§ 4 Toipumisorientaatio-koulutuskokonaisuuden hankinta

Lataa 

KHVADno-2024-993

Päätöspäivämäärä

23.2.2024

Päätöksen tekijä

kehittämisjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 24 §

Kuvaus

Pilari 3:n IPS -työhönvalmennuksen tavoitteena on mielenterveyshäiriöitä sairastavan henkilön työllistyminen tai palaaminen avoimille työmarkkinoille palkkasuhteeseen ja siellä pysyminen tai ohjautuminen opintoihin sekä asiakkaiden elämänlaadun ja hyvinvoinnin koheneminen.

Henkilöstön toipumisorientaatioymmärryksen vahvistaminen on yksi interventio, jolla tuetaan laajemmin IPS:ssä tarvittavaa ymmärrystä. Tähän pohjautuen hankkeesta tuetaan organisaation osaamisen vahvistamista THL:ltä tilatun Toipumisorientaatiokoulutuksen järjestämisessä.

THL:n asiantuntijat eivät peri luentopalkkioita, mutta kustannuksia syntyy kouluttajan (Saara Rapelin + muu mahdollinen asiantuntija) matkustuksesta ja majoittumisesta Kajaaniin neljänä livekoulutuspäivänä. Kustannusarvio matkustus- ja majoituskustannuksista 2400-3600 euroa. Lisäksi koulutuksessa voidaan hyödyntää muita asiantuntijoita, joiden kohtuulliset luentopalkkiot (150 euroa/kerta) korvataan kestävän kasvun Kainuu 2, Pilari 3 budjetista. Luentopalkkiot tässä koulutuskokonaisuudessa ovat maksimissaan yhteensä 600 euroa. Lisäksi kustannamme hankeoppaan mukaisesti tarjoilukustannuksina livetilaisuuksissa kahvit ja kerran koulutussarjan aikana kokopäiväkoulutuksessa lounaan.

Koulutuskokonaisuus kohdennetaan Kainuun hyvinvointialueen kuntoutuskotien, ryhmätalon, kotikuntoutuksen sekä osastojen henkilöstölle. Koulutuskokonaisuudessa on mukana myös kokemusasiantuntijoita.

Koulutussuunnitelma:  24.1.2024 Ydinryhmän kokoontuminen, Kajaani (n. 20 henkilöä); 28.2. klo 9-15 livekokoontuminen, Kajaani (n. 50-60 henkilöä); 20.3. klo 9-11, ydinryhmä, teams; 24.4. klo 9-15 livekokoontuminen, Kajaani (n. 50-60 henkilöä); 21.5. klo 13-15 ydinryhmä, teams; 13.6. klo 9-15 livekokoontuminen, Kajaani (n. 50-60 henkilöä).

Tavoitteena koulutuskokonaisuudessa on toipumisorientaatioajattelun impelementoituminen palvelujärjestelmään ja yksiköiden toiminta-ajatukseen siten, että voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys nähdään toiminnan perustana. Tavoitteena on, että yksiköiden henkilöstöllä on yhteinen ajatus siitä, miten kuntoutujien toipumista tuetaan siten, että elämässä on toivoa, se on merkityksellistä ja päämäärien ja haaveiden toteuttaminen on mahdollista. Löydetään keinoja vahvistaa osallisuuden tunnetta, vertaistukea, kokemusasiantuntijatoimintaa. Lähtökohtana on toipumisen ja kuntoutujien omien voimavarojen ja vahvuuksien näkeminen. Toipumisorientaation tulisi olla perustana tavoitteelliselle kuntoutumisen suunnittelulle, jossa kuntoutujien omat tavoitteet ovat keskeisellä sijalla.

Hankinnan kokonaiskustannukset max:
- matka- ja majoituskulut yht. 3.600 euroa (alv 0%)
- luentopalkkiot yht. 600 euroa (alv 0%)
- tarjoilukustannukset yht. 1.700 euroa (alv 0%)

Yhteensä max. 5.900 euroa (alv 0%). Hankinta kustannetaan Kestävän kasvun Kainuu II-hankkeen Pilari 3/IPS määrärahasta, kustannuspaikka: 7010030170/7010025.

Esitetään, että em. koulutus hankitaan. Koulutuksen avulla edistetään Pilari 3:n IPS -työhönvalmennuksen juurtumista osaksi organisaation toimintaa.

Päätös

Hyväksyn hankintaesityksen ja päätän, että hankitaan toipumisorientaatio-koulutuskokonaisuus esitetyn mukaisesti. 

Allekirjoitus

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja

Organisaatiotieto

Kainuun hyvinvointialue