§ 14 Kainuun hva:n perehdyttäminen ja jatkuvan osaamisen kehittäminen

Lataa 

KHVADno-2023-893

Päätöspäivämäärä

19.2.2024

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 21 
Aluehallitus 8.5.2023 § 123 Hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttamis- ja kehittämisraha vv. 2023 - 2025
 

Kuvaus

Toimialue: Järjestämisen tuki

Kuvaa, miten ehdotus liittyy järjestämissuunnitelmaan: 
Tällä vakiinnuttamis-rahaesityksellä halutaan kehittää koko Kainuun hyvinvointialueen perehdyttämistä ja jatkuvan osaamisen kehittämistä.
Tällä kehittämisellä tavoitellaan Kainuun hyvinvointialueen strategian mukaisesti:
- henkilöstön veto- ja pitovoiman parantamista
- organisaatiomme yhtenä strategisena ytimenä on  Osaava työvoima, joka pitää sisällään henkilöstön työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittäminen
- tavoitteellisella ja systemaattisella perehdytyksellä ja osaamisen kehittämisellä luodaan pohja terveyden- ja sosiaalihuollon sekä pelastuksen korkealaatuiselle, vaikuttavalle hoidolle sekä palvelulle ja osaavan henkilöstön saatavuudelle
- perehdytysprosessin onnistumisella ja osaamisen kehittämisellä on keskeinen rooli asiakas- ja potilasturvallisuudessa sekä toiminnan laadun kehittämisessä.
Kehittämistyön taustalla ovat myös vuoden 2023 organisaatiomme ulkoisessa arvioinnissa saamat poikkeamat (kts. alla)
Poikkeama, vähäinen (26.7.2023)
Organisaation on hyvä tehdä perehdytyksen kokonaisuuden tarkastelua. Erityisesti on hyvä varmistaa lyhytaikaisten sijaisten, opiskelijoiden ja kaikkien eri ammattiryhmien perehdytyksen sisältö sekä perehdytyksen dokumentointi. Auditoinnissa havaitaan lisäksi yksiköiden välisiä eroja ja käytäntöjä perehdytysten sisällössä (mitä lomakkeita käytetään) ja mihin perehdytystä dokumentoidaan. Perehdytysten arviointi ja seuranta ei myöskään toteudu vaatimusten mukaisesti kaikissa yksiköissä. 
Lakisääteisten koulutusten tunnistaminen ja toteutuminen ei ole täysin jäljitettävää, joka on myös hyvä saattaa vaatimusten mukaisesti (7.2 Pätevyys)

Asetuksen kriteeri/-t (numeerinen tieto 1-10): Digitaalisten ja etäpalvelujen sekä muiden palvelukanavaratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen, 7. Henkilöstön riittävyyteen, saatavuuteen, työnjakoon ja osaamiseen liittyvään kehittämiseen, 8. Johtamisen, esimiestyön sekä työhyvinvoinnin edistämiseen.

Käyttökohde: Kainuun hyvinvointialue.

Tavoitteet:
- laatia toimiva, järjestelmällinen ja moniammatillinen perehdytyksen toimintamalli digitalisuutta hyödyntäen yhteistyössä toimi- ja palvelualueiden kanssa
- tuottaa laadukas ja yhdenmukainen sisältö ja materiaalit perehdytyksen tueksi verkkoalustalle
- kehittää välineitä (digitaalinen) perehdytyksen dokumentointiin ja seuraamiseen henkilökunnalle ja esihenkilöille
- luoda lähtökohdat perehdytyksen ja jatkuvan osaamisen kehittämisen työryhmälle, laatia hva:n henkilöstölle jatkuvan osaamisen kehittämisen toimintamalli, jolla pystytään reagoimaan myös palvelurakenteen ja palveluyksikkömuutosten aiheuttamaan osaamistarpeeseen - laajentaa, kehittää ja käyttöönottaa hva:lla osaamisen kehittämisen erialaisia menetelmiä
- synkronoida pelastuksen osaamisen kehittäminen koko hva:n osaamisen kehittämiseen.

