Perustelut
Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön (§14) mukaan hyvinvointi- ja yhdyspinta-lautakunta valmistelee alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman valtuustokausittain aluehallitukselle ja aluevaltuustolle hyväksyttäväksi sekä raportoi vuosittain aluehallitukselle ja edelleen valtuustolle. Hyvinvointialueen aluevaltuusto on 16.12.2024 (§69) päättänyt muutoksista hallintosääntöön, jonka mukaan (§14) hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta lakkaa 31.5.2025 ja tehtävät siirtyvät aluehallitukselle 1.6.2025 alkaen.
Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on valmistellut laajan hyvinvointikertomuksen 2023–2025 aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston hyväksyttäväksi. Laaja hyvinvointikertomus sisältää vuoden 2024–2025 vuosikohtaisen raportoinnin. Aluehallitus puolestaan valmistelee hyvinvointisuunnitelman tulevalle valtuustokaudelle 2025–2029. Hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmisteluun osallistetaan alueen kuntia ja muita toimijoita sekä hyvinvointisuunnitelman valmisteluvaiheessa pyydetään lausunnot kunnilta.
Hyvinvointikertomus on lakisääteinen asiakirja, joka kuvaa väestön hyvinvoinnin ja terveyden tilaa alueella. Kainuun alueelliseen hyvinvointikertomukseen on koottu alueen ja kuntien vahvuuksia ja huolenaiheita sekä alueellisia väestöryhmittäisiä tietoa hyvinvointi- ja terveyseroista vuosilta 2023–2025. Tässä laajassa hyvinvointikertomuksessa kuvataan kainuulaisten hyvinvoinnin ja terveyden tilaa, jota tietoa hyödynnetään valtuustokauden 2025–2029 hyvinvointisuunnitelmassa. Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa asetetaan kohdennetut tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot sekä arviointimittarit ja seuranta. Laajaan hyvinvointisuunnitelmaan 2026–2029 tullaan yhdistämään Ikääntyneen väestön tukemisen suunnitelma, alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma. Vaikuttava hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (Hytetu) edistäminen edellyttää alueellista yhteistyötä ja resursseja niin järjestöissä, kunnissa kuin hyvinvointialueella.
Hyvinvointikertomuksen indikaattoritiedon perustella voimavaroja ja vaikuttavia ennaltaehkäiseviä toimia on kohdennettu: 1) elintapaohjaukseen (terveellinen ravitsemus, riittävä liikunta ja uni, 2) työ- ja toimintakyvyn edistämiseen, 3) mielenterveyden edistämiseen ja ehkäisevään päihdetyöhön, 4) osallisuuden vahvistumiseen ja yksinäisyyden torjumiseen, 5) lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn, 6) arjen turvallisuuden edistämiseen ja 7) ennaltaehkäisevän yhdyspintatyön vahvistamiseen hyvinvointialue, kunta ja järjestöt.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen vaikutetaan jo ennalta ja mahdollisuuksia luodaan pitämällä huolta olosuhteista, jotka tukevat hyvinvointia ja terveellisten valintojen tekemistä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on pitkäjänteistä työtä ja tulokset väestötasolla näkyvät viiveellä. Väestöryhmien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tarpeet on hyvin huomioitu ja tunnistettu. On tärkeää, että jo aloitettuja edistämistoimia jatketaan edelleen ja seurataan sekä arvioidaan toimenpiteiden vaikuttavuutta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi
Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hyväksyy laajan hyvinvointikertomuksen 2023–2025 ja lähettää sen edelleen aluehallitukselle ja aluevaltuustolle hyväksyttäväksi.