvointia: Osalliseksi itsensä kokeva ihminen tekee hyvinvointiaan palvelevia valintoja.

• Lisää yhteisöllistä hyvinvointia: Yhteisöllisyys lisääntyy. Osallinen ihminen pystyy tuottamaan ja jakamaan hyvää myös muille ihmisille esimerkiksi panostamalla elinympäristöönsä ja kehittämällä palveluja. Yhdessä kehittämällä palveluista tulee asiakaslähtöisempiä ja ne vastaavat paremmin tarpeisiin.

• Edesauttaa hyviä väestösuhteita ja luo turvallista arkea: Osallinen ihminen kohtaa naapurinsa kunnioittaen eikä koe tarvetta hakea osallisuuden kokemusta esimerkiksi väkivaltaan taipuvaisista jengeistä.

• Parantaa paikallista elinvoimaa ja ilmapiiriä: Kun ihmiset kohtaavat erilaisissa ja yllättävissäkin ympyröissä, he tulevat kuulluksi ja saavat virikkeitä toisiltaan. Ihmisten kohdatessa voi syntyä uutta taloudellista toimeliaisuutta.

Alueet voivat esittää osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet itsenäisenä kokonaisuutena eli osallisuusohjelmana, tai ne voidaan kytkeä osaksi muita ohjelmia.

Osallisuusohjelma kuvaa osallistumisen puitteet lainsäädännön, hallintosäännön ja päätöksenteon rakenteiden osalta sekä määrittää hyvinvointialueen strategiatyön ja muun työskentelyn kautta syntyneet osallisuuden tavoitteen. Ohjelmassa esitetään kokonaiskuva keinoista sekä osallistumiseen liittyvän työn organisoinnista hyvinvointialueella. Tavoitteena ohjelmalle on, että siinä rakennetaan yhtenäistä osallistumisen kokonaiskuvaa, arkkitehtuuria yksittäisten ja irrallisten osallistumisen kanavien sijaan.

Pääpiirteissään ohjelman tulisi kuvata seuraavat asiat:

- osallistumista ohjaavat puitteet alueella

- osallistumista ohjaava tavoitteet ja menetelmät sekä arviointi

- osallistumista koskevan työn organisointi

Hyvinvointialueella on sovittu osallisuusasioiden koordinointitehtävien sisällyttämisestä sosiaalialan erikoissuunnittelijan tehtävänkuvaan. Näin hän toimii osallisuusohjelman ja -suunnitelman valmistelun koordinoijana.

Ehdotus

Esittelijä

Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta käy lähetekeskustelun osallisuusohjelman laadinnan aloittamiselle.

Päätös

Hyväksyi.
______________________

Sosiaalialan erikoisuunnittelija Marja-Liisa Ruokolainen esitteli osallisuusohjelman ja -suunnitelman laadintaprosessia.

Valmistelija

Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Osallisuusohjelman valmistelu käynnistettiin 21.9.2023. Ohjelman rakentuu ns. yleiset perusteet -osiosta sekä konkreettisemmasta tavoite, toimenpide sekä seurannan ja arvioinnin määrittelyn -osiosta.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan lähetekeskustelussa kiinnitettiin huomiota eritoten heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden edistämiseen. Valmistelussa onkin kohdattu ryhmiä mm. Kajaanin Työvoimayhdistyksestä, Klubitalo Tönäriltä, Spartak ry:stä. Osallisuuden toteutumisen tavoitteita ja toimenpiteitä on käsitelty myös neljässä kuntien ja järjestötoimijoiden yhteistyössä järjestetyissä järjestöilloissa.

Osallisuusohjelman valmistelu on esitelty vanhus- ja vammaisneuvostoille.  Vammais- ja vanhusneuvoston kanssa oli huhtikuussa työpaja, jossa pohdittiin vaikuttamistoimielinten roolia osallisuuden edistämiseksi sekä vaikuttamistoimielinten ja hyvinvointialueen eri toimialojen yhteistyötä.

Yleisiä esittelyjä osallisuusohjelman valmistelusta on pidetty mm. Kainuun Järjestöasiainneuvottelukunta JANElle, Kainuun sote järjestöjen alueverkostolle sekä Mielenterveyden keskusliiton alueellisessa yhdistyspäivässä.

Osallisuusohjelmaa ja osallisuuden edistämisen mahdollisuuksia on esitelty hyvinvointialueen esihenkilöille tarkoitetussa johtamisen akatemiassa lokakuussa 2023. Osallisuuden edistämisen perustietopaketti on esitelty Ikäihmisten, Sosiaali- ja perhepalvelujen johtoryhmille sekä Terveyden ja sairaanhoidon palvelujen johdon viikkopalaverissa sekä pyydetty heiltä määrittelyjä osallisuustyön toimenpiteiksi. Ikäihmisten sekä Sosiaali- ja perhepalveluista on esitetty toimenpiteitä osallisuusohjelmaan.

Henkilökunnan osallisuuden edistäminen on kirjattu aiemmin hyvinvointialueen Henkilöstöstrategiaan, missä henkilöstön osallisuuden vahvistaminen on sen yksi tavoitteista.

Haasteet
Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmaan liittyvässä kehittämisohjelmassa yhtenä kehittämiskohtana on ennaltaehkäisevän työn edistäminen. Tämän kehittämiskohdan sisälle on liitetty osallisuuden edistäminen. Toimialueilta edellytettiin konkreettisia esityksiä osallisuuden edistämisen toimenpiteiksi maaliskuun loppuun mennessä. Toimialoilla on paljon erilaisia asioita suunnittelussa ja vaateet toiminnan tehostamiseen ovat kovat. Haasteena on ollut saada toimialueilta vastauksia ja aikaa osallisuuden edistämiseen.

