Aluehallitus, kokous 9.9.2024

§ 214 Valtuustoaloite: Kokemusasiantuntijakoulutuksen ja kokemusasiantuntijatoiminnan käynnistäminen Kainuun hyvinvointialueella

KHVADno-2023-6109

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kuluvan viikon ajan vietämme valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jonka teemana tänä vuonna on ”Käsi kädessä: Päihde ja mielenterveystyö” ja parin viikon kuluttua vietämme puolestaan valtakunnallista mielenterveysviikkoa, jolloin puhutaan tunteista. Haluamme muistuttaa siitä, että meillä kaikilla on mielenterveys – kenen tahansa mieli voi järkkyä, kuka tahansa meistä voi sairastua eikä mikään ammatti tai asema suojaa silloin, kun ihminen kohtaa jotakin itselleen ylitsepääsemätöntä. Koska kyseessä on sairaus, siitä voi myös toipua ja kuntoutua, kuten mistä tahansa muustakin sairaudesta. Oma toipumiskokemus mielenterveys-, riippuvuus- tai päihdeongelmasta on pääomaa, joka parhaimmillaan hälventää stigmaa sekä auttaa ja antaa toivoa niille, jotka ovat vielä oman ongelmansa kanssa yksin tai toivottomia. Oma toipumiskokemus voi olla sitä, että olet itse toipunut mielenterveys-/ riippuvuus- tai päihdeongelmasta tai jostakin fyysisestä sairaudesta. Kokemusasiantuntemusta kertyy myös toipujan läheisenä eli vanhempana, puolisona ja lapsena. Tämä pääoma, jota kokemusasiantuntijoilla on kertynyt, on meillä Kainuun hyvinvointialueella liian vähäisellä käytöllä – asiasta on esim. mielenterveys- ja päihdepalvelualueella puhuttu viimeiset 15 vuotta, mutta kokemusasiantuntijoiden käyttö on jäänyt pistemäiseksi, eikä kokemusasiantuntijakoulutusta ole systemaattisesti alueella järjestetty. Parhaimmillaan kokemusasiantuntijat voivat toimia asiantuntijoina palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toiminnan arvioinnissa. Lisäksi he voivat toimia tukihenkilönä, ryhmänohjaajana ja luennoitsijana sekä työparina sote-ammattilaiselle. Meillä ei ole vara jättää tätä kokemuksen mukanaan tuomaa pääomaa käyttämättä tässä heikkenevässä talous- ja resurssitilanteessa. Kainuussa on tehty vuonna 2020 ESMS-R -kartoitus mielenterveys- ja päihdepalveluista ja tässä kartoituksessa tunnistettiin yhteensä 61 palvelutoimintoa alueellamme. Kainuun alueella julkiset mielenterveys- ja päihdehoitopalvelut on järjestetty ns. yhden luukun periaatteella ja julkinen puoli tuottaa palveluista reilut 50 %, mutta päiväaikaisista mielenterveys- ja päihdepalveluista 75 % tuottaa kolmas sektori ja järjestöt sekä säätiöt. Kainuussa on siis useita järjestöjä ja 3. sektorin toimijoita, joilla on jo nyt valtava potentiaali, halu ja kyvykkyys kokemusasiantuntijatoiminnan kehittämiseen – he odottavat vain, että heidän merkityksensä tunnustetaan ja heidän panoksestaan maksetaan myös asianmukaiset palkkiot.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Kainuun hyvinvointialueelle tehdään suunnitelma ja käynnistetään kokemusasiantuntijoiden kouluttaminen eri palvelualueille – tyhjästä tätä työtä ei tarvitse aloittaa, vaan hyviä käytäntöjä ja mallinnusta voi hakea esim. Etelä-Pohjamaan HVA:lta, jossa vuonna 2022 oli 66 kokemusasiantuntijaa työsuhteessa mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidossa.

Ehdotus

Valtuustoaloite lähetetään aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan päätösehdotuksen.

