Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Järjestöavustusten myöntäminen v.2024, toiminta-avustukset

KHVADno-2023-6203

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue on tukenut vuonna 2023 järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee edistää ja tukea kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 13.12.2022 järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2023. Hyvinvointialue on käynyt keskusteluja kuntien, järjestöjen ja eri sidosryhmien kanssa järjestöavustusten periaatteista vuoden 2023 aikana erilaisissa yhteistyötilaisuuksissa ja -tapaamisissa.  Saadun palautteen perusteella hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirjaan esitetään muutoksia vuodelle 2024.

Muutosesitykset kohdentuvat seuraaviin asiakirjan kohtiin (Liite 1).

1.Tarkoitus: Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

2. Avustusten hakijat: Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia talousarviossa varatun määrän puitteissa yhdistysrekisteriin rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille, joiden tehtävänä on terveyden ja/tai sosiaalisen hyvinvoinnin tai turvallisuuden edistäminen.

3. Avustuslajit: Kumppanuusavustuksella voidaan tukea toimintaa tilanteissa, kun haetaan avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-hankerahoitus Kainuun ELY- keskukselta. Yhdistys voi hakea kumppanuusavustusta myös kunnilta, jolloin hyvinvointialueen avustus toimii täydentävänä julkisena rahoituksena. Hyvinvointialue neuvottelee kumppanuusavustuksesta hakijan kanssa erikseen. Määräaikaiseen hanketoimintaan liittyvä avustusperustainen kumppanuussopimus tehdään ehdollisesti koko hankekaudelle ja vahvistetaan vuosittain osana hyvinvointialueen talousarviota.

Muita avustusperustaisia kumppanuussopimuksia voidaan tehdä sellaisen toiminnan tukemisesta, joka tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluita.  Haku tapahtuu ilmoitettuna hakuaikana.

4. Avustusehdot ja myöntämisperusteet: Avustuksen hakijan tulee ilmoittaa avustettavasta toiminnasta Lähellä.fi-palvelussa ja verkkosivuillaan sekä mainita omassa viestinnässään hyvinvointialue avustuksen myöntäjänä.

10. Avustushakemuksen liitteet: Edellisen vuoden tilinpäätös (käy vahvistamaton).

Järjestöavustusten pisteytys on ollut toimiva laaditulla kriteeristöllä vuonna 2023. Esitetään vuoden 2023 pisteytyksen kriteeristöä käytettäväksi myös vuonna 2024.

Järjestöavustusten määräraha vuodelle 2024 vahvistetaan talousarvion hyväksymisen yhteydessä joulukuussa 2023, jonka jälkeen avataan avustushaku. Hyvinvointi ja yhdyspintalautakunta päättää hakuajasta.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta keskustelee ja päättää hyväksyä esitetyt muutokset järjestöavustusten periaateasiakirjan kohtiin 1–4 ja 10 sekä hyväksyy järjestöavustusten pisteytyksen vuodelle 2024.

Lautakunta päättää järjestöavustusten hakuajaksi 2.1.2024 – 26.1.2024.
 

Päätös

Kehittämisjohtajan muutettu päätösehdotus:

Lautakunta hyväksyy seuraavat muutokset Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirjaan vuodelle 2024:

1. Tarkoitus: Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa,​ joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä,​ hyvinvointia ja turvallisuutta.

2. Avustusten hakijat: Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia talousarviossa varatun määrän puitteissa yhdistysrekisteriin rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille,​ joiden tehtävänä on terveyden ja/tai sosiaalisen hyvinvoinnin tai turvallisuuden edistäminen.

3. Avustuslajit: Kumppanuusavustuksella voidaan tukea toimintaa tilanteissa,​ kun haetaan avustusta Sosiaali-​ ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-​ hankerahoitus Kainuun ELY-​ keskukselta. Yhdistys voi hakea kumppanuusavustusta myös kunnilta,​ jolloin hyvinvointialueen avustus toimii täydentävänä julkisena rahoituksena. Hyvinvointialue neuvottelee kumppanuusavustuksesta hakijan kanssa erikseen. Määräaikaiseen hanketoimintaan liittyvä avustusperustainen kumppanuussopimus tehdään ehdollisesti koko hankekaudelle ja vahvistetaan vuosittain osana hyvinvointialueen talousarviota.

