Aluehallitus, kokous 23.9.2024

§ 224 Hoitokoti Jokirinteen toiminnan muutokset 2024

KHVADno-2024-3336

Valmistelija

  • Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi

Perustelut

Hoitokoti Jokirinne on ikäihmisten palvelujen toimialueella oleva 10 - paikkainen asumisyksikkö, joka sijaitsee Paltamon terveysaseman pihapiirissä. Samassa pihassa sijaitsee myös Hoitokoti Paltaranta. Hoitokoti Jokirinteellä ja Hoitokoti Paltarannassa järjestetään sosiaalihuoltolain mukaista ympärivuorokautista asumispalvelua, pitkäaikaista asumista ja lyhytaikaishoitoa.  Paikkojen käyttöaste oli vuonna 2023 ko. yksiköissä 86,05 % (tavoite vähintään 95 %).

Hoitokoti Jokirinteen paikkamäärää on laskettu viime vuosien aikana, koska yksikön käyttöaste on ollut tavoitetta matalampi ja henkilöstön saatavuudessa on ollut haasteita. Alun perin yksikön paikkamäärä oli 13. Yksikön pieni koko aiheuttaa haasteita arkeen (mm. henkilöstön poissaolot ja sijaisjärjestelyt; yksikön toiminta on haavoittuva), lisäksi talousnäkökulmasta pienen yksikön kustannukset nousevat suhteessa kalliimmiksi kuin muut. Paltamossa 24/7 hoitopaikkojen peittävyys oli  8,73 %, tilasto 31.12.2023 mukaan. Tavoite vuodelle 2030 on peittävyyden osalta 5,5 %.

Hoitokoti Jokirinteellä työskennellessään useat työntekijät ovat ilmoittaneet oireilevansa sisäilman vuoksi. Heidän kohdallaan tilannetta on pyritty helpottamaan siirroilla Hoitokoti Paltarannan puolelle. Muita pysyvämpiä toimenpiteitä sisäilma-asian kuntoon laittamiseksi ei ole mahdollista tehdä ilman mittavaa remonttia. Mikäli toiminta jatkuu Hoitokoti Jokirinteen tiloissa, vaatii yksikkö perusteellisen remontin ja nykyisille asukkaille pitäisi löytää remontin ajaksi väistötilat.

Esitetään, että Hoitokoti Jokirinteen tilat irtisanotaan (irtisanomisaika 6 kk) ja yksikön toiminta lakkaa. Nykyisten Hoitokoti Jokirinteen asukkaiden palvelut järjestään ensisijaisesti Hoitokoti Paltarannassa. Jatkossa Paltamossa toimii hyvinvointialueen omana palvelutuotantona Hoitokoti Paltaranta, jossa on 20 paikkaa. Lisäksi Paltamossa toimii yksityisiä palvelutuottajia, joiden myötä paltamolaisten ympärivuorokautisen asumispalvelun tarve voidaan turvata.

Henkilöstömitoitusta tarkastellaan huomioiden vanhuspalvelulain 20 § 1 mom., jonka mukaan toimintayksikössä on oltava henkilöstöä, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat toimintayksikön palveluja saavien iäkkäiden henkilöiden määrää ja palveluntarvetta.  Hoitokoti Jokirinteen ja Paltarannan henkilöstön työvuorosuunnittelu on jo tällä hetkellä yhdistetty. Avoimeksi jääviä vakansseja ei ole tarpeellista laittaa hakuun, jolloin muutoksessa on mahdollista lakkauttaa tai siirtää vakansseja muihin yksiköihin. Hoitokoti  Paltaranta ja Jokirinteen henkilöstölistoilla on tällä hetkellä yhteensä 21 hoitajan vakanssia, 1  esihenkilön vakanssi  ja 2 sisäisen sijaisen vakanssia. Hoitokoti Jokirinteen tilojen tyhjentyessä / toiminnan lakatessa tarkastellaan myös esihenkilötyön resurssointia. On mahdollista esimerkiksi pilotoida esihenkilötyön osalta tiiviimpää yhteistyötä Paltamon kotihoidon kanssa. 

Asia on käsitelty yhteistyötoimikunnassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää, että Hoitokoti Jokirinteen tilat irtisanotaan (6 kk) ja yksikön toiminta lakkaa. Nykyisten Hoitokoti Jokirinteen asukkaiden palvelut järjestetään ensisijaisesti Hoitokoti Paltarannassa. 

Päätös

Vt. Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää, että Hoitokoti Jokirinteen tilat irtisanotaan (6 kk) ja yksikön toiminta lakkaa. Nykyisten Hoitokoti Jokirinteen asukkaiden palvelut järjestetään ensisijaisesti Hoitokoti Paltarannassa.

Kainuun hyvinvointialue työnantajana käynnistää työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).