§ 16 Turvallisuuskäytäntöjen jalkauttaminen

Lataa 

KHVADno-2023-893

Päätöspäivämäärä

19.2.2024

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 21 
Aluehallitus 8.5.2023 § 123 Hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttamis- ja kehittämisraha vv. 2023 - 2025
 

Kuvaus

Toimialue: Tuotannon hallinto- ja tukipalvelut
 
Kuvaa, miten ehdotus liittyy järjestämissuunnitelmaan: 

"• Kaikkia ratkaisuja ohjaa ensisijaisesti hyvinvointialueen perustehtävä ”Terveyttä, turvaa ja hyvinvointia”. Hankkeella lisätään työyhteisön turvallisuutta perehdyttämällä toimintaohjeisiin. Turvallinen työympäristö luo turvallisuutta myös asiakkaiden, potilaiden ja asukkaiden arkeen.

•  Siirretään resursseja korjaamisesta ennaltaehkäisyyn, laaja-alaista ennaltaehkäisevää työtä lisätään, ennaltaehkäisevän toiminnan vahvistaminen. Turvalliset toimintatavat ja ennalta varautuminen riskeihin vähentävät työtapaturmia ja sairauspoissaoloja.

•  Järjestämisajattelu on läpileikkaavaa ja laadukasta ja se perustuu tietoon ja ennakkovaikutusten arviointiin. Turvallisuuskansio on luotu lakien, määräysten, viranomaisten ja muiden instanssien ohjeiden pohjalta ja se perustuu faktatietoon. Turvallisuuskansion tiedoilla pyritään varautumalla arvioimaan mahdollisia ennakkovaikutuksia ja ennaltaehkäisemään ei-haluttuja tapahtumia tai ainakin pienentämään niiden mahdollisuutta tai vahingon laajuutta. Ohjeet soveltuvat koko hyvinvointialueen käyttöön, ohjeet tarkennetaan jalkautusvaiheessa työyksikkökohtaisiksi.

• Tiedonkulun varmistaminen valmentavalla johtamisotteella

• Organisaation veto- ja pitovoimaa lisätään kehittämällä osaamista, johtamista ja työviihtyvyyttä. Turvallisuusohjeisiin perehdytetyssä ja osaavassa työyhteisössä huomioidaan työyhteisön jäsenet tasavertaisina, joka luo perustan avoimelle vuorovaikutukselle.

•  Johtamisen ja toiminnan tehostaminen sekä tuotantotapojen uudistaminen, tiedolla johtaminen. Kaikki toiminta perustuu ennalta sovittuihin käytäntöihin, jotka vakiinnutetaan arkeen. Johdetaan tiedolla ja ollaan valmiita muuttamaan toimintoja kriittisen arvioinnin perusteella ympäristön muuttuessa."

Asetuksen kriteeri/-t (numeerinen tieto 1-10): 1. Palveluiden järjestämistä ja tuottamista koskevien toiminta-mallien yhtenäistämiseen ja kehittämiseen, 5. Tukipalveluihin liittyvien organisointien suunnitteluun ja toteutukseen, 7. Henkilöstön riittävyyteen, saatavuuteen, työnjakoon ja osaamiseen liittyvään kehittämiseen, 8. Johtamisen, esimiestyön sekä työhyvinvoinnin edistämiseen.

Käyttökohde: Kainuun hyvinvointialue työsuojelu ja turvallisuus.

Tavoitteet: Tavoitteena hankkeessa on jalkauttaa turvallisuuskansion ohjeet työyksiköihin koko hyvinvointialueen n. 3800 työntekijälle ympäri Kainuuta ja vakiinnuttaa työyhteisöön kestävä turvallisuuskulttuuri. Työyksiköt ovat erilaisia ja jokaisen työyksikön toiminta on omanlaisensa ja turvallisuus painottuu eri osa-alueille. Tällä parannetaan henkilöstön tietoisuutta turvallisuuteen liittyvistä asioista ja mahdollistetaan turvallisempi työskentely työyksiköissä. Tämä lisää työhyvinvointia, henkilöstön osaamista ja itsevarmuutta poikkeaviin tilanteisiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä henkilöstön työvuosia, ehkäistä sairauspoissaoloja ja turvata työympäristö sellaiseksi, että työn tekeminen olisi keskeytyksetöntä ja asiakkaiden turvallisuus säilyisi asiakkuuden aikana. Turvallisuus on käsitteenä hyvin laaja ja se liittyy kaikkeen toimintaan jatkuvasti monella eri tasolla, tästä syystä turvallisuusasiantuntijan käyttäminen turvallisuustoimiin ennaltaehkäisisi turvallisuuden puutteellisuudesta johtuvia tapahtumaketjuja ja mahdollistaisi saumattomamman toiminnan työyksiköiden kanssa. Tämän hetkiset työsuojelun ja turvallisuuden resurssit eivät riitä huolehtimaan turvallisuuskansion jalkauttamisesta tai sen päivittämisestä.