Keskeiset toimenpiteet: Verkkoalustan käyttöönotto ja kouluttaminen hva:lla perehdyttämisen alustaksi, Päivitetyn perehdytysprosessin mallintaminen, Perehdytyksen sisältömateriaalin ja ohjeiden päivittäminen, tuottaminen hva:lle yhteistyössä koulutuspäällikön ja muiden toimijoiden kanssa, Perehdytyksen dokumentoinnin välineiden kehittäminen (digitaalisuus), Ohjeistusten, materiaalien ja toimintamallien jalkauttaminen hva:lla esim. koulutusten kautta, Perehdytyksen ja jatkuvan osaamisen kehittämisen moniammatillisen työryhmän toimintamallin luominen ja käynnistäminen (tällä työryhmällä toimintaa kehitetään jatkossa osana normaalitoimintaa), Jatkuvan osaamisen kehittämisen toimintamallin laatiminen ja prosessin mallintaminen, Jatkuvan osaamisen kehittämisen sisältöjen ja ohjeistuksen päivittäminen yhteistyössä koulutuspäällikön ja muiden toimijoiden kanssa, Jatkuvan osaamisen kehittämisen mallin ja eri menetelmien jalkauttaminen hva:lla.

Vaikutukset/vaikuttavuus (taloudelliset ja muut vaikutukset/aikajänne): Perehdyttämisen toimintamallin uudistamisen ja digitalisoinnin kautta perehdyttämisen toteuttaminen nykyaikaistuu (verkkoalusta), tulee näkyvämmäksi ja dokumentoituu sitä mukaa, kun perehtymistä toteutetaan (esihenkilöiltä jää manuaalinen perehdytyksen dokumentaatio pois, työaikaa voidaan käyttää muuhun). Perehdytyksen toteutumisen seuranta esihenkilöillä / organisaation eri tasoilla helpottuu ja perehdytystietoa voidaan siirtää tiedoksi myös esihenkilön vaihtuessa, kun työntekijä vaihtaa työyksikköä. Jatkuvan osaamisen kehittämisen toimintamallin myötä organisaation strategian mukaiset painopisteet ohjaavat myös organisaation osaamisen kehittämisen painopisteitä, toimintamalleja ja mahdollistavat ketterän osaamisen kehittämisen myös palvelualueiden ja -yksiköiden toimintamuutoksissa. Tämä tukee organisaation laadukasta, vaikuttavaa ja asiakas- sekä potilasturvallista hoitoa sekä palvelua. Sekä perehdyttämisen että jatkuvan osaamisen kehittämisen laadulla ja toimivuudella on tutkimustenkin perusteella selkeä yhteys henkilöstön pito-, mutta myös vetovoimaan.

Toteutuksen riskit: Riskinä tavoitteiden toteutumiselle voivat olla sopivan `hanketyöntekijän` löytyminen, toteutusajan suhde tavoitteisiin ja niiden toteutumiseen.

Kustannusarvio / vuosi: Palkkakustannukset: 93 960 €: v. 2024; 62 640 €, v. 2025; 31 320 €,  ohjelmistokustannukset 20 000 €.

Kokonaiskustannukset: 113 960 €

Henkilöstö-resurssi (HTV/aika): 1 htv koko toteutusajalle 3/2024 lähtien 1-1,5 vuotta.

Toteutus-aika (kk/vuosi - kk/vuosi):  3/2024 - 2/2025 (minimiaika) tai 3/2024 - 8/2025

Vastuuhenkilö: Esityksen kirjoittajana Marjo Huovinen-Tervo, esityksen taustalla työryhmä: Ritva Kanervo, Anna-Liisa Kainulainen, Juha Saario, Marja-Liisa Ruokolainen, Soili Vesterinen, Merja Leinonen, Eija Tolonen, Virpi Korhonen ja  Marjo Huovinen-Tervo.

Päätösesitys: Hyvinvointialueen johtoryhmä on käsitellyt 30.1.2024 ehdotuksen ja esittää sen hyvinvointialuejohtajan päätettäväksi. 

Päätös

Ehdotus palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja kytkettäväksi samaan kokonaisuuteen Akuuttihoidon ja pelastuksen palveluiden ehdotuksen "Akuuttipalvelualueelle digitaalinen perehdyttämisohjelma" ja Tuotannon hallinto- ja tukipalveluiden ehdotukseen "Turvallisuuskäytäntöjen jalkauttaminen". Vastuullisena toimialuejohtajana toimii Timo Halonen. Uudelleenvalmistelu toteutetaan henkilöstöhallinnon toimesta. 

Allekirjoitus

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Kainuun hyvinvointialue