Toisena haasteena on ainoan osallisuusohjelman kokoajan moninainen työnkuva. Aikaresurssi on rajallinen ja tällä hetkellä on usean yhteisen tilaisuuden tuotokset kirjaamatta sähköiseen muotoon. Tuotokset täytyy vielä analysoida ja koostaa niistä tavoitetila ja toimintamalleja osallisuusohjelmaan. Haasteena on saada aikaiseksi realistinen, mutta vaikuttava toteuttamissuunnitelma, johon kaikki toimijat sitoutuvat.

Jatkoaskeleet
Osallisuusohjelman laadintaa jatketaan kevään 2024 ajan. Ohjelman luonnoksen laatimiseksi olisi hyvä koota työryhmä, joka kävisi läpi kansalaisten ja järjestöjen esittämiä asioita ja kokoaisi niistä tavoite- ja toimenpideosion osallisuusohjelmaan. Osallisuusohjelman luonnoksen kommentointiin tarvitaan myös aikaa. Osallisuusohjelma tulee päätöksentekoon aikaisintaan syksyllä 2024.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija, marja-liisa.ruokolainen@kainuu.fi

Perustelut

Osallisuusohjelman valmistelu käynnistettiin 21.9.2023. 

Osallisuusohjelmasta ja sen suunnitelmaosiosta on valmistunut ensimmäinen luonnos. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnalta toivotaan kommentteja ja linjauksia Osallisuusohjelmaan ja sen suunnitelmaosioon sekä linjausta käsittely- ja kommentointimenettelyyn.

Ohjelma rakentuu yleiset perusteet -osiosta sekä konkreettisemmasta tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittelyn -osioista. Osallisuusohjelman sisällössä kuvataan osallisuuden ja ohjelman taustaa, liittymäpinta Kainuun hyvinvointialueen strategiaan, osallisuuden määrittely sekä osallisuustoiminnan lakiperusteet. Osallisuussuunnitelma luvussa on kuvattu, miten osallisuusohjelmaa on laadittu ja mihin suunnitelmaan nostetut toimenpiteet perustuvat. Osallisuussuunnitelman keskeinen osa on osallisuustyön konkreettiset toimenpiteet taulukot. 

Osallisuusohjelman luonnosversiossa kuvataan, millaisella rakenteella hyvinvointialue toteuttaa osallisuustyötä nyt sekä esityksen lautakunnalle päätettäväksi, millaisilla määrittelyillä ja rooleilla osallisuustyön tekemistä tulisi täsmentää.

Osallisuusohjelma ja -suunnitelma on rakennettu siten, että se olisi voimassa seuraavat neljä vuotta ja seuraisi tulevaa valtuustokautta. Suunnitelman toteutumista seurattaisiin vuosittain.

Jotta Osallisuusohjelmalle ja -suunnitelmalle saataisiin mahdollisimman laaja hyväksyntä, ohjelmaluonnos olisi syytä lähettää kommentoitavaksi ainakin keskeisimmille osallisuustoimijoille: vaikuttamistoimielimille sekä toimialueille.

Oheismateriaali: Osallisuusohjelma, luonnos 17.10.2024

Ehdotus

Esittelijä

  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Päätösehdotus:

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta

1.       käsittelee osallisuusohjelman luonnoksen ja antaa siihen omat kehittämis- ja muutosesityksensä

2.       määrittelee Osallisuusohjelman ja -suunnitelman voimassaoloajan 

3.       määrittelee ja linjaa suunnitelmaosiossa esitetyt toimenpiteet

4.       määrittelee rakenteet osallisuustyön toteuttamiselle

5.       päättää, miten/kenelle/mille tahoille osallisuusohjelma lähetetään kommentoitavaksi ja aikatauluttaa kommentointiajan

Päätös

 

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta

1.       käsitteli osallisuusohjelman luonnoksen ja antoi seuraavat kehittämis- ja muutosesitykset:
- lisätään johdon vastuuta osallisuusohjelman toteuttamisesta
- toteutetaan paperinen palveluopas /-lehtinen yhdessä viestinnän kanssa/tieto-osallisuus
- huomioidaan osallisuuden osaamisen kehittämisessä/oppilaitosyhteistyö
- järjestetään kohdennettuja järjestökyselyjä
- laaditaan tiivistelmä hyväksytystä osallisuusohjelmasta
- tarkistetaan osallisuusohjelman lähdemerkinnät kattavasti

2.       määritteli Osallisuusohjelman ja -suunnitelman voimassaoloajaksi vuodet 2025-2028.

3.       määritteli ja linjasi suunnitelmaosiossa esitetyt toimenpiteet 

4.       määritteli rakenteet osallisuustyön toteuttamiselle seuraavalla lisäyksellä:
- oppilaitokset lisätään ylemmälle tasolle
- vastuu- ja henkilöstöresurssit tulee näkyä selvästi
​​​​​
​​​5.       päätti lähettää Osallisuusohjelmaluonnokset kommentoitavaksi vanhusneuvostolle, vammaisneuvostolle, nuorisovaltuustolle ja JANE:lle (Järjestöasiain neuvottelukunta).
Kommentointiaikaa on 15.11.2024 saakka.

Markku Nyman poistui kokouksesta tämän pykälän aikana klo 9.40.

Tämän pykälän jälkeen pidettiin kokoustauko klo 10.35-10.43.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).