Keskeiset toimenpiteet: Keskeisimpinä toimenpiteinä hankkeessa on turvallisuuskansion jalkauttaminen ja sitä kautta työhyvinvoinnin nostaminen Kainuun hyvinvointialueella. Jalkauttamisella tarkoitetaan työyhteisössä käytävää kriittistä tarkastelua riskeistä ja niihin varautumista yhdessä avoimessa vuorovaikutuksessa työyhteisön kanssa. Lisäksi turvallisuusasiantuntijan työtehtäviin kuuluu henkilöstön osaamisen kartuttaminen ja ylläpitäminen kouluttamalla ja opastamalla turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tarkoituksena on myös tarjota matalan kynnyksen apua työyksiköihin turvallisuusasioihin liittyen erilaisien kysymysten tai ongelmatilanteiden muodossa. Turvallisuusasiantuntijan työtehtäviin kuuluu myös turvallisuus -työyksikön tukeminen sekä tietojen ja ohjeiden kehittäminen.

Vaikutukset/ vaikuttavuus (taloudelliset ja muut vaikutukset/aikajänne): Hankkeen aikana turvallisuuskäytänteet jalkautetaan työyksiköihin ja valvotaan sitä, että niitä noudatetaan. Hankkeen kustannukset koostuvat pääosin palkkauksesta. Taloudelliset vaikutukset mahdollisesti näkyvät vuosien viiveellä positiivisessa muodossa vähentyneinä sairauspoissaoloina ja useampana työkykyisenä ihmisenä.

Toteutuksen riskit: Toteutuksessa riskit ovat pienet, koska kyseessä on yhden ihmisen suorittama turvallisuusasioiden tiedottaminen ja kouluttaminen. Hankkeeseen ei kuulu järjestettäviä tapahtumia eikä se aiheuta lisäkustannuksia tai muodosta uutta työryhmää. Hankkeen asiantuntija kuuluu ja toimii osana hyvinvointialueen työsuojelu ja turvallisuus – työyksikköä. Asiantuntija tekee tiivistä yhteistyö työyksikön kanssa. Toisaalta hanke on yhden työntekijän varassa, jolloin työntekijän sairastuessa, työtehtäville ei ole suoraan korvaavaa työntekijää.

Kustannusarvio / vuosi: "54000/108 000 € (Palkat 12,5 x 3500 € = 43750,00 €x 2v = 87 500 €, Sivukulut 8750 € x 2v = 17 500€, Materiaali 1000 €, Matkakulut 2000 €)"

Kokonaiskustannukset: 108 000 €

Henkilöstö-resurssi (HTV/aika): 1 HTV/2024-2025 (yksi päätoiminen työntekijä kaksi vuotta)

Toteutus-aika (kk/vuosi - kk/vuosi): 01/2024 - 12/2025

Vastuuhenkilö: Turvallisuuspäällikkö Jaakko Perhovaara

Päätösesitys: Hyvinvointialueen johtoryhmä on käsitellyt 30.1.2024 ehdotuksen ja esittää sen hyvinvointialuejohtajan päätettäväksi.

Päätös

Ehdotus palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja kytkettäväksi samaan kokonaisuuteen Järjestämisen tuen ehdotukseen "Kainuun hva:n perehdyttäminen ja jatkuvan osaamisen kehittäminen ja Akuuttihoidon ja pelastuspalveluiden toimialueen ehdotukseen "Akuuttipalvelualueelle digitaalinen perehdyttämisohjelma". Vastuullisena toimialuejohtajana toimii Timo Halonen. Uudelleenvalmistelu toteutetaan henkilöstöhallinnon toimesta. 

Allekirjoitus

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Kainuun hyvinvointialue