Tämän pykälä aikana kokouksesta poistuivat Matti Heikkinen klo 13.59, Teuvo Hatva klo 13.59 ja Auli Halonen klo 14.00.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 14:03

Valmistelija

  • Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
  • Marja-Leena Leinonen, palveluyksikköpäällikkö, marja-leena.leinonen@kainuu.fi

Perustelut

​​​Sosiaalidemokraattien aluevaltuustoryhmä on tehnyt 6.11.2023 aluevaltuuston kokouksessa (§ 58) aloitteen "Kokemusasiantuntijakoulutuksen ja kokemusasiantuntijatoiminnan käynnistäminen Kainuun hyvinvointialueella".

Aloitteen sisällön yhteenveto: 

"Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Kainuun hyvinvointialueelle tehdään suunnitelma ja käynnistetään kokemusasiantuntijoiden kouluttaminen eri palvelualueille - tyhjästä tätä työtä ei tarvitse aloittaa, vaan hyviä käytäntöjä ja mallinnusta voi hakea esim. Etelä-Pohjanmaan HVA:lta, jossa vuonna 2022 oli 66 kokemusasiantuntijaa työsuhteessa mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidossa." 

Kainuun hyvinvointialueen vastaus aloitteeseeen:

Kainuun hyvinvointialue kiittää tärkeästä aloitteesta. Kainuun hyvinvointialueella ja aikaisemmin Kainuun sotessa on hyödynnetty kokemusasiantuntijoita muun muassa mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä lastensuojelun kehittämishankkeissa. Eri järjestöt ovat kouluttaneet Kainuussa lukuisia kokemusasiantuntijoita vuosina 2010-2023. Tämän ansiosta Kainuussa toimii edelleen aktiivisesti noin 6 - 8 kokemusasiantuntijaa. Viimeisin kokemusasiantuntijakoulutuksista on alkanut helmikuussa 2024. Kyseessä on Toimiva ry:n Muutosta ilmassa -hankkeen tuottama koulutus, joka on tarkoitettu riippuvuuksista kärsiville ja heidän läheisilleen. Koulutuksen on aloittanut 10 henkilöä.

Nykyisen kokemusasiantuntijatoiminnan vahvistaminen on noussut esille Kainuussa useilta eri tahoilta. Kajaanin työvoimayhdistys ry onkin hakenut hankeavustusta vuonna 2024 Kainuun KAVErit  - Alueellinen malli kokemusasiantuntija- ja vertaisohjaajatoimintaan -hankkeelle. Kainuun hyvinvointialue tukee kokemusasiantuntijakoulutuksen toteutusta, mikäli Kajaanin työvoimayhdistys ry:n saama rahoituspäätös on myönteinen. Hankkeen rahoituspäätös tulee todennäköisesti joulukuussa 2024.  Mikäli Kajaanin työvoimayhdistys ry ei saa rahoitusta hankkeelle pohditaan hyvinvointialueella kokonaistilanteen salliessa myös mahdollisuutta vakiinnuttaa kokemusasiantuntijatoimintaa hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttamis- ja kehittämisrahoituksen kautta.

Kainuun hyvinvointialueella kokemusasiantuntijatoiminnan toimintamallia rakennettiin myös osana Kainuun soten Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta. Hankkeen pohjalta hahmotellun kokemusasiantuntijatoiminnan käsikirjatyön loppuun saattaminen voisi vakiinnuttaa kokemusasiantuntijatoiminnan pysyväksi osaksi hyvinvointialueen palvelualuekokonaisuutta.

Kokemusasiantuntijatoimintaan liittyvän ymmärryksen ja tiedon lisäämiseksi Kainuun hyvinvointialueen ylimmälle johdolle järjestettiin toukokuun 2024 alussa esittely- ja infotilaisuus toipumisorientaatiosta ja kokemusasiantuntijatoiminnasta. Puhujina tilaisuudessa toimivat Etelä-Pohjanmaan Seinäjoen keskussairaalan psykiatrian klinikan ylilääkäri Antero Lassila sekä kokemusasiantuntijakoordinaattorit Krista Rintamäki ja Tiina Ojajärvi.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastetaan kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.