Turvallisuusjaosto, kokous 15.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Pelastuslaitoksen palveluhinnasto

KHVADno-2024-5947

Valmistelija

  • Juha Saario, pelastusjohtaja, juha.saario@kainuu.fi

Perustelut

Pelastuslaitos voi periä valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta maksun (pelastuslaki 96 § (379/2011)). Suoritteista perittävällä maksulla katetaan suoritteen tuottamisesta aiheutuvia kuluja. Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 10 § mukaan suoritteiden maksullisuudesta ja perittävien maksujen suuruudesta päättää aluevaltuusto. Valvontamaksu saadaan periä kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnan harjoittajalta.

Pelastuslain 89 § mukaan pelastuslaitos voi veloittaa toiselta pelastuslaitokselta kaluston, miehistön tai muun avun käytöstä, ellei toisin ole sovittu. Pelastustoiminnan hinnasto on laadittu kattamaan toiminnasta pelastuslaitokselle aiheutuvat kulut. Hinnasto ei koske erillisten sopimusten mukaisia maksuja, kuten pelastuslaitosten ja toimijoiden väliset sopimukset tai muun viranomaisyhteistyöhön liittyvää laskutusta.

Kalustoa vuokrataan lähtökohtaisesti vain viranomaistoimintaan liittyen, jolloin kaluston ja siihen liittyvän henkilöstön vuokraaminen kohdistuu toisen viranomaisen johtamaan tehtävään (ns. virka-apu tehtävä).

Henkilöstön palkkakustannukset laskutetaan toteutuneiden kustannusten mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juha Saario, pelastusjohtaja, juha.saario@kainuu.fi

Turvallisuusjaosto valmistelee esityksen pelastuslaitoksen palveluiden palveluhinnastosta hyvinvointialueen aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle.

Päätös

Pelastusjohtajan muutettu päätösehdotus:

Turvallisuusjaosto esittää hyväksyttäväksi aluehallitukselle sekä edelleen aluevaltuustolle pelastuslaitoksen palveluiden palveluhinnaston. 

Turvallisuusjaosto:

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä:

  • päätöksestä,​ joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (hyvinvointialuelaki 141 §),​
  • hallinnon sisäisestä määräyksestä,​ joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintotuomioistuimissa 6§),​
  • päätöksestä,​ josta lainsäädännön nojalla ei voi hakea muutosta (lainkohta mainittava erikseen päätöksen perusteluissa) tai
  • hankintapäätöksestä,​ jota ei tehdyn hankintaoikaisun johdosta muuteta (hankintalaki 126 § ja 132 §).