Aluehallitus, kokous 12.2.2024

§ 44 Valtuustoaloite: Myötätuntoa ja kannattelevaa ekososiaalista ympäristöä kainuulaisille

KHVADno-2022-403

Valmistelija

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Aikaisempi käsittely: 

Aluevaltuusto 29.6.2022 § 69 pöytäkirjamerkintä valtuustoaloite Vihreiden valtuustoryhmä: Myötätuntoa ja kannattelevaa ekososiaalista ympäristöä kainuulaisille

Aloitteen tavoite: 

  • Kriisikestävyyden lisääminen - resilienssin vahvistaminen
  • Osallisuuden vahvistaminen 
  • Työhyvinvoinnin lisääminen
  • Hyvinvointiongelmien juurisyihin puuttuminen
  • Monialaisen yhteistyön vahvistaminen terveydenhuollon, kasvatuksen, sosiaalityön ja kolmannen sektorin välillä syvällisen asennemuutoksen avulla

 

Tämän päivän hyvinvointialueiden osaaminen ja toimivuus vaativat yhteistyökykyä, resilisenssiä eli kriisikestävyyttä sekä kykyä vastata lasten, nuorten, perheiden ja marginaalissa olevien ihmisten tarpeisiin. Hyvinvointialueet tarvitsevat rohkeita uusia sosiaalisia innovaatioita inhimillistämään toimintakulttuuria sekä tehostamaan hyvinvointialueiden toimintoja. Siiloutuneesta ihmiskuvasta on siirryttävä uudenlaiseen yhteistoiminnallisuuden toimintakulttuuriin ja kokonaisvaltaisempaan ihmiskuvaan. Ukrainan sodan, koronapandemian ja ekologisten haasteiden äärellä kaikki kansalaiset tarvitsevat terveys- ja hyvinvointiongelmien ennaltaehkäisyyn ja toipumiseen ymmärrystä haavoittuvuustekijöistä sekä resilienssistä. 

Siksi teemme aloitteen, että kaikki kainuulaiset ihmisosaajat sote-hallituksista kunnan päättäjiin ja kasvattajiin, sosiaalityöntekijöihin, pelastustyöntekijöihin,terveydenhuollon ammattilaisiin ja kolmanteen sektoriin koulutetaan perustietoihin niin kutsusta traumainformoidusta positiivisesta työotteesta. Se tarjoaa ymmärrystä pahoinvoinnin juurisyistä ja kuinka toipuminen mahdollistetaan. Tätä ymmärrystä tarvitsevat itseasiassa kaikki kainuulaiset. 

Pohjois-Savossa on jo meneillään kunnianhimoinen Mieliteko-kehittämishanke, jossa on alettu kouluttamaan johtoporrasta, ruohonjuuritason toimijoita ja kansalaisia traumatietoisuuteen, jotta päästäisiin kiinni sairastavuuden, päihteidenkäytön ja mielenterveysongelmien juurisyihin. 

Käytännössä haavoittuvuustekijät tunnistamalla luomme myötätuntoisempaa toimintakulttuuria, josta hyötyvät sekä palveluiden käyttäjät että virkamiesten ja ruohonjuuritason työntekijöiden oma kokonaisvaltainen hyvinvointi. Traumainformoitu positiivinen työote sisältää ymmärtämystä siitä, kuinka lapsuuden haitalliset kokemukset ja ylisukupolviset haavoittuvuustekijät vaikuttavat ihmisen terveyteen, mielenterveyteen, oppimiseen, päihteiden käyttöön ja sosiaaliseen hyvinvointiin, sekä miten luodaan positiivisia korjaavia kokemuksia. Finnbrain Suomessa tällä hetkellä tekee tutkimusta lapsuuden haitallisista kokemuksista. Heidän artikkelinsa mukaan on varsin mittavaa näyttöä siitä, että useamman kielteisen elämäntapahtuman kokeneilla lapsilla on moninkertainen riski muun muassa oppimisvaikeuksiin, aikuisuuden kipuoireisiin, päihteiden käyttöön ja moniin kroonisiin sairauksiin. Haavoittuvuustekijöiden seuraamukset rasittavat myös ihmissuhteitamme sekä kotona että työpaikoilla. 

Meidän ei tarvitse jäädä kielteisten kokemustemme vangeiksi. Traumainformoitu positiivinen kasvatus riisuu häpeän kulttuuria ja edistää kaikkien toipumista. Sillä voidaan tutkimusten mukaan parantaa ammattilaisten omaakin hyvinvointia. Terve ekososiaalinen ympäristö, ravitsevat myötäelävät ihmissuhteet sekä työtovereihin että asiakkaisiin luovat tehokasta ja inhimillistä toimintakulttuuria. Turvallisuuden tunteen vahvistaminen, keskinäisen luottamuspääoman lisääminen, myötätunto ja kyky tietoiseen läsnäoloon on tutkimusten mukaan erinomaista vastalääkettä haitallisille kokemuksille. Ne vahvistavat keskinäisen yhteyden kokemuksia, inhimillistä toimintakulttuuria ja työnimua. Kysymys on kannattelevan ekososiaalisen ympäristön rakentamisesta. 

