Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 22.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirja ja järjestöavustusten pisteytys ja hakuaika 2025

KHVADno-2024-5219

Valmistelija

  • Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue on tukenut vuonna 2024 järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee edistää ja tukea kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 21.11.2023, §32 järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2024. Hyvinvointialue on käynyt keskusteluja kuntien, järjestöjen ja eri sidosryhmien kanssa järjestöavustusten periaatteista vuoden 2024 aikana erilaisissa yhteistyötilaisuuksissa ja -tapaamisissa.  Saadun palautteen perusteella hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirjaan esitetään muutoksia vuodelle 2025.

Muutosesitykset kohdentuvat Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaatteet vuodelle 2024 asiakirjaan, sivu 2 avustuslajit ja sivu 3 avustusehdot ja myöntämisperusteet.  

1.       Avustuslajit:

Kainuun hyvinvointialueen avustukset jakaantuvat kolmeen avustuslajiin: 1) toiminta-avustukset, 2) kerta-avustukset ja 3) kumppanuusavustukset

Muutosesitys: Kerta-avustukset poistetaan avustuslajeista. Kerta-avustuksille varattu määräraha on jäänyt käyttämättä vuonna 2023 ja vuonna 2024 lokakuun alkuun mennessä kerta-avustuksia on myönnetty yksi avustus.  Kerta-avustuksille on osoitettu 5 % järjestöavustuksille myönnetystä määrärahasta vuonna 2024, 7500 €.  Järjestöavustusten avustuslajeina vuonna 2025 ovat toiminta-avustukset ja kumppanuusavustukset. Hyvinvointialueen myöntämä määräraha vuodelle 2025 jaetaan näiden avustuslajien kesken, 50 % suhteessa molemmille lajeille.

2.       Avustusehdot ja myöntämisperusteet:

Järjestöavustusten avustusehdoissa edellytetään: Avustettava toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialuestrategian tavoitteita, strategisia painopisteitä ja toimenpiteitä.

Muutosesitys: Avustettava toiminta tukee Kainuun hyvinvointialuestrategian tavoitteita, strategisia painopisteitä ja toimenpiteitä. Toiminnalla edistetään Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman 2023-2025 toimenpiteitä ja toiminnan tulee toteuttaa vähintään yhtä toimenpidettä:

- Tuetaan elintapamuutoksiin; terveyttä edistävä liikunta ja ravitsemus, riittävä uni, suun terveys

- Tuetaan mielen hyvinvointia

- Tuetaan päihteettömyyttä ja ehkäistään rahapelihaittoja

- Tuetaan lasten ja nuorten kasvu- ja kehitysympäristöjä

- Tuetaan vanhemmuustaitoja ja perhearkea

- Tuetaan työikäisten työ- ja toimintakykyä ja työssäjaksamista

- Tuetaan ikäihmisten osallisuutta, mahdollistetaan osallistava ryhmätoiminta

- Tuetaan hyvinvointialueen etäpalvelujen käytössä tukemalla digitaitoja

- Tuetaan kulttuurihyvinvoinnin toteutumista osana ennaltaehkäisevää toimintaa (Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan ihmisen yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta siitä, että kulttuuri, taiteet ja luova toiminta lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen.)

- Tuetaan arjen turvallisuutta, edistetään toimia lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn

Muutosesitys järjestöavustusten pisteytys 2024 kriteeriin 1.

1.       Avustettava toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Muutosesitys: Pisteytyskriteeri 1 poistetaan pisteytyksestä. Kriteeri edellytetään avustusehdoissa ja myöntämisperusteissa, jossa arvioidaan avustettavan toiminnan edellytyksiä tukea hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman 2023-2025 toimenpiteitä. Järjestöavustusten pisteytyskriteerit vuodelle 2025 säilyy muutoin ennallaan. Pisteytyksen max. määrä vuonna 2025 on 50 pistettä.

Toiminta-avustuksille myönnetään vuoden 2025 määrärahasta 50%. Pisteytystä ei käytetä toiminta-avustushakemuksissa max. 1000 euron asti. Yli 1000 euron hakemukset pisteytetään.Toiminta-avustustushakemuksissa käytetään kokonaisarviointia.

Kumppanuusavustushakemuksissa käytetään pisteytystä ja kokonaisarviointia sekä huomioidaan voimassa olevat kumppanuussopimukset.

Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Kokonaisarvioinnissa painotetaan sitä, miten hyvin toiminta tukee Kainuun hyvinvointialuestrategian tavoitteita ja strategisia painopisteitä sekä edistää alueellisen hyvinvointisuunnitelman 2023-2025 toimenpiteitä.

Järjestöavustusten määräraha vuodelle 2025 vahvistetaan talousarvion hyväksymisen yhteydessä joulukuussa 2024. Järjestöavustusten hakuaika toteutetaan 2.1. - 31.1.2025.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta keskustelee ja päättää hyväksyä esitetyt muutokset järjestöavustusten periaateasiakirjan kohtiin 1–2 sekä hyväksyy järjestöavustusten pisteytyksen vuodelle 2025.

Lautakunta päättää järjestöavustusten 2025 hakuajaksi  2.1. - 31.1.2025.

Päätös

Hyväksyttiin esitetyt muutokset järjestöavustusten periaateasiakirjan kohtiin 1-2.

Anja Tiainen esitti järjestöavustusten pisteytykseen muutosta pisteytystaulukon kohtaan 4:

Muutosesitys:
Hakija esittää realistisen arvion siitä, kuinka paljon kohderyhmän edustajia (henkilö) toiminnalla voidaan tavoittaa:
0 pist= ei ole esitetty arviota tai esitetty arvio on epärealistinen
2 pist.= 30-99 osallistujaa, mutta sitä ei ole perusteltu
5 pist.= 100 tai enemmän osallistujaa ja arvio on perusteltu tilastotiedoilla ja/tai aikaisempien vuosien osallistujamäärillä.

Muutosesitys hyväksyttiin.
M​uilta osin järjestöavustusten pisteytys hyväksyttiin esitetyn mukaisesti.

Lautakunta päätti järjestöavustusten 2025 hakuajaksi  2.1. - 31.1.2025.

Markku Nyman saapui kokoukseen tämän pykälän aikana klo 10.43.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).