Muita avustusperustaisia kumppanuussopimuksia voidaan tehdä sellaisen toiminnan tukemisesta,​ joka tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali-​ ja terveyspalveluita. Haku tapahtuu ilmoitettuna hakuaikana.

4. Avustusehdot ja myöntämisperusteet: Avustuksen hakijan tulee ilmoittaa avustettavasta toiminnasta Lähellä.fi-​palvelussa ja verkkosivuillaan sekä mainita omassa viestinnässään hyvinvointialue avustuksen myöntäjänä.

8. Avustusten kokonaisarviointi ja pisteytys
Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviota ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen sitä,​ miten hyvin toiminta toteuttaa hyvinvointistrategian painopisteitä,​ strategisia periaatteita ja toimenpiteitä. Avustettava toiminta tukee ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia tehtäviä ja vahvistaa alueen hyvinvointia.

10. Avustushakemuksen liitteet:
Liite 4: Edellisen vuoden tilinpäätös (käy vahvistamaton),​ mutta vahvistettu tilinpäätös tulee toimittaa jälkikäteen.

Lautakunta päättää järjestöavustusten hakuajaksi 2.1.2024 – 26.1.2024.

Hyvinvointi-​ ja yhdyspintalautakunta:

Hyväksyi.

Valmistelija

Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Järjestöavustusten määräraha vuodelle 2024 vahvistetaan talousarvion hyväksymisen yhteydessä joulukuussa 2023, jonka jälkeen avataan avustushaku.  Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan päätöksellä 17.1.2023 järjestöavustukset jakaantuvat kolmeen avustuslajiin: 1) toiminta-avustukset, 2) kerta-avustukset ja 3) kumppanuusavustukset.

Toiminta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, joka edistää toimintaan osallistuvien terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.  Kerta-avustuksilla tuetaan järjestön toimintaa, jolla vastataan äkilliseen, toimintaympäristössä ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Kumppanuusavustuksilla tuetaan yhdistystä tilanteissa, kun haetaan avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta tai ESR-hankerahoitusta Kainuun ELY -keskukselta.
Mikäli ko. avustusta on haettu myös kunnalta, hyvinvointialue käy keskustelun avustushakemuksesta kunnan ja hakijan kanssa ennen päätöksentekoa. Lisäksi muita sopimusperustaisia kumppanuusavustuksia voidaan myöntää tilanteissa, jossa toiminta tukee olennaisesti sosiaali- ja terveyspalveluita.

Järjestöavustuksiin käytettävä määräraha vuodelle 2024 on tarkoituksenmukaista jakaa avustuslajien osalta niin, että määrärahasta voidaan käyttää tietty % -osuus kuhunkin avustuslajiin: toiminta-avustukset 45 %, kerta-avustukset 5 % ja kumppanuusavustukset 50 %.

Ehdotus

Esittelijä

Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Lautakunta päättää vuoden 2024 avustusmäärärahan käytettäväksi toiminta-avustuksiin 45 %, kerta-avustuksiin 5 % ja kumppanuusavustuksiin 50 %.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Helena Saari, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, helena.saari@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää kainuulaisen väestön terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Kokouksessaan 21.11.2023 hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hyväksyi Järjestöavustusten periaate -asiakirjan ja avustusten pisteytyksen v. 2024 sekä päätti järjestöavustusten hakuajaksi 2.1 – 26.1.2024.

Myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen, mm. miten hyvin järjestön toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Kainuun hyvinvointialueen valtuusto päätti vuoden 2024 talousarviosta kokouksessaan 18.12.2023. Järjestöavustuksiin osoitettava määräraha on 150 000 euroa.

Yleishyödyllisten yhdistysten oli mahdollista hakea Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustuksia. Avustuslajeina ovat toiminta-, kerta- ja kumppanuusavustus. Hakemuksia tuli yhteensä 47 kpl, joista toiminta-avustushakemuksia oli 38.  Kerta-avustuksilla on puolestaan jatkuva haku, jotka hyväksyy viranhaltija. Kaikki hakemukset on käyty läpi ja arvioitu hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan hyväksymien järjestöavustusten periaatteiden mukaisesti. Avustusehdot täyttävät hakemukset on pisteytetty.  

