Aluehallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Lastenkodin päällikön kelpoisuusehdon muutos

KHVADno-2024-1606

Valmistelija

  • Tiina Kiiltomäki, palvelualuepäällikkö, tiina.kiiltomaki@kainuu.fi
  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus on 14.11.2022 § 163 perustanut lastensuojelulaitoksen päällikön viran, johon kelpoisuusehdoksi on määritelty soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 41 § mukaan virkojen kelpoisuusehdoista päättää aluehallitus (poislukien hyvinvointialuejohtajan virka).

Asiassa esitetään lastensuojelulaitoksen päällikön viran kelpoisuusehdon muuttamista 1.8.2024 alkaen sosiaalihuollon ammattihenkilölain 7 § mukaiseksi sosiaalityöntekijän kelpoisuudeksi.

Muutostarvetta perustellaan seuraavasti:

Salmijärven lastenkodin toiminnallisessa kokonaisuudessa on tällä hetkellä kaksi lastenkotiosastoa (5 + 7 paikkaa), kaksi lasten ja nuorten kriisipaikkaa, kahdesta perhepaikasta koostuva turvakoti ja ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys.  Henkilöstöä on lastenkodin päällikön lisäksi 27 hlöä, virka- ja tehtävänimikkeinä on sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja, ohjaaja ja lähikasvattaja.

Salmilan toiminnallista kokonaisuutta on johtanut virkasuhteinen lastenkodin päällikkö, jolla on ollut sosiaalihuoltolain 46 a § mukainen kelpoisuus, joka on täyttänyt lainsäädännön edellytykset lastenkotitoiminnan johtamiseen. Sosiaalipäivystyksen sosiaalityön ammatillinen johtaminen on toteutunut asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelualueen palvelualuepäällikön toimesta (sosiaalityön kelpoisuus). Lastenkodin päällikön virka on ollut määräaikaisesti täytettynä 10/2023 alkaen.

Salmilan toiminnallista kokonaisuutta haastaa toimimattomat tilat ja toiminnan uudistamisen tarve vastaamaan hyvinvointialueen strategisia ja taloudellisia tavoitteita. Salmilassa on erillisiä toimintoja (lastenkoti, sosiaalipäivystys, kriisipaikat, turvakoti), joiden johtaminen ja kokonaiskoordinointi sekä palvelutarpeen muutoksiin reagoiminen ja palveluiden kehittäminen vastaamaan hyvinvointialueen sekä väestön palvelutarpeeseen edellyttää laajaa sosiaalihuollon asiantuntemusta,  palvelujärjestelmän ja lainsäädännön osaamista, näkemystä ja tietopohjaa yhteiskunnallisten muutosten vaikutuksesta ja kykyä nivoa palveluiden synergiaa erityisesti palveluiden tuottamisen näkökulmasta.

Sosiaalipäivystyksen rooli varhaisen palvelutarpeen tunnistamisessa on merkittävä inhimilliseltä sekä hyvinvointialueen talouden kannalta ja sen johtamisessa korostuu sosiaalityön asiantuntemus. Sosiaalipäivystyksellä on merkittävä rooli myös yhteiskunnallisiin poikkeustiloihin varautumisessa sekä kriisi- ja suuronnettomuustilanteissa. Sosiaalipäivystys, kriisipaikat ja turvakoti käyttävät yhteistä henkilöstöresurssia, joka on hyvinvointialueen koko huomioiden hyvä ja taloudellinen malli, koska turvakotitoimintaan saadaan valtion erillisrahoitusta myös henkilöstökulujen osalta.

Näin ollen Salmilan lastenkotikokonaisuuden johtamisen kelpoisuusehdon muuttaminen sosiaalityön kelpoisuuden omaavaksi voidaan katsoa olevan perusteltu, jotta toimintojen lähijohtamisella on edellytyksiä huomioida ja vaikuttaa toimintaan kohdistuvaan jatkuvaan kehitystarpeeseen.

Kelpoisuusehdon muutokseen on varauduttu henkilöstömenojen osalta vuoden 2024 talousarviossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyy lastensuojelulaitoksen päällikön viran kelpoisuusehdon muutoksen sosiaalihuollon ammattihenkilölain 7 § mukaiseksi sosiaalityöntekijän kelpoisuudeksi.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus hyväksyy lastensuojelulaitoksen päällikön viran kelpoisuusehdoksi soveltuvan korkeakoulututkinnon.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).