Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 21.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Oikaisuvaatimus/Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta 27.2.2024 § 8 kumppanuusavustukset

KHVADno-2023-6203

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue on tukenut vuonna 2023 järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee edistää ja tukea kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 13.12.2022 järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2023. Hyvinvointialue on käynyt keskusteluja kuntien, järjestöjen ja eri sidosryhmien kanssa järjestöavustusten periaatteista vuoden 2023 aikana erilaisissa yhteistyötilaisuuksissa ja -tapaamisissa.  Saadun palautteen perusteella hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirjaan esitetään muutoksia vuodelle 2024.

Muutosesitykset kohdentuvat seuraaviin asiakirjan kohtiin (Liite 1).

1.Tarkoitus: Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

2. Avustusten hakijat: Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia talousarviossa varatun määrän puitteissa yhdistysrekisteriin rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille, joiden tehtävänä on terveyden ja/tai sosiaalisen hyvinvoinnin tai turvallisuuden edistäminen.

3. Avustuslajit: Kumppanuusavustuksella voidaan tukea toimintaa tilanteissa, kun haetaan avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-hankerahoitus Kainuun ELY- keskukselta. Yhdistys voi hakea kumppanuusavustusta myös kunnilta, jolloin hyvinvointialueen avustus toimii täydentävänä julkisena rahoituksena. Hyvinvointialue neuvottelee kumppanuusavustuksesta hakijan kanssa erikseen. Määräaikaiseen hanketoimintaan liittyvä avustusperustainen kumppanuussopimus tehdään ehdollisesti koko hankekaudelle ja vahvistetaan vuosittain osana hyvinvointialueen talousarviota.

Muita avustusperustaisia kumppanuussopimuksia voidaan tehdä sellaisen toiminnan tukemisesta, joka tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluita.  Haku tapahtuu ilmoitettuna hakuaikana.

4. Avustusehdot ja myöntämisperusteet: Avustuksen hakijan tulee ilmoittaa avustettavasta toiminnasta Lähellä.fi-palvelussa ja verkkosivuillaan sekä mainita omassa viestinnässään hyvinvointialue avustuksen myöntäjänä.

10. Avustushakemuksen liitteet: Edellisen vuoden tilinpäätös (käy vahvistamaton).

Järjestöavustusten pisteytys on ollut toimiva laaditulla kriteeristöllä vuonna 2023. Esitetään vuoden 2023 pisteytyksen kriteeristöä käytettäväksi myös vuonna 2024.

Järjestöavustusten määräraha vuodelle 2024 vahvistetaan talousarvion hyväksymisen yhteydessä joulukuussa 2023, jonka jälkeen avataan avustushaku. Hyvinvointi ja yhdyspintalautakunta päättää hakuajasta.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta keskustelee ja päättää hyväksyä esitetyt muutokset järjestöavustusten periaateasiakirjan kohtiin 1–4 ja 10 sekä hyväksyy järjestöavustusten pisteytyksen vuodelle 2024.

Lautakunta päättää järjestöavustusten hakuajaksi 2.1.2024 – 26.1.2024.
 

Päätös

Kehittämisjohtajan muutettu päätösehdotus:

Lautakunta hyväksyy seuraavat muutokset Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirjaan vuodelle 2024:

1. Tarkoitus: Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa,​ joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä,​ hyvinvointia ja turvallisuutta.

2. Avustusten hakijat: Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia talousarviossa varatun määrän puitteissa yhdistysrekisteriin rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille,​ joiden tehtävänä on terveyden ja/tai sosiaalisen hyvinvoinnin tai turvallisuuden edistäminen.

3. Avustuslajit: Kumppanuusavustuksella voidaan tukea toimintaa tilanteissa,​ kun haetaan avustusta Sosiaali-​ ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-​ hankerahoitus Kainuun ELY-​ keskukselta. Yhdistys voi hakea kumppanuusavustusta myös kunnilta,​ jolloin hyvinvointialueen avustus toimii täydentävänä julkisena rahoituksena. Hyvinvointialue neuvottelee kumppanuusavustuksesta hakijan kanssa erikseen. Määräaikaiseen hanketoimintaan liittyvä avustusperustainen kumppanuussopimus tehdään ehdollisesti koko hankekaudelle ja vahvistetaan vuosittain osana hyvinvointialueen talousarviota.

