Aluehallitus, kokous 26.2.2024

§ 55 Sitoumuksen pyytäminen Kainuun hyvinvointialueelta, Sotekeskus 1 -hanke

KHVADno-2024-534

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Veli-Pekka Mustonen, sairaalainsinööri, veli-pekka.mustonen@kainuu.fi

Perustelut

Sitoutuminen Sotkamon Sotekeskus 1- hankkeen tilojen vuokraamiseen Sotkamon kunnalta.

Sotkamon kunta pyytää Kainuun hyvinvointialueelta sitoutumista Sotkamon kunnan ja Kainuun hyvinvointialueen yhteistyössä suunniteltuun Sotkamon Sotekeskus 1- hankkeen tilojen vuokraamiseen kohteen valmistumisen jälkeen Kainuun hyvinvointialueen palvelutilojen osalta. Hankkeen asumiseen tarkoitetut asunnot (7 kpl) ja niiden oheistilat jäävät Sotkamon kunnan (tai kunnan tytäryhtiön) vuokratiloiksi, joissa asukkaat ovat vuokrasuhteessa tilojen omistajaan. Edellä mainitut asumiseen tarkoitetut tilat oheistiloineen ovat n. 12 % koko rakennuksen kerrosalasta. 

Suunniteltu hanke sisältää suunterveydenhuollon, mielenterveyspalveluiden, akuutin sekä asumiseen liittyviä tarpeita. Hankkeen sisältävät toiminnat toimivat tällä hetkellä toimintaan sopimattomissa toimitiloissa, joissa on vakavia puutteita niin paloturvallisuuden kuin sisäilman laadun suhteen.

A-Insinöörit Oy:n tekemän rakennusosa-arvion mukaan hankkeen kokonaiskustannukset olisivat 8.3M€. Hankkeen todelliset kustannukset tarkentuvat hankkeen kilpailuttamisen yhteydessä. Hankkeen kokonaiskerrosala on 2025m2. Tavoiteaikataulun mukaan hankkeen rakennusurakoiden kilpailutus on tarkoitus käynnistää helmi-maaliskuun vaihteessa 2024. Rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi toukokuussa 2024 ja alustava rakennusaika on n. 16 kuukautta. Hankkeen rakennusluvasta on valitettu, mutta hallinto-oikeuden välipäätöksen mukaan se ei estä rakentamisen aloittamista.

Sotkamon kunnanhallitus pyytää Kainuun hyvinvointialuetta sitoutumaan vuokraamaan kyseisessä hankkeessa rakennettavat suunterveydenhuollon-, mielenterveyspalvelujen sekä akuutin tilat. Lopullinen vuokrataso määräytyy hankkeen kokonaiskustannusten perusteella. Hankkeen vuokrasopimus laaditaan Kainuun hyvinvointialueen ja Sotkamon kunnan välisten aiempien kiinteistöjen vuokrasopimusperiaatteita noudattaen toistaiseksi voimassa olevana vuokrasopimuksena. Vuokra perustuu pääomavuokraan, joka määritellään teknisen arvon määrittelyn kautta sekä todellisiin ylläpitokuluihin perustuvaan ylläpitovuokraan, jota tasataan 13. vuokralaskulla.

Lisätietoja hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg, jukka.lindberg@kainuu.fi, 040 595 0631 ja
sairaalainsinööri Veli-Pekka Mustonen, veli-pekka.mustonen@kainuu.fi, 044 797 4074.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialue sitoutuu vuokraamaan Sotekeskus 1- hankkeen tilat esitystekstin mukaisesti hankkeen valmistuttua.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus palauttaa asian valmisteluun hyvinvointialueen vuokraamien tilojen tarkentamiseksi.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Tämän pykälän käsittelemisen ajaksi kokouksesta poistuivat Anne Lukkari ja Hannu Korhonen klo 11.17. Anne Lukkari ja Hannu Korhonen saapuivat takaisin kokoukseen lounastauon jälkeen klo 12.20.

Tämän pykälän käsittelyn jälkeen merkittiin tauko klo 11.38 - 12.20.

Esteellisyys

Anne Lukkari (yhteisöjäävi)
Hannu Korhonen (yhteisöjäävi)

Valmistelija

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi
  • Veli-Pekka Mustonen, sairaalainsinööri, veli-pekka.mustonen@kainuu.fi

Perustelut

Sitoutuminen Sotkamon Sotekeskus 1- hankkeen tilojen vuokraamiseen Sotkamon kunnalta.

Sotkamon kunta on pyytänyt Kainuun hyvinvointialueelta sitoutumista - hyvinvointialueen palvelutilojen osalta - yhteistyössä suunnitellun Sotkamon Sotekeskus 1 -hankkeen tilojen vuokraamiseen kohteen valmistumisen jälkeen. Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus on käsitellyt sitoutumispyyntöä aluehallituksen kokouksessa 12.2.2024 § 38 ja palauttanut asian uudelleen valmisteluun hyvinvointialueen vuokraamien tilojen osalta asian tarkentamiseksi.  

Kainuun hyvinvointialue ja Sotkamon kunta ovat neuvotelleet vuokratilojen jaosta ja periaatteista 14.2.2024 ja 20.2.2024. Neuvottelu on kohdistunut palvelutilojen ja asumisen tilojen määrittelyyn. Yhteisessä rakennusten tilasuunnittelussa on Kainuun hyvinvointialueen puolelta lähdetty siitä, että asumiseen liittyviksi tiloiksi lasketaan rakennuksen alakerran asuntojen lisäksi toisen kerroksen mielenterveyskuntoutujille suunnitellut yhteisöllisen asumisen muotoon suunnitellut asunnot. Näissä asunnoissa asukkaalla on oma huone ja esteetön kylpyhuone sekä asukkaan vuokraan jyvitettävät yhteiset tilat (olohuone, ruokailutilat jne.). Kyseessä on pitkäaikainen kuntouttava asuminen.