Teemme aloitteen, että kaikille kainuulaisille tarjotaan maksuton verkkokoulutus traumainformoidusta työotteesta ja positiivisesta kasvatuksesta, jossa korostetaan haavoittuvuustekijöiden tunnistamisen lisäksi resilienssiä, luovuutta, voimavaralähtöisyyttä, myötätuntoa, tietoista läsnäoloa ja väkivallatonta vuorovaikutusta. 

Koulutuksessa pyritään lisäämään ymmärrystä siitä, kuinka tärkeää on katkaista ylisukupolvisten taakkojen kertyminen tiettyihin perheisiin, yhteisöihin tai alueisiin. Erityisesti päihteidenkäytöstä tai mielenterveysongelmista tarvitsevat perheet ja yksilöt tarvitsevat leimaamisen sijaan myötätuntoisen tuen sekä faktatietoa haavoittuvuustekijöistä sekä niistä toipumisesta. 

Ehdotamme esimerkiksi 1 - 2 tuntia (toteutus vaikkapa lyhyempinä tietoiskuina ja verkkokoulutuksia somessa) traumainformoidusta positiivisesta kasvatuksesta kaikille kainuulaisille, sekä syventävää, esimerkiksi 4 x 45 minuuttia verkkokoulutusta kaikille hyvinvointialueiden ihmisosaajille, virkamiehille ja työntekijöille. 

Peruskoulutusten jälkeen voidaan miettiä, kuinka jatkossa kainuulaisten ja ammattilaisten sekä eri sektoreiden välistä kumppanuutta voidaan vahvistaa entisestään ja kuinka haavoittuvuustekijät huomioivaa toipumista vahvistavaa asennetta voidaan yhdistää jo olemassa oleviin, ennestään hyväksi todettuihin, käytäntöihin ja tomintamalleihin. Erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointityö on jokaisen kainuulaisen aikuisen yhteinen asia. 

29.6.2022 

Vihreiden valtuustoryhmä 

Päätös:

Hallintosäännön 125 § mukaisesti aluevaltuusto päätti lähettää aloitteen aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Aluehallitus 12.2.2024

Vastaus valtuustoaloitteeseen (29.6.2022): Myötätuntoa ja kannattelevaa ekososiaalista ympäristöä kainuulaisille

Kainuun aluevaltuuston vihreiden valtuustoryhmän aloitteen tavoitteena on lisätä kriisikestävyyttä, vahvistaa osallisuutta, parantaa työhyvinvointia ja puuttua hyvinvointiongelmien juurisyihin monialaisen yhteistyön avulla.

Aloitteessa ehdotetaan, että kaikki kainuulaiset ihmisosaajat (luottamushenkilöt, sote-ammattilaiset, pelastajat ja kolmannen sektorin toimijat) koulutetaan perustietoihin traumainformoidusta positiivisesta työotteesta. Tämä tarjoaisi ymmärrystä pahoinvoinnin juurisyistä ja kuinka toipuminen mahdollistetaan.

Aloitteessa ehdotetaan myös, että kaikille kainuulaisille tarjotaan maksuton verkkokoulutus traumainformoidusta työotteesta ja positiivisesta kasvatuksesta.

Vastauksena aloitteeseen todetaan, että myötätunnon ja kannattelevan ekososiaalisen ympäristön kehittäminen kainuulaisille on sinänsä kannatettava esitys. Se on myös kunnianhimoinen ja laaja-alainen. Aloitetta arvioidessa on huomioitava sen edellyttämät resurssit suhteessa hyvinvointialueen perustehtävien hoitamiseen. Lisäksi on harkittava missä määrin aloitteen edellyttämät toimet kuuluvat hyvinvointialueen vastuulle.

Verkkokoulutus kaikille kainuulaisille traumainformoidusta työotteesta ja positiivisesta kasvatuksesta voidaan toteuttaa esimerkiksi aiheeseen erikoistuneen kolmannen sektorin toimesta. 

Ammattilaisille suunnatut syventävät koulutukset voidaan toteuttaa nykyisen hyvinvointialueen koulutusjärjestelmän avulla niiltä osin kuin se on tarkoituksenmukaista. Näiden toteutus vaatii myös tarkempaa hyötyjen ja kustannusten määrittelyä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.