Aluehallitus, kokous 21.10.2024

§ 251 Lainsäädännön vaikutus arviointi- ja kuntoutusyksikön profiiliin

KHVADno-2024-4963

Valmistelija

  • Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
  • Sami Mäenpää, toimialuejohtaja akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut, sami.maenpaa@kainuu.fi
  • Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi
  • Marko Pääkkönen, palveluyksikköpäällikkö, marko.paakkonen@kainuu.fi

Perustelut

Arviointi- ja kuntoutusyksikkö on aloittanut toimintansa Kuhmon terveyskeskussairaalan tiloissa 1.1.2024. Arviointi- ja kuntoutusyksikön toimintaa on valmisteltu ja pilotoitu sosiaalihuoltolain mukaisena yksikkönä. Aiemmissa arviointi- ja kuntoutusyksikön toimintaa koskevissa aluehallituksen käsittelyissä ei ole kuvattu ennakkovaikutusten arviointia sosiaalihuoltolain ja terveydenhuoltolain vaikutuksista yksikön toiminnan luonteeseen.

Arviointi- ja kuntoutusyksikön toiminnasta on aiemmin päätetty aluehallituksessa seuraavasti:

  • Aluehallitus päätti 11.12.2023 § 257, että Kuhmon terveyskeskussairaala muuttuu vaiheittain arviointi- ja kuntoutusyksiköksi vuoden 2024 aikana 1.1.2024 alkaen ja toiminta siirtyy terveyden- ja sairaudenhoidon toimialueelta ikäihmisten toimialueelle. Samalla paikkamäärä muuttuu aluksi 22:sta 20:een.
  • Aluehallitus päätti 25.3.2024 § 70 hyväksyä ennakkovaikutusten arvioinnin ja jatkaa arviointi- ja kuntoutusyksikön toteuttamista Honkalinnan yhteyteen (shl-alainen yksikkö) ja päätti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut arviointi- ja kuntoutusyksikön ja Hoitokoti Honkalinnan henkilöstön kanssa.
  • Aluehallitus päätti 26.8.2024 § 194, 1. todeta, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut on käyty 22.5.-20.8.2024 välisenä aikana ja saatu päätökseen sekä 2. hyväksyä yhteistoimintaneuvotteluiden pohjalta esittelytekstin mukaiset toimenpiteet ja toteaa, että neuvottelutuloksen edellyttämien toimenpiteiden mukaiset päätökset tehdään hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti.

Aluehallintovirasto on ohjannut Kainuun hyvinvointialuetta Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikön pilotin suunnittelussa ja toteutuksessa. Aluehallintovirasto toteaa, että sosiaalihuollon yksikköön voidaan tuottaa terveydenhuollon palveluita. Tuotettavat terveydenhuollon palvelut voidaan tuottaa omana toimintana tai hankkia muulla lailla. Yksikköön tuotettavat terveydenhuollon palvelut muodostavat oman palveluyksikön, jossa on oma henkilöstö ja vastuuhenkilö. Aluehallintovirasto toteaa myös, että aiempien aluehallitusten päätösten esittelyissä kerrotaan, että toimintaa Kainuun hyvinvointialueen arviointi- ja kuntoutusyksikössä on suunniteltu siten, että kysymys on asiakkaan lyhytaikaisesta sosiaalihuollon asumispalvelusta, johon järjestetään terveydenhuollon palveluita kotisairaalaan tuottamana. Mikäli kotisairaalan potilas tarvitsee erikoislääkäritasoisia palveluita, kotisairaala voidaan järjestää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistoimintana. Lisäksi aluehallintovirasto toteaa, että mikäli yksikön toimintaan sisältyy terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen tuottaminen ympärivuorokautisesti, silloin toiminta voidaan katsoa olevan sairaalatoimintaa ns. vuodeosaston toimintaa. Tällöin yksikössä on oltava ympärivuorokautinen terveydenhuollon alainen henkilöstö ja lääkärin saavutettavuus tulee olla järjestetty 24/7. Valtakunnallisesti hyvinvointialueiden ml. Helsingin kaupungin arviointi- ja kuntoutusyksiköt ovat olleet  sosiaalihuollon yksiköitä, joihin on tarvittaessa tuotettu terveydenhuollon palveluita terveydenhuollon toimintayksiköistä/palveluyksiköistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Arviointi- ja kuntoutusyksikön toiminnan pilotointia jatketaan sosiaalihuoltolain § 21c mukaisena lyhytaikaisena ympärivuorokautisena palveluasumisena.