§ 1 Perusterveydenhuollon painopisteen vahvistaminen sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön lisääminen saumattomien palveluketjujen edistämisen muodossa

Lataa 

KHVADno-2023-893

Päätöspäivämäärä

25.6.2024

Päätöksen tekijä

vt. hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 21 
Aluehallitus 8.5.2023 § 123 Hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttamis- ja kehittämisraha vv. 2023 - 2025
 

Kuvaus

Toimialue: Terveyden ja sairaanhoidon palvelut

Kuvaa, miten ehdotus liittyy järjestämissuunnitelmaan: 
Liittyy vahvasti perusterveydenhuollon painopisteen vahvistamiseen sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön lisäämiseen saumattomien palveluketjujen edistämisen muodossa.

Asetuksen kriteeri/-t (numeerinen tieto 1-10): 
1.  palveluiden järjestämistä ja tuottamista koskevien toimintamallien yhtenäistämiseen ja kehittämiseen, 2.  palveluketjujen ja -kokonaisuuksien sekä niitä koskevan tiedolla johtamisen kehittämiseen, 3. digitaalisten ja etäpalvelujen sekä muiden palvelukanavaratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen, 7.  henkilöstön riittävyyteen, saatavuuteen, työnjakoon ja osaamiseen liittyvään kehittämiseen, 9.  asukkaiden, palveluiden käyttäjien ja henkilöstön osallisuuden sekä osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien edistämiseen.

Käyttökohde:
Terveyskylä Pro -palveluportaalin käyttöönotto ja ylläpidon pilotointi vuosille 2024-2025. Kohdentuu sekä TESA:n että Akuutti/Pela:n toimialueille.

Tavoitteet: 
Selkeyttää ja parantaa potilaiden hoitoon pääsyä ja digitaalisissa yhteydenotoissa tilanteen arvioimista ja hoitoon ohjaamista. Suuria kustannuksia aiheuttavien tilanteiden estäminen varhaisen intervention ja oikeassa paikassa oikealla aikaa toteutuvan hoidon avulla.

Keskeiset toimenpiteet:
Terveyskylä Pro -portaali ammattilaisten arkikäyttöön (sisältää mm. oppaita, koulutuksia ja työkaluja (esim. haavapuntari).

Vaikutukset/ vaikuttavuus (taloudelliset ja muut vaikutukset/aikajänne):
Ammattihenkilöiden työajan säästö: esim. haavanhoidon osalta n. 34 000€/v (- 23 tehdyistä vaikuttavuuslaskelmista (Esior Oy) Kainuun väkilukuun ja haavapoliklinikan potilasmääriin suhteutettuna. Kalliiden ja resursseja vievien tilanteiden ennaltaehkäisy/ajoissa hoitaminen.

Toteutuksen riskit:
Portaalista ei saada maksimaalista hyötyä, mikäli sen käyttöönotto eri yksiköissä jää vajaaksi.

Kustannusarvio / vuosi: 
33411 € (käyttöönotto 12 800 €, ensimmäisen vuoden ylläpito 20 611 €, toinen vuosi 30 916 €).

Kokonaiskustannukset: 64 327 €.

Henkilöstö-resurssi (HTV/aika): 0

Toteutus-aika (kk/vuosi - kk/vuosi): 7/2024-12/2025

Vastuuhenkilö: Terveyden ja sairaanhoidon palvelut, palvelualuepäällikkö.

Päätösesitys: Hyvinvointialueen johtoryhmä on käsitellyt ehdotuksen 18.6.2024 ja esittää sen täydentämistä: Laskennallisten hyötyjen ja tuottavuuden toteutumista tarkastellaan johtoryhmässä vuodenvaihteessa 2024-2025. Seuraava tarkastelu ensimmäisen käyttövuoden jälkeen. 

Päätös

Hyväksyn ehdotuksen.

Allekirjoitus

Timo Halonen vt. hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Kainuun hyvinvointialue