Muita avustusperustaisia kumppanuussopimuksia voidaan tehdä sellaisen toiminnan tukemisesta,​ joka tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali-​ ja terveyspalveluita. Haku tapahtuu ilmoitettuna hakuaikana.

4. Avustusehdot ja myöntämisperusteet: Avustuksen hakijan tulee ilmoittaa avustettavasta toiminnasta Lähellä.fi-​palvelussa ja verkkosivuillaan sekä mainita omassa viestinnässään hyvinvointialue avustuksen myöntäjänä.

8. Avustusten kokonaisarviointi ja pisteytys
Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviota ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen sitä,​ miten hyvin toiminta toteuttaa hyvinvointistrategian painopisteitä,​ strategisia periaatteita ja toimenpiteitä. Avustettava toiminta tukee ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia tehtäviä ja vahvistaa alueen hyvinvointia.

10. Avustushakemuksen liitteet:
Liite 4: Edellisen vuoden tilinpäätös (käy vahvistamaton),​ mutta vahvistettu tilinpäätös tulee toimittaa jälkikäteen.

Lautakunta päättää järjestöavustusten hakuajaksi 2.1.2024 – 26.1.2024.

Hyvinvointi-​ ja yhdyspintalautakunta:

Hyväksyi.

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Järjestöavustusten määräraha vuodelle 2024 vahvistetaan talousarvion hyväksymisen yhteydessä joulukuussa 2023, jonka jälkeen avataan avustushaku.  Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan päätöksellä 17.1.2023 järjestöavustukset jakaantuvat kolmeen avustuslajiin: 1) toiminta-avustukset, 2) kerta-avustukset ja 3) kumppanuusavustukset.

Toiminta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, joka edistää toimintaan osallistuvien terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.  Kerta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, jolla vastataan äkilliseen, toimintaympäristössä ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Kumppanuusavustuksilla tuetaan yhdistystä tilanteissa, kun haetaan avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-hankerahoitusta Kainuun ELY -keskukselta.
Mikäli ko. avustusta on haettu myös kunnalta, hyvinvointialue käy keskustelun avustushakemuksesta kunnan ja hakijan kanssa ennen päätöksentekoa. Lisäksi muita sopimusperustaisia kumppanuusavustuksia voidaan myöntää tilanteissa, jossa toiminta tukee olennaisesti sosiaali- ja terveyspalveluita.

Järjestöavustuksiin käytettävä määräraha vuodelle 2024 on tarkoituksenmukaista jakaa avustuslajien osalta niin, että määrärahasta voidaan käyttää tietty % -osuus kuhunkin avustuslajiin: toiminta-avustukset 45 %, kerta-avustukset 5 % ja kumppanuusavustukset 50 %.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta päättää vuoden 2024 avustusmäärärahan käytettäväksi toiminta-avustuksiin 45 %, kerta-avustuksiin 5 % ja kumppanuusavustuksiin 50 %.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Kokouksessaan 21.11.2023 hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hyväksyi Järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2024 sekä päätti järjestöavustusten hakuajaksi 2.1 – 26.1.2024.

Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen, mm. miten hyvin järjestön toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Kainuun hyvinvointialueen valtuusto päätti vuoden 2024 talousarviosta kokouksessaan 18.12.2023. Järjestöavustuksiin osoitettava määräraha on 150 000 euroa.

Yleishyödyllisten yhdistysten oli mahdollista hakea Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustuksia. Avustuslajeina ovat toiminta-, kerta- ja kumppanuusavustus. Hakemuksia tuli yhteensä 47 kpl, joista toiminta-avustushakemuksia oli 38.  Kerta-avustuksilla on puolestaan jatkuva haku, jotka hyväksyy viranhaltija. Kaikki hakemukset on käyty läpi ja arvioitu hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan hyväksymien järjestöavustusten periaatteiden mukaisesti. Avustusehdot täyttävät hakemukset on pisteytetty.  

Toiminta-avustuksiin on käytettävissä 67 500 €. Toiminta-avustuksen myöntämisen hakuehdot täytti 37 hakemusta, yhteissummaltaan 166 813 €.

