Aluevaltuusto, kokous 17.6.2024

§ 29 Kainuun alueellinen opiskelijahuoltosuunnitelma 2024-2025

KHVADno-2024-1584

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella tulee olla alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen vastuulla olevien opiskeluhuoltopalvelujen järjestämiseksi (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 2013/1287, 13 a § 25.5.2022/377).  Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu 13 §:ssä tarkoitettuihin hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin. Suunnitelma laaditaan valtuustokausittain ja se on tarkistettava tarvittaessa.

Hyvinvointialueen on yhdessä alueensa koulutusten järjestäjien kanssa muodostettava alueellinen yhteistyöryhmä (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 2013/1287), jonka vastuulla tulee olemaan alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman valmistelu, toimeenpano, seuranta ja arviointi. Hyvinvointialueelle perustettiin vuonna 2023 väliaikainen työryhmä valmistelemaan alueellinen opiskeluhuollonsuunnitelma loppuvaltuustokaudelle 2024-2025. Alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä on nimetty hyvinvointialuejohtajan päätöksellä 19.2.2024 § 19 ja väliaikaisen opiskeluhuollon työryhmän toiminta lakkautui. Alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman seuranta ja arviointi siirtyvät nimetyn opiskeluhuollon yhteistyöryhmän tehtäväksi.

Palveluyksikköpäällikkö Auli Pennanen koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ja palveluyksikköpäällikkö Reetta-Kaisa Laurila koulupsykologi ja kuraattoripalvelut esittelevät alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman 2024-2025.

Kainuun alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma etenee aluehallitukseen ja aluevaltuustoon hyväksyttäväksi kesäkuussa 2024.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta käy keskustelun Kainuun alueellisesta opiskeluhuoltosuunnitelmasta 2024-2025 ja lähettää sen aluehallituksen ja aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi
Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella tulee olla alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen vastuulla olevien opiskeluhuoltopalvelujen järjestämiseksi. (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 2013/1287, 13 a § 25.5.2022/377) Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu 13 §:ssä tarkoitettuihin hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin. Suunnitelma laaditaan valtuustokausittain ja se on tarkistettava tarvittaessa.

Hyvinvointialueen on yhdessä alueensa koulutusten järjestäjien kanssa muodostettava alueellinen yhteistyöryhmä (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 2013/1287), jonka vastuulla tulee olemaan alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman valmistelu, toimeenpano, seuranta ja arviointi. Hyvinvointialueelle perustettiin vuonna 2023 väliaikainen työryhmä valmistelemaan alueellinen opiskeluhuollonsuunnitelma loppuvaltuustokaudelle 2024-2025, sillä alueellista opiskeluhuollon yhteistyöryhmää ei oltu vielä nimetty. Alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä on nimetty hyvinvointialuejohtajan päätöksellä 19.2.2024 §19 ja väliaikaisen opiskeluhuollon työryhmän toiminta lakkaa. Alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman seuranta ja arviointi siirtyvät nimetyn opiskeluhuollon yhteistyöryhmän tehtäväksi.

Alueellisessa suunnitelmassa kuvataan alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman tavoitteet ja keskeiset periaatteet, monialainen yhteistyö, arviot opiskeluhuoltopalvelujen kokonaistarpeesta sekä suunnitelma opiskeluhuoltopalvelujen voimavarojen kohdentumisesta. Opiskeluhuoltosuunnitelmassa käytetään selkeyden vuoksi käsitteitä oppilas, koulu ja opiskeluhuoltoryhmä. Näillä tarkoitetaan myös esiopetuksen lasta ja toisen asteen opiskelijaa. Suunnitelmaa tullaan seuraamaan ja arvioimaan vuoden 2024 aikana. Kainuun hyvinvointialueella opiskeluhuoltopalvelut tuotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialueilla. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat osa terveydenhuollon toimialuetta ja koulu- ja nuorisopsykologi ja kuraattoripalvelut kuuluvat sosiaalipalvelujen toimialueelle.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta kävi  keskustelun Kainuun alueellisesta opiskeluhuoltosuunnitelmasta 2024-2025 kokouksessa 21.5.2024 §13 ja päätti lähettää sen aluehallituksen ja aluevaltuuston hyväksyttäväksi.

 

 

Oheismateriaali: Kainuun alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma 2024-2025

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle Kainuun alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman 2024-2025 hyväksymistä. 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyy Kainuun alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman 2024-2025.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti päätösesityksen.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen ja yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite:
Torikatu 34–40, 90100 Oulu       

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00