Aluehallitus, kokous 21.10.2024

§ 257 Pyyntö aluevaltuuston puollosta: Poikkeuslupahakemus Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautiseen päivystykseen

KHVADno-2024-5102

Valmistelija

  • Ritva Kanervo, johtajaylilääkäri, Ritva.Kanervo@kainuu.fi

Perustelut

Lapin hyvinvointialue hakee Sosiaali- ja terveysministeriöltä lupaa Ivalon perusterveydenhuollon toistaiseksi voimassaolevan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseksi. Terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla. Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä poikkeuslupa Ivalon ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollon päivystykselle on voimassa 31.12.2024 saakka.

Palveluiden saatavuuden ja riittävän alueellisen ympärivuorokautisen lääketieteellisen akuuttihoidon näkökulmasta Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys on edelleen tarpeellinen. Lapin hyvinvointialueella on kolme ympärivuorokautista terveydenhuollon päivystystä. Lapin keskussairaalassa on laaja ympärivuorokautinen yhteispäivystys ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen yhteispäivystys Ivalon ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen lisäksi. 

Ivalon päivystys palvelee Inarin kunnan alueen lisäksi Utsjoen ja Sodankylän pohjoisosien asukkaita sekä Inari-Saariselkä-alueen matkailijoita. Lisääntyvä sotilaallinen läsnäolo ja harjoitustoiminta hyötyvät myös päivystysvalmiudesta. Ivalon ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys vastaa pohjoisen Lapin terveydenhuollon päivystyksestä ja ympärivuorokautista lääkärivalmiutta edellyttävästä vuodeosastohoidosta. Etäisyys Ivalosta lähimpään seuraavaan ympärivuorokautiseen päivystyspisteeseen Rovaniemelle on 289 km ja matka-aika maakuljetuksena hyvissä olosuhteissa 3,5 tuntia. Utsjoen Nuorgamista etäisyys Ivalon päivystykseen on 211 km ja ilman Ivalon päivystystä etäisyys lähimpään päivystysyksikköön Rovaniemelle olisi 497 km.

Vuodesta 2016 lähtien Ivalon päivystys on vastannut entisen Lapin sairaanhoitopiirin alueen perusterveydenhuollon puhelinkonsultaatioista terveyskeskusten omien kiirevastaanottoaikojen ulkopuolella. Puhelinkonsultaatiot palvelevat ensihoitoa, terveyskeskuksia, palvelutaloja, kotihoitoa ja muita viranomaisia. Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautisesta päivystyksestä on sovittu pohjoisen yhteistyöalueen voimassa olevassa yhteistyösopimuksessa. 

Ivalon päivystys toimii tiiviissä yhteistyössä ensihoidon maayksiköiden ja Finnhems-lääkintähelikopterin kanssa. Lisäksi on sovittu yhteistyöstä yli rajan Norjan kanssa. Ivalon päivystyksessä on saatavilla diagnostiset tutkimukset ympärivuorokautisesti. Virka-ajan ulkopuolella laboratoriodiagnostiikassa tukeudutaan vieridiagnostiikkaan ja kuvantamisessa hälytystyöhön. Kuvantamistutkimusten lausunnot saadaan tarvittaessa päivystyksellisesti etänä. Erikoisalakohtaista päivystyksellistä konsultaatiotukea saadaan Lapin keskussairaalasta ja tarvittaessa Oulun yliopistollisesta sairaalasta. 

Ivalon perusterveydenhuollon päivystys on mukana sairaalaverkkouudistusta toteuttavassa Sosiaali- ja terveysministeriön luonnoksessa hallituksen esitykseksi terveydenhuoltolain muutokseksi siten, että jatkossa Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautiselle päivystykselle olisi pysyvä lupa ilman poikkeuslupamenettelyä. Ivalon ympärivuorokautisesta päivystyksestä on myös sovittu voimassa olevassa yhteistyöaluesopimuksessa. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 36 §:n mukaan kuhunkin hyvinvointialueen poikkeuslupahakemukseen on liitettävä muiden samaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden aluevaltuustojen puollot luvan alaiselle toiminnalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto puoltaa Lapin hyvinvointialueen hakemusta Sosiaali- ja terveysministeriöltä terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin mukaisesti ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Ivalossa toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2025 alkaen.