Toiminta-avustuksiin on käytettävissä 67 500 €. Toiminta-avustuksen myöntämisen hakuehdot täytti 37 hakemusta, yhteissummaltaan 166 813 €.

Oheismateriaalit:

Toiminta-avustushakemusten yhteenvetotaulukko

Toiminta-avustushakemusten pisteytystaulukko

Yksittäisiin hakemuksiin voi tutustua ottamalla yhteyttä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan sihteeri Sinikka Hynynen, puh. 040 678 4605.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, marita.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta myöntää toiminta-avustuksia vuodelle 2024 seuraavasti:

1.    Toiminta-avustusta:

1)    Eläkeliiton Kainuun piiri ry..............................................3 550 €

2)    Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry.....................................6 000 €

3)    Hyrynsalmen Eläkeläiset ry...............................................300 €

4)    Kainuun Aivoyhdistys......................................................1 000 €

5)    Kainuun Eläkejärjestöjen Yhteistoimintayhdistys ry...........350 €

6)    Kainuun Eläkeläiset ry, Aluejärjestö...................................600 €

7)    Kainuun kansalliset seniorit ry............................................500 €

8)    Kainuun Munuais- ja maksayhdistys ry............................1 000 €

9)    Kainuun Neuroyhdistys ry....................................................500 €

10) Kainuun Näkövammaiset ry..................................................600 €

11) Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry....................................700 €

12) Kainuun Parkinson yhdistys ry...........................................1 000 €

13) Kainuun Perhehoitajat ry....................................................1 000 €

14) Kainuun Seta ry.....................................................................500 € 

15) Kainuun Sydänyhdistys ry................................................10 000 €

16) Kajaanin Eläkeläiset ry..........................................................800 €

17) Kajaanin Eläkkeensaajat ry...................................................500 €

18) Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry..................................1 000 €

19) Kajaanin Seudun Invalidit ry.................................................500 €

20) Kajaanin Seudun Kuulo ry....................................................400 €

21) Kerälän ympäristön maatalousnaiset ry...............................500 €

22) Kuhmon Kuuloyhdistys ry.....................................................500 €

23) Kuhmon Reumayhdistys ry................................................1 000 €

24) Kuhmon Selkäyhdistys ry......................................................500 €

25) Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry   

 - Tilapäinen lastenhoitoapu...................................................23 000 €

26) Muutosta ilmassa – hanke/Toimiva ry................................1 500 €

27) Oulun Seudun KILPI ry.........................................................900 €

28) Paltamon Eläkeläiset ry........................................................500 €

29) Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry.....................................900 €

30) Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys.........................................4900 €

31) Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys/ Kajaanin osasto...............400 €

32) Suomen Nivelyhdistys ry/Kajaanin Nivelpiiri......................1 000 €

33) ViaDia Pohjois-Savo ry.........................................................500 €

34) Vuolijoen Reumayhdistys ry..................................................600 €

Yhteensä 67 500 €

Myönnettyjen toiminta-avustusten maksaminen edellyttää, että yhdistys on rekisteröitynyt lähellä.fi -palveluun. Rekisteröityminen tarkistetaan maksatuksen yhteydessä.

Toiminta-avustusta ei myönnetä Kajaanin Purolan-Puistolan kyläyhdistys ry:lle, Kajaanin Venäjä-seura ry:lle ja Kuhmon Hengitysyhdistys ry:lle.

Perustelu: Toiminta-avustusten myöntämisen perusteina käytetään kokonaisarviointia ja pisteytystä. Kaikkien toiminta-avustushakemusten pisteytysten vaihteluväli oli 12–52 pistettä. Huomioiden hyvinvointialueen järjestöavustuksen määrärahan suuruus ja pisteiden jäädessä alhaisiksi, toiminta-avustuksen myöntämiselle ei ole edellytyksiä.

Päätös

Hyväksyi.
Tämän pykälän käsittelyn jälkeen kokoukseen saapui Marjatta Immonen klo 8.28.

Esteellisyys

  • Marjatta Immonen (yhteisöjäävi).

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).