Neuvotteluissa Kainuun hyvinvointialue on esittänyt ratkaisua, jossa vastuujakoa tarkennetaan:

  1. Kainuun hyvinvointialue sitoutuu vuokraamaan rakennuksen palvelutilat, jotka määritellään rakennuspiirustuksiin aiesopimuksessa
  2. Sotkamon kunta (tai kunnan tytäryhtiö) vuokraa rakennuksen ensimmäisen kerroksen asunnot sekä toisen kerroksen asumiseen tarkoitetuista asunnoista 9 kpl suoraan asukkaille niin, että asukkaat ovat vuokrasuhteessa suoraan tilojen omistajaan.
  3. Kainuun hyvinvointialue vuokraa kolme (3 kpl) toisen kerroksen asuinhuonetta mahdollisen lyhytaikaisen intervalli- ja koeasumisen tarpeisiin.
  4. Sotkamon kunnan vuokraamien asuinhuoneiden vuokrausastetta seurataan vuokranantajan ja asiakasvalinnoista vastaavan Kainuun hyvinvointialueen kesken yhteistyössä. Mikäli vuokrausaste jää alhaiseksi, niin silloin hyvinvointialue takaa aiesopimuksessa erikseen sovittavalla tavalla vuokranmaksun alhaisen vuokrausasteen jaksoilta

 

Kainuun hyvinvointialueen näkökulmasta on kysymys valtakunnallisen linjauksen toimeenpanosta siinä, että laitostyyppiset ratkaisut kansallisesti puretaan ja samalla asuminen ja palvelut erotetaan toisistaan. Myös erilaisessa palveluasumisessa tavoitteena on suorat vuokrasuhteet asukkaiden ja kiinteistön omistajan välillä. Aikaisemmin käytäntönä olleista välivuokrausmalleista ollaan luopumassa, mikäli ne eivät ole asumisen kannalta välttämättömiä. Kunta on ensisijainen asuntopoliittinen toimija alueellaan. On tärkeää, että erityisesti vuokra-asumisen suunnittelussa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon erityisryhmien tarpeet asumisen suhteen ja tarvittaessa myös erityisillä tukiratkaisuilla varmistetaan kohtuuhintaisen – KELA:n asumistuen raameihin mahtuvan - vuokra-asumisen tarjonta kunnassa. Laajat välivuokrausratkaisut siirtävät kuntien asuntopoliittista vastuuta hyvinvointialueille, joissa ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää asuntojen vuokraustoimintaan liittyviä rakenteita yhtään enempää, kuin se on välttämätöntä. 

Kainuussa on kuntayhtymän pohjalta laajasti perinteenä se, että kunnat suoraan tai epäsuorasti ovat toteuttaneet valtaosan hyvinvointialueelle siirtyneiden toimintojen tilaratkaisuista. Palvelujen ollessa pääosin kuntarahoitteisia tilanne on ollut ymmärrettävä. Palvelujen rahoituksen siirryttyä valtiolle ja kuntien vuokratilojen kustannusten noustua on hyvinvointialueen erittäin matalan rahoituksen oloissa arvioitava hyvinvointialueen vuokralle toteutettavien tilojen vuokrausperiaatteita tarkasti. Riskinä on, että hyvinvointialue joutuu kompensoimaan kohonneita vuokria asukkaille, jolloin ollaan kaukana hyvinvointialueen perustehtävästä. On tärkeää, että kuntien asumiseen liittyvässä suunnittelussa huomioidaan kaikki asukkaat erilisine tarpeineen.

Ulkopuolisten tahojen hyvinvointialueelle toteuttamat tilat ovat hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa ’investointeja vastaavia sopimuksia ja niiden on sovittava hyvinvointialueen hyväksyttyjen investointien raamiin. Vuodelle 2024 Kainuun hyvinvointialueen investointisuunnitelmaan on hyväksytty kaksi 3,5 M euron suuruista sote-keskusinvestointia, joiden kohdennuksena ovat Kuhmo, Sotkamo tai Suomussalmi. Tällä hetkellä edistetään kahta investoinneista – Kuhmoa ja kyseistä Sotkamon Sotekeskus 1:stä. Sotkamon kunnan alustava arvio rakennuksen hinnasta ja Kainuun hyvinvointialueen vuokraosuudesta on vaarassa ylittää STM:n hyväksymän rajan. Hyvinvointialueen STM:n hyväksyttäväksi lähetetyssä investointisuunnitelmassa on oletettu Sotkamon kunnan vastaavan alustavien neuvottelujen mukaisesti asumisen osuudesta rakennuksessa ja näin ollen myös rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja: hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg, jukka.lindberg@kainuu.fi, 040 595 0631 ja sairaalainsinööri Veli-Pekka Mustonen, veli-pekka.mustonen@kainuu.fi, 044 797 4074.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1. käydä keskustelun Kainuun hyvinvointialueen palveluasumiseen liittyvistä yleisistä ja Sotkamon Sotekeskus 1:een liittyvistä erityisistä linjauksista,

2. velvoittaa hyvinvointialuejohtajan jatkamaan Sotkamon Sotekeskus 1. vuokraamiseen liittyviä neuvotteluita käydyn linjakeskustelun pohjalta, sekä

3. oikeuttaa hyvinvointialuejohtajan allekirjoittamaan aiesopimuksen, jos sopimusmalli vastaa aluehallituksen linjauksia.  

Päätös

Hyväksyi.

Merkittiin tauko klo 14.28-14.43.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.