§ 3 Nuorten ja nuorten aikuisten ADHD:n diagnostiikka ja hoito -koulutuksen hankinta

Lataa 

KHVADno-2022-222

Päätöspäivämäärä

25.6.2024

Päätöksen tekijä

vs. kehittämisjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 24 §

Kuvaus

Pilari 4:n työpaketin 2 tavoitteena on nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden edistäminen. Neuropsykiatristen häiriöiden tunnistus- ja diagnosointiosaamisen vahvistaminen on yhtenä päätavoitteista. 

Kainuussa on tunnistettu nuorten ja nuorten aikuisten neuropsykiatrisen tunnistamisen, diagnosoinnin ja kuntouttamisen haasteet. Palvelut eivät ole kohdanneet kysyntää. Kajaanissa perustason mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon yksikössä ADHD-tutkimuksiin on ohjautunut runsas määrä asiakkaita ruuhkauttaen tutkimusjonon. ADHD:n diagnostiikka ja hoito -koulutus sisältää DIVA- ADHD:n diagnostisen haastattelun käyttökoulutuksen ja se toimii osana tunnistamis- ja diagnosointiosaamisen vahvistamista. Koulutus lisää ammattilaisten ammatillisuutta arvioida ADHD- tutkimuksiin ohjauttavien/ ohjattavien asiakkaiden diagnoosikriteerit (DSM-5) täyttävät todelliset haasteet. Ammattilaisia kouluttamalla tutkimustarpeeseen pystytään vastaamaan koko Kainuun alueella.

Koulutus sopii lääkäreiden lisäksi myös muille terveydenhuollon työntekijöille, jotka tekevät ADHD-tutkimushaastatteluita tai kohtaavat ADHD-potilaita työssään, esim. sairaanhoitajille tai psykologeille. Kainuun hyvinvointialueella koulutus kohdennetaan nuorisopsykiatrian sairaanhoitajille, psykologille, toisen asteen psykologeille ja koululääkäreille sekä mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon palvelualueelle sairaanhoitajille sekä lääkäreille. Koulutuksen järjestää HUS Psykiatria, Keskitettyjen palvelujen linja, etäkoulutuksena kaksi kertaa vuodessa.

Kainuun hyvinvointialueella on HUS Psykiatrian kautta koulutettu mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon palvelualueen sairaanhoitajia DIVA-haastattelun käyttöön ja nyt tarkoituksena on laajentaa osaamista. Koulutus on rakennettu käytännönläheiseksi koulutukseksi ADHD-tutkimusprosessista ja ADHD:n hoidosta, ja osana sitä opetellaan myös ADHD-tutkimushaastatteluiden (mm. DIVA) käyttöä.  

Hankinnan arvo ja kokonaiskustannukset: 
Koulutuksen hinta on 120 € (+ alv 24 %)/osallistuja, yhteensä 20 koulutettavaa x 120 € = 2.400 euroa (alv 0%). Hankinta on kirjattu 24.5.2024 päivitettyyn ja 27.5.2024 rahoittajan hyväksymään hankesuunnitelmaan.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 §:n kansallisen kynnysarvon.

Hankintaesitys: Hankitaan HUS Psykiatrialta, Keskitettyjen palvelujen linja, aikuisten ADHD:n diagnostiikka ja hoito -koulutus, joka sisältää DIVA- ADHD:n diagnostisen haastattelun käyttökoulutuksen. Hankinnan arvo yhteensä 2.400 euroa (alv 0%), kustannuspaikka: Kestävän kasvun Kainuu II, INV1,  7010030170/7010016. 

Päätös

Hyväksyn hankintaesityksen ja päätän, että hankitaan ADHD:n diagnostiikka ja hoito -koulutus HUS Psykiarialta esitetyn mukaisesti. 

Allekirjoitus

Marja-Liisa Ruokolainen, vs. kehittämisjohtaja

Organisaatiotieto

Kainuun hyvinvointialue