Oheismateriaalit:

Toiminta-avustushakemusten yhteenvetotaulukko

Toiminta-avustushakemusten pisteytystaulukko

Yksittäisiin hakemuksiin voi tutustua ottamalla yhteyttä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan sihteeri Sinikka Hynynen, puh. 040 678 4605.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta myöntää toiminta-avustuksia vuodelle 2024 seuraavasti:

1.    Toiminta-avustusta:

1)    Eläkeliiton Kainuun piiri ry..............................................3 550 €

2)    Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry.....................................6 000 €

3)    Hyrynsalmen Eläkeläiset ry...............................................300 €

4)    Kainuun Aivoyhdistys......................................................1 000 €

5)    Kainuun Eläkejärjestöjen Yhteistoimintayhdistys ry...........350 €

6)    Kainuun Eläkeläiset ry, Aluejärjestö...................................600 €

7)    Kainuun kansalliset seniorit ry............................................500 €

8)    Kainuun Munuais- ja maksayhdistys ry............................1 000 €

9)    Kainuun Neuroyhdistys ry....................................................500 €

10) Kainuun Näkövammaiset ry..................................................600 €

11) Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry....................................700 €

12) Kainuun Parkinson yhdistys ry...........................................1 000 €

13) Kainuun Perhehoitajat ry....................................................1 000 €

14) Kainuun Seta ry.....................................................................500 € 

15) Kainuun Sydänyhdistys ry................................................10 000 €

16) Kajaanin Eläkeläiset ry..........................................................800 €

17) Kajaanin Eläkkeensaajat ry...................................................500 €

18) Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry..................................1 000 €

19) Kajaanin Seudun Invalidit ry.................................................500 €

20) Kajaanin Seudun Kuulo ry....................................................400 €

21) Kerälän ympäristön maatalousnaiset ry...............................500 €

22) Kuhmon Kuuloyhdistys ry.....................................................500 €

23) Kuhmon Reumayhdistys ry................................................1 000 €

24) Kuhmon Selkäyhdistys ry......................................................500 €

25) Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry   

 - Tilapäinen lastenhoitoapu...................................................23 000 €

26) Muutosta ilmassa – hanke/Toimiva ry................................1 500 €

27) Oulun Seudun KILPI ry.........................................................900 €

28) Paltamon Eläkeläiset ry........................................................500 €

29) Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry.....................................900 €

30) Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys.........................................4900 €

31) Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys/ Kajaanin osasto...............400 €

32) Suomen Nivelyhdistys ry/Kajaanin Nivelpiiri......................1 000 €

33) ViaDia Pohjois-Savo ry.........................................................500 €

34) Vuolijoen Reumayhdistys ry..................................................600 €

Yhteensä 67 500 €

Myönnettyjen toiminta-avustusten maksaminen edellyttää, että yhdistys on rekisteröitynyt lähellä.fi -palveluun. Rekisteröityminen tarkistetaan maksatuksen yhteydessä.

Toiminta-avustusta ei myönnetä Kajaanin Purolan-Puistolan kyläyhdistys ry:lle, Kajaanin Venäjä-seura ry:lle ja Kuhmon Hengitysyhdistys ry:lle.

Perustelu: Toiminta-avustusten myöntämisen perusteina käytetään kokonaisarviointia ja pisteytystä. Kaikkien toiminta-avustushakemusten pisteytysten vaihteluväli oli 12–52 pistettä. Huomioiden hyvinvointialueen järjestöavustuksen määrärahan suuruus ja pisteiden jäädessä alhaisiksi, toiminta-avustuksen myöntämiselle ei ole edellytyksiä.

Päätös

Hyväksyi.
Tämän pykälän käsittelyn jälkeen kokoukseen saapui Marjatta Immonen klo 8.28.

Esteellisyys

Marjatta Immonen (yhteisöjäävi).

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Kokouksessaan 21.11.2023 hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hyväksyi Järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2024 sekä päätti järjestöavustusten hakuajaksi 2.1 – 26.1.2024.

Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen, mm. miten hyvin järjestön toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Kainuun hyvinvointialueen valtuusto päätti vuoden 2024 talousarviosta kokouksessaan 18.12.2023. Järjestöavustuksiin osoitettava määräraha on 150 000 euroa.

Yleishyödyllisten yhdistysten oli mahdollista hakea Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustuksia. Avustuslajeina ovat toiminta-, kerta- ja kumppanuusavustus. Hakemuksia tuli yhteensä 47 kpl, joista kumppanuusavustusta haki 9 yhdistystä. Kerta-avustuksilla on puolestaan jatkuva haku, jotka hyväksyy viranhaltija. Kaikki hakemukset on käyty läpi ja arvioitu hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan hyväksymien järjestöavustusten periaatteiden mukaisesti. Avustusehdot täyttävät hakemukset on pisteytetty.  

