Tarkastuslautakunta, kokous 5.7.2024

§ 44 Tilintarkastusyhteisön hankinta vuosille 2024-2026

KHVADno-2022-150

Valmistelija

  • Miia Pussinen, sisäinen tarkastaja, miia.pussinen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 126 §:n mukaan aluevaltuusto valitsee hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön, jonka on määrättävä vastuunalaiseksi tilintarkastajaksi JHT-tilintarkastaja. Hyvinvointialueen tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava hyvinvointialueen tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole perusteltua tarkastuksen järjestämiseen liittyvää syytä.

Tilintarkastusyhteisö voidaan valita kerrallaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten. Tilintarkastusyhteisöllä ja sen määräämällä vastuunalaisella tilintarkastajalla on oltava edellytykset riippumattoman ja riittävän laajan tilintarkastuksen toimittamiseen. Jos edellytykset riippumattomaan tarkastukseen puuttuvat, tilintarkastajan on kieltäydyttävä vastaanottamasta tehtävää tai luovuttava siitä. Tilintarkastajana ei saa toimia henkilö, joka 80 §:n mukaan ei ole vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan.

Kainuun hyvinvointialueen tulee käynnistää tilintarkastusyhteisön hankinnan kilpailutus vuosien 2024-2026 tilintarkastusta varten. Nykyinen tilintarkastussopimus vuosille 2023-2026 on päättynyt tilaajan irtisanomisen johdosta 30.6.2024. 

Tilintarkastusyhteisön valinnan valmistelu on hyvinvointialuelain 125 §:n mukaisesti tarkastuslautakunnan vastuulle kuuluvaa hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on järjestää tilintarkastajan valintaa koskeva tarjouskilpailu ja tehdä aluevaltuustolle ehdotus valittavasta tilintarkastusyhteisöstä sekä seurata tilintarkastussopimuksen noudattamista.

Tilintarkastuspalvelun hankinta on tarkoitus kilpailuttaa Hanselin "Tilintarkastuksen palvelut 2020-2025 (DPS)" dynaamisen yhteishankinnan kautta. Hankintaa on valmisteltu yhdessä järjestämisen tuki-yksikön ja Hansel Oy:n kanssa. 

Hankintapäätös esitetään tehtäväksi kokonaistaloudellisuuden perusteella siten, että valituksi tulee hinnaltaan edullisin tarjous, jossa asetetut laatukriteerit ovat ehdottomia vaatimuksia. Tarkemmat kriteerit ilmenevät oheismateriaalina olevista tarjouspyyntöasiakirjoista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Kettunen, pj., tuomas.kettunen@eduskunta.fi

Tarkastuslautakunta päättää, että Kainuun hyvinvointialueen vuosien 2024-2026 tilintarkastuspalveluiden hankinta kilpailutetaan oheismateriaalina olevien tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti. Lisäksi tarkastuslautakunta oikeuttaa hankintayksikön tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa pieniä teknisluonteisia täydennyksiä ja korjauksia.