Yhteistyötoimikunta, kokous 28.5.2024

§ 60 Sosiaalityön opintojen tukeminen Kainuun hyvinvointialueella ajalla 1.6.2024 - 31.12.2026

KHVADno-2024-2562

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hva:lla on pulaa kelpoisuusehdot täyttävistä sosiaalityöntekijöistä. Sosiaalityöntekijöitä eläköityy Kainuussa vuosittain. Sosiaalityöntekijöiden saatavuus on merkittävä sosiaalipalvelujen järjestämisen edellytys. Sosiaalityöntekijän tehtäviä ei voida siirtää kouluttamattomille työntekijöille, eikä edes sosionomin koulutuksen omaaville työntekijöille. Mikäli sosiaalityöntekijöitä ei Kainuuseen saada, emme täytä lastensuojelun asiakasmitoitusta 30 asiakasta/työntekijä. Lakisääteisistä tehtävistä suoriutuminen vaarantuu erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden osalta, joille tulee määritellä omatyöntekijäksi/vastuutyöntekijäksi sosiaalityöntekijä.

Sosiaali- ja perhepalvelujen toimialueella laaditaan suunnitelmaa sosiaalityöntekijöiden saatavuuden turvaamiseksi, sosiaalityön opintojen tukeminen on osa laajempaa suunnitelmaa.
Ammattihenkilölaki 7§ määrittää oikeuden harjoittaa sosiaalityöntekijän ammattia. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto myöntää oikeuden harjoittaa sosiaalityöntekijän ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilölle, joka on suorittanut Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.

Ammattihenkilölaki 9 § määrittää sosiaalityöntekijän erityiset velvollisuudet. Edellä 7 §:ssä tarkoitettu sosiaalityöntekijä vastaa sosiaalityön ammatillisesta johtamisesta sekä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen sosiaalisen tuen ja palvelujen tarpeeseen vastaavasta sosiaalityön asiakas- ja asiantuntijatyöstä sekä sen vaikutusten seurannasta ja arvioinnista. Sosiaalityöntekijä vastaa lisäksi sosiaalihuollon palvelujen antamisesta ja päätöksenteosta sen mukaan kuin muualla laissa erikseen säädetään.
Ammattihenkilölaki 12 § määrittää oikeudesta toimia tilapäisesti sosiaalihuollon laillistetun ammattihenkilön ammatissa. Sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia tilapäisesti enintään vuoden ajan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Opiskelija toimii ammattiin valmistuneen sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena. 

Kainuun hva:n työntekijöiden kouluttautumista sosiaalityöntekijäksi tuetaan seuraavasti: 
• Myönnetään palkallisia vapaita sosiaalityön opintopäiviin max. 15 pv/vuosi, kun työntekijä on saavuttanut kelpoisuuden toimia tilapäisenä sosiaalityöntekijänä 
• Myönnetään palkallisia vapaita yliopistossa suoritettaviin sosiaalityön perus- ja aineopintoihin opintoihin 7 pv/vuosi (tukee saavuttamaan tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimivan kelpoisuutta)
• Myönnetään palkattomia vapaita ja osa-aikaista työaikaa, jolla mahdollistetaan opintojen edistyminen 
• Myönnetään joustavasti lomapäiviä ja ylityövapaita opintoihin 
• Tuetaan opinnäytetöiden ja kehittämistehtävien tekemistä omiin palveluyksiköihin (aiheet, tutkimuskysymykset, haastattelut) 
• Myönnetään Pro gradu tutkielmaan palkallinen vapaa tutkielman loppuvaiheeseen 2 viikkoa (edistää valmistumista) 
• Tuetaan opintojen etenemistä joustaen sijaistuksissa  
• Mahdollistetaan viimeinen työharjoittelu palkallisena määräaikaisen virkasuhteen aikana omassa palveluyksikössä tai samalla työnantajalla eri palveluyksikössä hyvinvointialueella 

Päätös opintojen tukemisesta tehdään vuodeksi kerrallaan, jolloin arvioidaan opintojen edistyminen. Myönnettävät opintopäivät suhteutetaan palvelusuhteen määräaikaiseen kestoon, mikäli kyseessä on määräaikainen palvelusuhde. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Henkilöstöjohtajan ehdotus:

Yhteistyötoimikunta keskustelee asiasta ja merkitsee asian käsitellyksi yhteistoimintalain 449/2007 mukaisesti.

Yhteistyötoimikunta merkitsee tiedoksi sosiaalityön opintojen tukemisen periaatteet ajalle 1.6.2024 – 31.12.2026. Opintojen tukeminen on osa laajempaa sosiaalityöntekijöiden saatavuuden turvaamisen suunnitelmaa. 

Yhteistyötoimikunta:

 

Päätös

Yhteistyötoimikunta keskusteli asiasta ja merkitsi asian käsitellyksi yhteistoimintalain 449/2007 mukaisesti.

Henkilöstön edustajien kannanotto:

Nähdään erittäin tärkeänä sosiaalityöntekijöiden opintojen tukeminen, jotta saamme kelpoisia sosiaalityöntekijöitä ja pystymme jatkossa täyttämään lain asettamat mitoitusvaateet sekä asiakkaat saavat tarvitsemansa avun oikea-aikaisesti.

Kainuun hyvinvointialueella on vaikeutta saada osaavaa henkilöstöä muissakin ammattiryhmissä. Henkilöstöstrategiaan on kirjattu: ”Osaava henkilöstö on Kainuun hyvinvointialueen toiminnan perusta ja sen tärkein voimavara. Osaamisen kehittäminen on kiinteä osaa organisaatioon ja palvelualueiden strategiatyötä. Osaamisen kehittämisen tavoitteena on edistää toiminnan vaikuttavuutta, tehokkuutta ja laatua sekä henkilöstön ammatillista toimintaa ja työhyvinvointia.” Tämän perusteella näemme, että esitetyllä koulutuksen tukemisen mallilla olisi iso merkitys osaavan henkilön saatavuuteen, veto- ja pitovoimaan, minkä vuoksi esitämme, että vastaava tukimalli otetaan käyttöön muidenkin ammattiryhmien osaamisen kehittämisen kohdalla.