Kumppanuusavustuksiin on käytettävissä 75 000 euroa vuonna 2024. Kumppanuusavustusten myöntämisen hakuehdot täyttyivät yhdeksässä (9) hakemuksessa, joiden yhteissumma oli 362 385, 80 €.

Oheismateriaalit:

Kumppanuusavustushakemusten yhteenvetotaulukko

Kumppanuusavustushakemusten pisteytystaulukko

Yksittäisiin hakemuksiin voi tutustua ottamalla yhteyttä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan sihteeri Sinikka Hynynen, puh. 040 678 4605.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta myöntää kumppanuusavustuksia vuodelle 2024 seuraavasti:

1)    Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry

-      Perheiden pesäkolotoiminta (kohtaamispaikka)..................................5 000 €

2)    MIELI Kainuun mielenterveys ry........................................................21 000 €

3)    Nuorten Ystävät ry.............................................................................25 000 €

4)    Kajaanin työvoimayhdistys ry..............................................................8 000 €

5)    Kainuun Muistiyhdistys ry....................................................................8 000 €

6)    Sotkamon Diabetesyhdistys ry............................................................8 000 €

Yhteensä 75 000 €

Kumppanuusavustusta saaneiden järjestöjen kanssa laaditaan erilliset kumppanuussopimukset.

Myönnettyjen kumppanuusavustusten maksaminen edellyttää, että yhdistys on rekisteröitynyt lähellä.fi -palveluun. Rekisteröityminen tarkistetaan maksatuksen yhteydessä.

Kumppanuusavustusta ei myönnetä Kainuun Liikunta ry:lle, Kajaanin Päiväkeskus ry:lle ja Spartak Kajaani ry:lle.

Perustelu: Kumppanuusavustusten myöntämisen perusteina käytetään kokonaisarviointia ja pisteytystä. Kaikkien kumppanuusavustushakemusten pisteytysten vaihteluväli oli 41–55 pistettä. Huomioiden hyvinvointialueen järjestöavustuksen määrärahan suuruus ja pisteiden jäädessä alhaisiksi, kumppanuusavustuksen myöntämiselle ei ole edellytyksiä.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi
  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on kokouksessaan 27.2.2024 § 8 päättänyt Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisestä. MIELI Kainuun mielenterveys ry on tehnyt oikaisuvaatimuksen lautakunnan päätöksestä 21.3.2024 saapuneella asiakirjalla.

MIELI Kainuun mielenterveys ry toteaa oikaisupyynnössään, että

”Kainuun hyvinvointialueen Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta käsitteli kokouksessaan 20.2.2024 järjestöavustuksia. Kokouksen esityslistaan oli esitetty sekä toiminta-avustusten, että kumppanuusavustusten myöntämisestä eri yhdistyksille. Ehdotus avustusten jakamisesta oli pisteytetty Kainuun hyvinvointialueen julkaiseman avustusten periaateasiakirjan sekä pisteytysten pohjalta.
Esityslistalle oli kirjattu, että kumppanuusavustusta ei myönnetä Kainuun Liikunta ry:lle, Kajaanin Päiväkeskus ry:lle, Sotkamon Diabetesyhdistys ry:lle ja Spartak Kajaani ry:lle. Perustelu: Kumppanuusavustusten myöntämisen perusteina käytetään hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan hyväksymää pisteytystä. Kaikkien kumppanuusavustushakemusten pisteytysten vaihteluväli oli 41-55 pistettä. Hyvinvointialueen järjestöavustuksen määrärahan suuruus ja edellä mainittujen hakemusten alahaisemmat pistemäärät eivät mahdollista kumppanuusavustusten myöntämistä.
Kainuun hyvinvointialueen Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta ei päättänyt avustuksia 20.2.2024 kokouksessaan, vaan päädyttiin järjestämään uusi kokous 27.2.2024. Kokouksen esityslistalle oli tullut muutoksia, sekä avustussummiin, että yhdistyksiin, kenelle avustuksia esitetään myönnettäviksi. 27.2.2024 kokouksessa kumppanuusavustuksiin esitettiin aikaisempien yhdistysten lisäksi avustusten myöntämistä Sotkamon Diabetesyhdistykselle. Avustusten pistemäärä oli pysynyt ennallaan vaihteluväli 41-55 pistettä, mutta joukkoon on mahtunut uusi yhdistys.
Näiden muutosten takia 20.2 esitettyihin avustusten määriin tuli merkittäviä muutoksia ja näin ollen MIELI Kainuun mielenterveys ry avustus 25 000 € pienentyi 21 000 euroon.
MIELI Kainuun mielenterveys ry:n kumppanuusavustus on käsitelty myös vuonna 2023. Tällöin järjestölle on ilmoitettu heidän saaneen hakemuksen pistemääräksi 60 pistettä. Pisteytyksen kriteerit eivät ole muuttuneet vuodelle 2024, eikä myöskään yhdistyksen hakemuksessa ollut selkeitä eroja edellisvuoteen, joka selittäisi sen miksi yhdistyksen pistemäärä on tälle vuodelle 55. Lisäksi hyvän hallintotavan mukaisesti 20.2.2024 kokouksen pöytäkirja ei ole ollut julkisesti nähtävillä, ennekuin uusi kokous pidettiin 27.2.2024”

MIELI Kainuun mielenterveys ry vaatii "kumppanuusavustusten oikaisua vastaamaan alkuperäistä 20.2.2024 kokouksen esitystä".

Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustuksia vuodelle 2024 oli mahdollista hakea toiminta-avustuksiin, kumppanuusavustuksiin ja kerta-avustuksiin. Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja tai pelastuspalveluja sekä toimia yhteistyössä näiden palvelujen kanssa.

Hakuilmoitukseen on liitetty Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirja v. 2024 ja järjestöavustusten pisteytyslomake, joihin pyydettiin tutustumaan hakemusta tehtäessä. Haku toteutettiin paperilomakkeella ja pakolliset liitteet tuli lähettää sähköpostilla tai toimittaa Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon, jossa järjestöavustushakemuksia oli myös saatavilla. Periaateasiakirjan mukaan myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen sitä, miten hyvin toiminta toteuttaa hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Kainuun hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan oli tarkoitus käsitellä 20.2.2024 kokouksessa järjestöavustuksia. Kokouksen esityslista oli nähtävillä 15.2.2024. Esityslistan 3 § mukaan kumppanuusavustusten esitys oli MIELI Kainuun mielenterveys ry toteaman mukainen. Esityksen perusteluissa mainittu pisteytys 41-55 on kaikkien pisteytyksessä mukana olevien järjestöjen pisteytysten vaihteluväli. Siinä ei ole kirjausta, mikä on järjestöjen alin pistemäärä, jolle avustusta on myönnetty.  20.2.2024 hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan kokouksessa esittelijä poisti ko. asian esityslistalta.  Asia käsiteltiin 27.2.2024 pidetyssä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan kokouksessa, jonka esityslista julkaistiin 23.2.2024. Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta päättää myönnettävien yleisten avustusten periaatteista ja menettelytavoista sekä avustusten jakamisesta.

Kumppanuusavustusten päätösehdotusta 27.2.2024 kokoukseen valmisteltaessa tarkennettiin kumppanuusavustuksen myöntämisen alinta pistemäärää. Pisteytys ei suoraan korreloi myönnettävää avustusmäärää ja pisteytystä käytetään tukemaan kokonaisarviointia. Alin pistemäärä esitettiin laskettavan yhdellä pisteellä, jolloin avustusten saajien määrä kasvoi yhdellä järjestöllä. Näin ollen myönnettävät avustussummat oli tarkasteltava uudestaan pisteytyksen ja kokonaisarvion perusteella. 

Järjestöavustusten pisteytyksessä on käytetty vuoden 2024 järjestöavustusten pisteytyslomaketta. MIELI Kainuun mielenterveys ry saama pistemäärä on 55 pistettä.  Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen sitä, miten hyvin toiminta toteuttaa hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä. Tästä pisteytyksen kohdasta max. pistemäärä on 10 ja MIELI Kainuun mielenterveys ry saama pistemäärä on 5. Pistemäärät eivät ole vertailukelpoisia eri vuosien välillä, koska avustusten periaatteissa on tehty muutoksia, hakijoiden määrä on kasvanut jne. Pisteytyksen ero vuoteen 2023 tulee strategian painopisteiden, strategisten periaatteiden ja toimenpiteiden kokonaisarvioinnista. Muista pisteytyslomakkeen kohdista MIELI Kainuun mielenterveys ry on saanut täydet pisteet. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hylkää MIELI Kainuun mielenterveys ry:n oikaisuvaatimuksen ja pitää voimassa 27.2.2024  § 8 tekemänsä päätöksen.

Päätös

Hyväksyi.